CLANEK

 

Technoservis Nula2 04/06

Květnový díl rubriky o zajímavých techno deskách je tu a Daho nám v něm představí nové remixy skladeb z posledních alb Depeche Mode a Guy Called Geralda, čerstvý singl Ruskinova vydavatelsvtí Blueprint a nakonec nás seznámí s hitovkou Arena z dílny projektu Mojado.

 

Depeche Mode - Suffer Well
(NovaMute / Bong 037)
www.depechemode.com

Nové album pionýrů elektroniky, jakými Depeche Mode bezesporu jsou, přineslo hned celou řadu naprosto fantastických songů. Všechny jsou plné emocí, často i nostalgie a euforických nálad. Nejedna skladba si zde přímo říká o remix a tak se v případě kouzelné Suffer Well také stalo. Do díla se daly hned dvě ikony dnešní moderní elektroniky. Titulní Suffer Well si vzal na paškál německý projekt Metope. Původní aranže ještě zvýraznil a zabalil do moderního hávu melodických ploch. Zachovány zůstaly i části originálních vokálů, které jsou i zde třešničkou na dortu! Track dostal zcela novou podobu, skrz kterou dýchá duše současné elektroniky. Druhá strana je neméně povedená. O remix bonusové skladby The Darkest Star se postaral Robert Henke aka Monolake. Pozvolnější tempo a čisté digitální zpracování taktéž dodalo songu nový rozměr. Asi však nebudu jediný, kdo si zde položí otázku, zda tak dokonalé kompozice má smysl remixovat?


James Ruskin - Transfer

(Blueprint Limited 004)
www.blueprintrecords.net

Série remeaků nejůspěšnějších tracků labelu Blueprint Records pokračuje čtvrtým dílem. Tentokrát se jedná o poměrně mladý a strukturálně vyjímečný track Transfer, vydaný na EP Circuit. O remixy se postaral Američan Kero, majitel labelu Detrit Underground a zcela nová tvář elektronické scény. Stejně jako jeho počiny vydané, na zmiňovaném labelu jsou i oba dva remixy tracku Transfer těžkou elektronickou bitvou. První remix ala Kero asi nezkousne jen tak někdo. I tak je ale hratelný a ve správnou chvíli použitelný na party. To se však už nedá říci o remixu, který Kero a jeho kolega Xanopticon dodali na druhou stranu desky. Ten bude hodně těžkým oříškem i pro otřelé technohlavy. Samozřejmě nechybí ani remasterovaný originál. Až na tenhle umělecký kousek narazíte v obchodě, rozhodně ho nenechte bezpovšimnutí ležet!


A Guy Called Gerald - Blow Your House Down Remixes Part 2

(Split Music 001B)
www.aguycalledgerald.com

A Guy Called Gerald, zásadní projekt německého labelu Studio K7 vyrukoval po novém LP také s remixy legendárního titulu Blow Your House Down. Druhá série těchto reworků má hvězdné obsazení v podobě známých veličin taneční scény. Áčko otvírají pánové Smith & Selway s velmi funkčním a chytlavým kouskem. Killa Productions dodali řadový technotrack, avšak i ten bude pro mnohé příjemným překvapením. Béčková strana skrývá British Murder Boys M6 Mix, který nadchne všechny příznivce birminghamských drsňáků. Poslední práci má na svědomí Paul Mac. Jeho oldschoolová acidová verze klasiky Blow Your House Down má rovněž něco do sebe a je jedním z nejlepších momentů celé desky. Maxák je plný různorodé hudby a proto si svoji verzi najde snad každý, kdo má smysl pro kvalitní a nadčasovou muziku. Parádní deska pro každého!


Mojado - Arena

(Magik Musik 830)
www.mojado.tv

Pokud patříte mezi příznivce řízných, avšak veselejších rytmů, jste právě teď na správném místě. Projekt Mojado už nějaký ten pátek platí za továrnu na fungující a osvědčené hitovky. Ani v případě titulu Arena tomu není jinak. Svižné tribalové beaty se valí vpřed a na scénu nastupují chytlavé africké tamtamy bijící na poplach před samotným vyvrcholením skladby. Druhá strana je další variací na kmenové obřady a rituální akce. Rozhodně však nejde pouze o další řadovou a bezvýznamnou skladbu. Právě naopak! Použité hlasové samply navozují až neuvěřitelně živý obraz a jedinečnou atmosféru. Kompozice má celkem logický průběh, čili
můžeme hovořit i o přirozeném spádu tracku a ne jen pouze o jednotvárném zasmyčkování bezduchého vokálu. Kdo chce vidět svoje publikum s rukama nad hlavou, musí do arény!



Recenze pro vás připravil vinyl shop Nula2.
www.nula2.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016