CLANEK

 

Rubrika Technoservis Nula2 04/07

Dahova dubnová rubrika přináší tipy na čtyři skvělé techno-placky, které se aktuálně objevily na vinylovém trhu. První z nich je EP 4 Quarantine severomoravského producenta Kwatcha, mrkneme na nové singly Paula Maca a Makatona a nejvíce chvály obdrží devátý singl labelu Dynamic Tension.

 

Various Artists - 4 Quarantine
Beat Butchery 002
www.beatbutchery.co.uk

Frýdecko-mýstecký producent Kwaczo koncem března podruhé otevírá svoje "řeznictví" a děje se tak ve velkém stylu!  Jeho druhá deska nazvaná 4 Quarantine bude totiž v distribuci birminghamské firmy Veto Music a hostují na ní více, než zajímaví producenti. Celé EPčko se nese v duchu španělsko-slovenského zvuku se zcela novými vlivy  a originálními prvky. Desku otevírá sám Kwaczo úderným kouskem Vicher. Nerovná rytmika, důrazné beaty a příjemná melodická ploška, to jsou základní ingredience úvodního tracku a originálu desky. Příjemným překvapením je jak přítomnost, tak remix, za nímž stojí Takaaki Itoh! Hodně ostrá a dynamická záležitost. Energická smršť otrých hi-hatů, plná zvratů a rytmických nástupů. Za dalším počinem stojí Kwaczův stájový kolega Mindhole. Jeho Clowns Pit je rovněž rytmicky rozbitá a zároveň nabušená vypalovačka. Posledním zúčastněným je český DJ Agent s prací Udělej si sám.  Skladba skvěle sedí do konceptu desky a rozhodně nezůstane opomíjena. Titul 4 Quarantine je důkazem, že i v našich končinách jsou schopní producenti, kteří nás i za hranicemi domoviny budou na úrovni reprezentovat. Jen víc takových desek! Respekt!!

Makaton - Vale Tudo
Rodz-konez 016
www.rodz-konez.co.uk

Steve Bailey aka Makaton zůstává vedle Surgeona jediným dalším aktivním producentem ve skupině birminghamských tvůrčích "špiček".  Posledním počinem Vale Tudo na labelu Rodz-konez 16 dává opět ve známost, že je člověkem na svém místě a v plné tvůrčí síle. Hned tři nové obsažené tracky jsou v ryze "makatonním" stylu, avšak mají na sobě něco nového. Tím novým je dokonalý a hutný zvuk, který možná některým  chyběl. První dva tracky jsou čistě a jen taneční záležitostí, plné nových a původních samplů a efektů. Přímočaře "šlapou" vpřed a navozují parádní klubovou atmosféru. Rukopis Mr. Makatona si tady prostě s nikým jiným nespletete! Třetí a doplňující kompozice je velice táhlý a vyšperkovaný noise track Slush Found postavený na hlasovém projevu a industriálních zvucích, linoucích se jakoby někde ze zapovězených průmyslových zón. Pokud patříte mezi fandy pana Makatona, nadchne Vás i tato deska. Pokud této hudbě nerozumíte, bude pro nás i Vale Tudo tvrdý oříšek, až ořech!


Surgeon - Whose Bad Hands Are These?  Part 2
Dynamic Tension 009
www.dj-surgeon.com

Pro mě osobně je tahle deska No.1 na hodně dlouhou dobu! To uvádím hned na začátek. Pokud prostě máte pocit, že techno zemřelo, tahle deska Vás hodně rychle vyvede z omylu! Druhý díl titulu Whose Bad Hands Are These stejně jako první bortí veškeré hranice stylů a poukazuje na neomezené možnosti jejich prolínání a kombinování. Původní dubstepový originál je tady překopán k nepoznání a to hned ve čtyřech variacích. První obstaral sám Surgeon a jde o přímočaré energické technisko aka Klonk. Hned druhý remix je vrcholem celé desky. Stojí za ním pán hlubokých ozvěn a temných kompozic, Němec Monolake. Jeho remix je monstrózní psychomonstrum a brutální zbraň hromadného ničení. Kdo přežije jeho stop-time, přežije už všechno! Robert Henke si opravdu vyhrál a dodal fantastický remix! Další verzi podepsal opět Surgeon a tentokráte dodal více rytmicky rozlomenou verzi první zmiňované kompozice. Poslední remix obstarali dubstepoví profíci Vex'd. Dodali hlubokou basovou masáž postavenou na brutálních subbasových frekvencích, jimiž jen lehce dýchá závan originálu. Myslím, že Surgeon tímto releasem mnohým otevře oči a jasně naznačuje cestu, kudy se techno bude ubírat dále, alespoň pro všechny ty, kteří ho berou vážně.

Paul Mac - Shot Through
Audio Assault 023
www.audioassault.com

Producent Paul Mac se na poli taneční hudby už pohybuje nějaký ten pátek. Vydal celou řadu releasů na vlastním labelu C-Side, ale také jako hostující akt na spoustě dalších. Mezi aktuální patří velice povedený kousek Shot Through na labelu Audio Assault Recordings. Projevuje se tu tvrdší jádro Paul Maca a mě osobně tahle deska mile překvapila. Hned první track je favoritem na nejlepší okamžik maxáku. Perkusivní technisko aka Takaaki Itoh, kde si autor efektně pohrává s rytmickými nástupy a musí dostat každého na tanečním place. I druhý kousek má svoje. Opět energetická nálož, tentokrát řádně rozlámaná, ve slovenském stylu, plná temných ploch a pozadí. B-čko už je trochu netradiční, avšak stejně kvalitní práce s dlouhou trvanlivostí. Jestli jste si někdy tohoto umělce oblíbili, určitě si nenechte release na Audio Assault ujít. Deska zapadá do zvuku španělské produkce a sedne všem techno-DJs!

Uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016