CLANEK

 

Festivaly v Jižní a Západní Evropě II.

Dnešním pokračování našeho průvodce festivaly vás zavedeme do regionů, které ještě před několika lety nepatřily mezi bašty taneční scény. Dnes je ale vše zcela jinak a v Holandsku, Belgii nebo třeba Srbsku naleznete řadu obřích akcí, které doslova diktují rytmus dnešnímu tanečnímu světu.

 

Nizozemí

Holandsko se stává velmocí elektronické hudby. Trvalý nárůst zájmu o taneční i experimentální styly je znát na návštěvnosti klubů, party a festivalů, kterých v zemi každoročně přibývá. Dance Valley, Awakenings a 5 Days Off – to je trio nejznámějších nizozemských festivalů. Pořadatelé nových i zavedených akcí přitom sympaticky sází hlavně na kvalitu. Nizozemí je tedy nejen zemí tulipánů, konopí a jiných vůní, ale i zemí elektronické taneční hudbě zaslíbenou.

Dance Event

Každoročně se koná v Amsterdamu. Kromě party zde probíhají i konference o elektronické taneční hudbě. Minulý rok se konal ve dnech od 17. října do 21 října. Účastnili se ho např. Ferry Corsten či Junkie XL, kteří se s účastníky podělili o své zkušenosti s prací ve studiu a s nejnovější technologií. Součastně s konferencí proběhl i festival s doprovodnými výstavami v centru města. Na festival přijeli třeba Sven Väth, Judge Jules, Marcel Woods, Speedy J, Vitalic, Dave Clarke, Alter Ego, Olivier Klein, James Ruskin, Tiësto a výčet by mohl dále pokračovat.


Mysteryland

Slavný festival slaví 15té výročí - koná se již od roku 1994! Letos se bude konat 23. 8. 2008 nedaleko nizozemského Haarlemmermeer, což je poblíž Amsterdamu. Uskuteční se pod taktovkou agentury ID&T, u nás známé zejména halovkou Sensation.

Jak je již v Holandsku zvykem, lineup je natřískaný zvučnými jmény. Během jednoho odpoledne a večera se na celkem 19 pódiích představí na 150 djs a live act. Na festivalu se ukáže snad každý hudebních žánr: breakbeat, dance music, freestyle, goa/psytrance, hardcore, hardstyle, jazz, jungle, pop, techno, trance, world music…

Na Mysterylandu 23.8.2008 vystoupí na hlavní Mainstage: David Guetta, Richie Hawtin, Dr Lektroluv, Marco V, Lex Empress. Další stage Flamingo Nights čeká Green Velvet, Bjorn Wolf & DJ Johnstar, Andy & Dorothy Herman, MC Gee. Na stagi věnované technu zahrají Rush, Chris Liebing, Valentino Kanzyani, Steve Rachmad, Rejected (Joris Voorn - Edwin Oosterwal), MC Dice. Na dalších pódiích vystopí: Tiësto, Zatox & Technoboy, Joost van Bellen, Zawdi MC, Hosted by MC Andy Sherman a Dorothy Sherman…

Lístky na tuto akci stojí 63,- Euro
www.mysteryland.nl


Free Your Mind

Je jednodenním tanečním festivalem. 2.června 2007 vypukl v Arnhemu už čtvrtý ročník F.Y.M. Trasa Praha - Arnhem měří 830 km. Arnhem vznikl roku 1233. Slovo Arnhem je z latiny, znamená orlí hnízdo.Většinu života prožil v Arnhem geniální grafik M.C.Escher, autor fantastických iluzorních obrazů.

Na programu festivalu je opravdu různorodá společnost DJů a live actů včetně jmen jako Steve Bug, Steve Rachmad, Oscar Mulero, Speedy J, Alexander Kowalski, Deetron, Juan Sanchez, Michel de Hey, Audio Bullys, Tony Rohr, M.A.N.D.Y., Roog, Lauhaus & Boris Werner, Daniel Sanchez, Booka Shade, Carlos Valdes, Vitalic a spousty dalších. Vstupné € 37,50.

Dance Valley

Gigantická holandská party Dance Valley. Pořádá ji přední promotérská firma UDC. Festival nabízí 14 scén nabitých tím nejlepším. Festival se pyšní zábavou pro všechny. Každá ze scén Dance Valley nabízí hudbu jiného typu. Místo konání je poblíž hlavního města Nizozemí, krásného Amsterdamu, ve městě Spaarnwoude. Na chuť si přijde téměř každý, tento festival nabízí mnoho stylů: dance music, electro, experimental, hardcore, hardstyle, house, ibiza music, jungle, nu-rave, techno, trance…

Video: Dance Valley 2007

Minulý rok se konal již třináctý ročník Dance Valley, který přichystal zábavu na téma Cirque de la Dance pro 50 tisíc fanoušků. Opravdu slušný line up – posuďte - 14.07.2007 hráli Carl Cox (ten měl svůj vlastní open-air s hosty jako Monika Kruse, Michel de Hey či DJ Dan - světová deejayská pětka), DJ Rushe (v jeho stanu se měl představil i český DJ Agent nebo Frank Kvitta) nebo DJ Jeana. Umek + Valentino Kanzyani, Paul van Dyk, Cristian Varela, Monika Kruse, Marco Bailey, Mark EG, Pet Duo, Marco Remus, Bold, Marco V, Sebastien Leger, Mr. C, Dimitri... Hlavní stanová plocha nabízela spoustu stánků s jídlem a pitím (opět placené nezbytnými žetony), merchandising, čisté (stále uklízené) toi-toiky, velké ruské kolo a další a další hudební scény. Cirkusoví umělci procházeli areálem, hostesky rozdávaly nezbytnou mapu.

Velkolepé finále s ohňostrojem zahájil mistr Paul van Dyk se svým nezaměnitelným stylem. Mezi tím kousek dál vystupuje japonský přízrak Yoji Biomehanika a jeho asijský hardstyle. Tanečnice s pochodněmi dotvářely dojem pekla a Yoji jako vždy řádil, poskakoval na DJském pultu a končil trackem Public Domain - I Feel Love ze zpěvem skvělé Lucie Holm. Lasery předváděly krásnou show a v jedenáct hodin večer celé Dance Valley skončilo. Naprosto euforický, krásný a nezapomenutelný závěr. Vstup: 37,50 €

Letos se koná v sobotu 12. 07. 2008, má podtitul A Journey Into Sound! Vlastní stage bude mít britský label Renaissance, kde vystoupí britové John Digweed, Danny Howells, Dave Seaman a švédský Marcus Schössow. Techno label Drum Code bude mít také vlastní stan, kde bude asi největším tahounem němec Marco Bailey a španěl Christian Smith.

Kvalitní line up: Mainstage - Carl Cox (UK), Tiësto (Nl), Sander van Doorn (Nl), Mason (Nl)
Ferry Corsten Flashover Recordings - Judge Jules (UK), Deadmau5 (Can), Cosmic Gate (Ger)
High Quality - Astrix (Il), Scot Project (Ger), Alex Kidd (UK),MC Da Silva (Nl)
Renaissance - John Digweed (UK), Danny Howells (UK), Jimmy Van M (Spain), Prinz (Bel)
Electronation - Dubfire (USA), Nitzer Ebb live (UK), Gui Borrato live (Bras),Tron (Nl)
Drum Code - Marco Bailey (Bel), Christian Smith (Spain), Oliver Ho (UK), Hardcell (Swe) Toolroom Knights - Dave Spoon (UK), D. Ramirez (UK), John Dahlbäck (Swe)
Stereo 70 presents - Space DJs (UK), Murphy (Bras), Torsten Kanzler (Ger), DJ Ghost (Bel)
Kamikaze & Mr Eyes - The Jack Foundation (Can), Ogi (Cro), Candy Cox (Bras)
A mnoho dalších!

Vstup: Předprodej 62.5,- Euro
Info: www.dancevalley.nl


Awakenings

O tom, že festival Awakenings je svátkem technařů, není potřeba se sáhodlouze rozepisovat. Jen první řádky line-upu pro letošní ročník dokazují, že v Evropě není žádný festival, který by nabídl tolik techno hvězd, na jednom místě, v jeden den. Kdo tedy letos vyrazil, jistě neprohloupil. První velký Awakenings se uskutečníl v létě 2001.

Festivalterrein Spaarnwoude je areál přímo určený pro koncerty a festivaly. Probíhají zde velké akce, mezi které spadá i slavný taneční event Dance Valley. Letos se zde festival, stejně jako loni, konal poslední červnovou sobotu 28.6.2008.

Line-up :

Area V: Agoria & Oxia, Ben Sims, Boris Werner & Carlos Valdes, Christian Smith & John Selway (live), Dave Clarke, Mauro Picotto, Monika Kruse & Gregor Tresher, Steve Rachmad

Area W: Alex Under (live), Damian Schwartz (live), Kabale und Lauhaus (live), Karotte, Marco Carola, Paco Osuna, Pitto & Brent Roozendaal, Ricardo Villalobos, Richie Hawtin

AreaX: Derrick May, Kevin Saunderson, Oscar Mulero&Christian Wünsch, The Advent(live)

Area Y: Adam Beyer, Cari Lekebusch, Ortin Cam (live), Terence Fixmer (live), Scan X (live)

Area Z: Andreas Kremer, Cristian Varela, Felix Kröcher, Gayle San, Marco Remus & Ramon Remus, Mario Ranieri & Frank Kvitta, Museum (live), Pet Duo, Sven Wittekind (live)…

Vstup: Předprodej 41.75,- euro Styly: experimental, minimal, schranz, techhouse, techno
www.awakenings.nl


5 Days Off

Festival se koná celých 5 dnů! První ročník se odehrál v roce 2003. V roce 2005 odrostl kapacitě klubu Melkweg (www.melkweg.nl). Od roku 2004 hostuje také v klubu Paradiso (www.paradiso.nl), v roce 2006 si pořadatelé navíc pronajali Media Art Institut, kvůli dennímu doprovodnému multimediálnímu programu. Jako mladší sourozenec s respektem a obdivem sleduje úspěchy belgického 10 Days Off (dříve 10 Days Of Techno a ještě dříve I Love Techno). Z malé pokusné party se podařilo pořadatelům vypěstovat giganta, který se dnes díky průměrné návštěvnosti kolem 25.000 lidí dělí spolu s několika málo dalšími o neoficiální titul největší techno halovka Evropy.

Parádní line upy 5 Days Off budí sympatie a baví snad úplně každého, kombinují alternativu s "popem", techno, house, trance, drum'n'bass, break-beat, funk,disco, electro, experimenty… Pořadatelé 5 Days Off žijí elektronickou hudbou, naprosto ignorují stylové hranice, zvou umělce, o jejichž kvalitách jsou přesvědčeni a narůstající popularita festivalu je tím nejlepším potvrzením jejich dobrého vkusu a nápadů.

Video: 5 Days Off 2007

Už na první akci ukázali, co v nich je, když přivezli "jen" pět interpretů - Laurenta Garniera, Miss Kittin, Reprazent (Roni Size), Jazzanovu a Plaid. Minulé ročníky 5 Days Off, uvedly například projekty Mouse on Mars, Autechre, hrál DJ Luke Vibert, Dave Clarke, živě zase Anthony Rother, David Guetta, revolučně Richie Hawtin a dokonce i velcí Underworld.

Oslavu pátého výročí 5 Days Off minulý rok rozpoutal ve středu 4.7. koncert Daft Punk v Heineken Music Hall. Od pátku festival pokračoval na známých adresách Melkweg a Paradiso, objevili se Dizzee Rascal, Tiga, Trentemoller (live), DJ Shadow a Cut Chemist, Miss Kittin, Richie Hawtin, Pendulum, Ricardo Villalobos a Luciano, Goose, Dr. Lektroluv, Andy C a řada dalších. Permanentka Festival Pass na všech pět dnů byla za 50 €. Koncert Daft Punk byl sice součástí 5 Days Off, ale na samostatnou vstupenku za 39,20 €.

www.5daysoff.nl


Belgie

Rock Werchter

Koná se pravidelně každý rok, minulý rok tento festival oslavil 30 let. Belgický kolos se chlubí neuvěřitelnou kapacitou až 70.000 návštěvníků za den. Za dlouhou historii zde vystopili několikrát Radiohead, R.E.M., Nightwish, či třeba The Chemical Brothers.

Čtyřdenní festival nabízí široké spektrum muziky: alternativa, ambient, breakbeat, breakcore, drum and bass, electro, experimental, hip-hop, house, progressive, rock, soul, techno, world music…

Letos se festival konal od čtvrtka 3. 7. 2008 až do neděle 6. 7.2008. Letos zde vystupovali: Lenny Kravitz, R.E.M., The Chemical Brothers, 2manydjs, Radiohead, Nightwish, Soulwax, Mika, Slayer, Moby, Neil Young, Digitalism, Justice, Underworld, Róisín Murphy, Vampire Weekend, Grinderman…

Vstup: 165,- Euro 4dny, 75,- euro jeden den.
www.rockwerchter.be


I Love Techno

V Belgii se koná jeden z největších a nejslavnějších svátku techna, mega akce I Love Techno. Každoročně se do Belgického Flanders Expo, které se nachází v Gentu, sjede absolutní špička taneční scény. V roce 2006 zaznamenal rekordní návštěvnost, sahající až ke třiceti tisícům návštěvníků, kteří dorazili z Holandska, Francie, Německa a dalších evropských států. Ideou, jak už název eventu napovídá, je oslavit lásku k techno hudbě.

I Love Techno už třináct let organizuje agentura 5 voor 12. Celá historie této party se začala odehrávat 10.listopadu v roce 1995, první akce sice ještě neproběhla ve Flanders Expo, ale už v koncertní hale ve Vooruitu bylo přítomno zhruba 700 navštěvníků, kteří si užívali zvuků například Daft Punk, Richieho Hawtina, či Jeffa Millse. To dalo impuls k tomu pokračovat dalšími epizodami a ročníky, a tak se v roce 1996 opět odehrály párty v koncertní hale ve Vooruitu za tónin mistrů Darrena Emersona, Jefa Millse a spousty dalších. O rok později se na začátku května uskutečnila párty ve Flanders Expo s názvem "The Full Stereo Event". Tento ročník nabídl návštěvníkům tři stage a sepjal event s prostorem Flanders Expo. Z "lásky k technu" se začal stávat kolos, jež se každoročním vývojem, růstem a obohacováním o nové technologie dostal až do dnešní podoby, kdy bezkonkurenčně patří mezi to nejlepší, co techno Evropa nabízí.

V roce 2000, ke svému pátému výročí, se naplno objevuje další symbol party. Dnes tolik známých pět barev značících pět stagí na festivalu. Barvy techno eventu jsou oranžová, červená, žlutá, modrá a zelená. Od této doby se tyto barvy objevují i v logu festivalu a dá se říci, že je i pevněji stanoveno konání akce na rozmezí října a listopadu.

Během předchozích dvanácti let navštívili festival snad všichni významní producenti a DJs, kteří zanechali svůj otisk lásky k technu. Výčet umělců je delší než účet za vypitou vodu, ale k nejzásadnějším jménům patří Dave Clarke, například Underworld zde vystoupili již třikrát. Další často opakující se osobností elektronické hudby je Laurent Garnier. Další, jako Tiga, Adam Beyer, Sven Väth, Richie Hawtin, Jeff Mills, Carl Cox, Carl Craig , Technasia, DJ Rush, Cristian Varela, Luke Slater, Marco Bailey, Speedy J, Steve Rachmad už patří mezi ty, co mají na kontě minimálně tři účasti.

www.ilovetechno.be


Tomorrowland

Belgický skvělý festival, který nabízí hodně kvalitních jmen. Hraje se zde pěkně tvrdé hardtechno, acid, nu-rave, schranz, techhouse, techno.

V minulém roce vystoupili: Rush, Eric Sneo, Marco Remus, Jeff Mills, Carl Craig, Miss Djax, Ghost, Marco Bailey, Joris Voorn, Technasia, Promo vs Lady Dana, David Guetta, Armin van Buuren, Paul van Dyk, Roger Sanchez, Fresh & Mc Staming, Markus Schulz, Steve Angelo, Showtek, ED Rush & Mc Justice, Simon Bassline Smith & Youngman Mc, Millenium Cru & Mc Dapper, Manuel le Saux, DJ Fire, Q-IC…

Letos se koná 26.7. - 27.7.2008 v De Schoore Boom.

Lineup: Above & Beyond, David Guetta, Felix da Housecat, Armin van Buuren, Sasha, Ellen Allien, Markus Schulz, Dominik Eulberg, Carl Cox, Steve Bug, Deadmau5, Teenage Bad Girl, Dubfire, John Dahlbäck, Chris Liebing, Euphoria, DJ Rush, The Glimmers, DJ Pierre, Claude Young, Dr. Lektroluv, Zany, Housemeister, Marco Remus, Dave Lambert, DJ Fire, Shadow Dancer, Tobias Thomas, British Murder Boys, DJ Ghost, Simon Bassline Smith, Monica Electronica, Thomas Muller, Showtek, Markus Schulz, Brian G & MC Fearless, Soundweapon aka Fresh & MC Ivory, Simon Bassline Smith & Youngman Mc…

Vstup: 65 euro s kempováním, 55 euro (sobota + něděle), 43 euro (neděle)
Podívejte se na originální webové stránky - www.tomorrowland.be


10 Days Off

Slavný festival se koná už 14 let a probíhá celých 10dní! V prostorách The Vooruit Arts Centre, SMAK (Museum of Modern Art Ghent) v belgickém Ghentu. Návštěvníci se mohou těšit nejen na výtečné DJs, propracované hudební live acty (kterých je mimochodem v programu pěkná řádka), ale i na vizuální performance, které budou dotvářet hudební zážitek k dokonalosti. Dříve se věnoval jen technu, nyní je festival zaměřen na široké spektrum taneční hudby: breakbeats, rock, drum 'n' bass, minimal, nu-jazz, techno, electro, house…

Letos proběhne od 18. do 28. července. Richie Hawtin zde navíc oslaví desetileté výročí svého labelu M-Nus. Festival zahájí v pátek třeba James Holden, Misstress Barbara či Ricardo Tobar… Další dny se představí: John Digweed, Kraak & Smaak, Magda, Andy C, Shy FX, Dr Lektroluv, The Glimmer, Tiefschwarz…

Lístky na všech deset dní byly v prodeji v limitované edici pouze na webu festivalu za cenu 67,50 euro. Samotný lístek na jeden den stojí 15,- euro v předprodeji, 17,5 euro u vstupu a 20 euro po půlnoci. Nedělní lupeneny jsou levnější a stojí 10,- euro v předprodeji, 12,5,- euro u vstupu, 15,- euro po půlnoci.

www.10daysoff.be


Dánsko

Roskilde Festival

Tento slavný festival se koná od roku 1971, podrobné informace najdete v 1. kapitole.

Datum konání 3. - 6. červenec 2008

Line up: Digitalism, Duffy, Enter Shikari, Extra Golden, Grinderman, Miss Platnum, My Bloody Valentine, Neil Young, Nick Cave & Grinderman, Radiohead, The Chemical Brothers...

Vstup: 240 euro

Info: www.roskilde-festival.dk


Itálie

Dissonanze

Festival ukázal, že i v Itálii může být skvělý mejdan! V městě Palazzo dei Congressi se konal Dissonanze 1. -2. 06. 2007. Hráli Chris Liebing, Claudio Fabrianesi, Digitalism, Ellen Allien, Mike Patton, Franz & Shape, Lorenzo Oggiano, Nathan Fake, Sebastien Leger...
Vstup: EURO 45,- / 2dny

www.dissonanze.it


Srbsko

Exit

Stejně jako předchozí ročníky i minulý rok byl přehlídkou významných jmen taneční scény. Koná se v městě Novi Sad - Petrovaradinska Tvrđava.

Pořadatelé srbského festivalu Exit vystupují proti EU a otevřeně dávají najevo i další politické názory. Bezesporu jeden z nejzajímavějších hudebních festivalů na světě, srbský Exit, totiž již dávno není jen nejvýznamnější kulturní akcí na Balkáně, ale i novou politickou tribunou, hájící zájmy mladých tohoto regionu. Teď se pořadatelé rozhodli bojovat proti vízové politice EU, která znemožňuje mladým lidem z Balkánu vycestovat takřka kamkoliv po Evropě.

Video: Exit 2007

Nás trápí jen víza do USA, kam většina mladých cestuje spíše výjimečně, na Balkáně je díky politice EU pozice cestování více omezená. "Podmínkou pro vydání víz do EU je i prokázání vlastnictví nějaké nemovitosti nebo velice vysoké příjmy," píše se v oficiálním prohlášení promotérů Exitu. To samozřejmě není schopen doložit z mladých lidí takřka nikdo a na Balkáně tak panuje zcela absurdní situace. "Dvě třetiny mladých lidí na Balkáně ještě nikdy v životě nebyly za hranicemi své země. EU vytvořila "Velkou Schenghenskou zeď", nepřekročitelnou hradbu do zemí, kam bychom se rádi podívali," dodávají pořadatelé s tím, že problémem je i samotná výše poplatku za vízum. 200-250 € totiž odpovídá průměrnému měsíčnímu příjmu v zemi.

A tak zatímco ze západní Evropy dorazili do Nového Sadu kapely jako Basement Jaxx, Beastie Boys, Groove Armada či Prodigy a tisíce lidí, opačným směrem se opět nevydá nikdo. Na festivalu proto letos vyroste nová stage, nazvaná "Serbia in Action" - Srbsko v akci, na níž vystoupí zástupci nevládních organizací, experti na vízovou politiku, ale i zástupci státní správy, kteří budou o neúnosné situaci diskutovat. A jak můžeme pomoci my? "To nejlepší, co mohou lidé v EU udělat, je vysvětlovat co největšímu okruhu svých známých, jak ponižující je to pro nás situace," nabádá zástupce festivalu Rajko Bozic. V roce 2007 zde vystoupili např: Basement Jaxx, Collabs 3000, Eric Prydz, John Digweed, Beastie Boys, LTJ Bukem & MC Conrad, Magda, James Zabiela Richie Hawtin, Wu-Tang Clan, Sebastien Leger…

Exit festival 10. - 13.7.2008

Sex pistols, Manu Chao, Afrika Bambaataa, Tiga, Dillinja & MC Jakes, DJ Hype & MC IC3, High Contrast & MC Wrec, Roni Size & MC Dynamite, Roni Size Reprazent, Shy FX & MC:SP, Skream & Benga ft. Stamina MC, Sven Vath, Axwell, Booka Shade Live, Laurent Garnier, Noisia & MC Verse ...

Více info: www.needvisa.net , www.exitfest.org

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016