CLANEK

 

Technoservis Nula2: Jeff Mills, Grovskopa & Oscar Mulero a další...

Po minulém průřezu tvorbou nových tváří se Daho z vinylshopu Nula2 opět vrací k osvědčeným tvářím. To však neznamená, že by bral na recenzi nějaké zatuchliny. Právě naopak, nad křehkostí nových desek se jen rozplývá...

 

Grovskopa & Oscar Mulero & Agony Forces
Seventh Seal
(Warm Up 022) 


 
Španělské vydavatelství Warm Up hlásí další novinku. Tentokráte se jedná o spolupráci hned tří producentů. Klíčový track "Jauhar" má nasvědomí švédský mág Grovskopa. Jeho skladba má celkem charakteristický skandinávský sound, jaký od tohoto producenta asi každý očekává. Samozřejmě, že aranže jsou takzvaně nové, ale základ je, chtě nechtě, standardní s hutným kovovým jádrem. Nechybí ani četné hlasové samply, dokreslující atmosféru. O pozdvižení se ale postaral Oscar Mulero. Remix na skladbu "Jauhar" je industriální plechový zabiják! Nemůžu si tady prostě odpustit přirovnání k jedné prastaré "aphexovské" záležitosti "Quoth", která je však z roku 1993 a má velmi podobný hlavní motiv. Samozřejmě, že aktuální věc "Jauhar" vás dostane díky vymakanému zvuku a celkové dynamice. Skvělá práce! Poslední záležitost "Oramics" od projektu Agony Forces už je vyklidněná melodická skladba, příjemě pulzující prostorem, která také určitě najde svoje plnohodnotné uplatnění. Pokud tedy v těchto dnech marně tápete po nějakém dobrém a aktuálním vinylu, určitě si nenechte ujít tenhle počin. V mém recordbagu tedy určitě zůstane hodně, hodně dlouho !

www.oscarmulero.com 
Daho 85%  


Mark Broom
Deal Or No Deal
(D1 Records 046)

Nová deska Marka Brooma je vždy taktrochu sázka do loterie. Někdy vytáhne staší práce ze šuplíku v kanceláři Pure Plastic, jindy zas nabídne řadový minimal. Jednou začas ale Mark Broom také velice překvapí a to se stalo právě teď. Jeho nová deska "Deal Or No Deal" stylově balancuje na rozhraní techna a minimalu.Nemůžeme ji ale jednoduše zařadit mezi současné bezduché tucky, jakých se na nás denně valí tuny. Hned úvodní track "Deal Or No Deal" je luxusní klubová věc s dynamicky pulzující basovou linkou a křišťálově průzračným melodickým motivem. Hned v závěsu najdete druhou taneční skladbu "Runners". Tady dominuje starý oldschoolový basic channel sound a ponurá atmosféra. Rázem se přidá zničující subbas a dílo skázy je dokonáno. Opravdu parádní práce! Zbývající dva kousky "This Town" a "Look & Stare" jsou pomalé dubové a zadumané vyklidňovací nástroje se silně melancholickou atmosférou. Musím už jen na závěr dodat, že si u mě deskou "Deal Or No Deal" Mark Broom hodně napravil reputaci. Kdyby takto promyšlených a inteligentních desek vycházelo víc, bylo by co hrát i recenzovat!
 
www.markbroom.co.uk 
Daho 90%  


Shed
Remixes
(Ostgun Tontrager 020)

Nevelký německý label Ostgun Tontrager právě vydal nevšední release, kde se na remixech podíleli pro nás více než zajímaví producenti. První předělávku věci "The Lower Upside Down" si vzal nastarosti Tony Surgeon. Dodal vyklidněný a velmi vydařený klubový track, kde klíčovou roli hraje prostorový sférický motiv a originální houpavé beaty. Nejde o nic zázračného, nebo ohromujícího, ale jako vždy u tohoto umělce, se jedná o perfektně odvedenou práci, skladbu, kterou rádi použijete. Na druhé straně se se svým remakem prezentuje služebně mladší osůbka, Martyn. Tento nováček, pohybující se spíše v dubstepových vodách, si posvítil na skladbu "Another Wedged Chicken" a přepracoval ji jak jinak, než právě v dubstepovém duchu. Zlomený přerývaný rytmus pomalu prostupuje prostorem a rozráží prostor pro efektní mužský repetitivní vokál. Také moc povedený kousek! Asi nemůžeme očekávat, že tahle deska bude nějaký brutální seller, ale ty z vás, kteří máte rádi dobrou hudbu, by prostě mohla potěšit. I já už se těším, až ji zahraju někde v klubu!

www.shed.soloaction.de 
Daho 80%  


Jeff Mills
The Good Robot
(Axis 055)

Máme před sebou další díl nekonečné ságy vyprávění o vesmíru, vzdálených planetách a robotech z minulého století, příběh o putování časem mezi smyšlenými světy Jeffa Millse. Jeho příběh má stále co nabídnout a jednoduše nebere konce. Nová deska The Good Robot je víceméně klasickou millsovinou se všemi prvky a ingrediencemi, jaké už většina z nás očekává. Na vinylu najdete jak taneční, tak ambientní kompozice. Ty určené pro taneční parket mají samozřejmě zavedenou strukturu a ani použité samply vás nikterak nepřekvapí. Klavírní a smyčcové figury jsou ale poskládány zase tak, že vás chytí na první poslech a rozhodně si nebudete myslet, že je to zbytečná deska. Stejnětak poklidnější a poslechové cuty mají co řici a budete se k nim rádi vracet. Po releasech z řady Classic Series a počinech, které spíše balancovaly na hraně djské použitelnosti, máme v rukou zase plnohodnotné techno z dílny Jeff Millse a tak nezbývá, než se zaradovat a startovat gramofony! 

www.axisrecords.com 
Daho 95%

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016