CLANEK

 

Nula2 Podcast 09/ 2009 (techno classics)

Po srpnové absenci se opět jablonecký obchod Nula2 hlásí se svou pravidelnou rubrikou mixovaných setů Nula2 Podcast Mix. Tentokrát však můžete zapomenout na nějaké horké novinky! Vinylshop Nula2 totiž funguje také jako archiv starých dobrých desek. Seženete tam prostě cokoliv z dávné historie. Poslední Nula2 Podcast Mix byl sestaven právě z takových raritek! 

 

Některé použité desky už mají odehráno více jak deset let a stále patří mezi velice často používané, oblíbené a často požadované. Kdykoliv se objeví na shopu, jsou během několika hodin pryč. Často jsou to vinyly, které prostě nezestárnou a zaujmou svou originalitou a nadčasovostí. Možná někteří z vás, možná spíš ti mladší, ani všechny názvy a interprety nebudete znát, i když muzika vám může být povědomá, nebo dokonce někomu notoricky známá. Právě proto jsme Nula2 Podcast Mix s podtitulem Techno - Classics připravili. Aby jsme vám všem přiblížili, jaké techno se hrálo před deseti lety a dříve. Možná aby jsme také prostě jen těm, kteří rádi na tyhle časy zavzpomínají, udělali radost.

Pokud jste si tedy vyšetřili chvilku, nebo jen máte stáhnuto a razíte někam s iPodem, přeju vám fajn poslech a tajně doufám, že alespoň některé z vás tenhle díl potěší a zahřeje u srdce. V případě zájmu většinu použitých desek najdete na našem shopu Nula2.  

Podcast i můžete stáhnout zde.  

Soutěž:   Kdo ze zúčastněných producentů nahrál album s filharmonickým orchestrem?
Cena:   vinyl 12"   Surgeon / Waiting For Me / Counterbalance 003 

Odpovědi zasílejte včetně adresy a telefonu na mail daho@nula2.cz
 
1)   Jeff Mills  /  Condor To Mallorca  /  Axis 021  ( čas 00:00 - 04:20 )

Jeff Mills to kdysi všechno v Detroitu začal a tak právě jeho skladba "Condor To Mallorca" odstartuje i náš mix. Tenhle track z roku 1994 vydaný nejdříve u Tresor Records a o šest let později u Axis mi dodnes nahání husí kůži po těle. Je to klasika všech klasik a na úvod setu je jako stvořená. Použité temné synťáky snad musí znát každý z vás a kdo říká, že ne, tak dodnes neví, co je skutečné techno.
 
2)  Richard Bartz  /  One  /  Kurbel Records 001   ( čas  04:20 - 06:50 )

Skladba nazvaná "One" od Richarda Bartze pochází z jeho první desky "Star Wars ep", kterou vydal v roce 1995 u Kurbel Records. Skladba začíná docela nenápadně, ovšem za pár minut se změní v neúprosného a krutého zabijáka v surgeonovském stylu z dob alba "Communications". Tenhle track nepatřil mezi ty nejznámější, ale rozhodně si zaslouží ho připomenout. 

3)  Slam  /  Positive Education  /  Soma 030     ( čas 06:50 - 12:25 )


 
Slam a jejich "Positive Education". Bože, to je nostalgie a hromada vzpomínek. Radost FX, jedna všední středa roku 1992 a za mixem Jeff Mills. Nikdy nezapomenu, co přítomných 50 fanoušků vyvádělo, když zazněla tahle hymna! Ruce nad hlavou a zavřené oči, mlha se valila prostorem. Strašně rád bych napsal, že "Positive Education" bude fungovat vždy a všude, ale v našich zeměpisných šířkách si nejsem moc jist. Každopádně tenhle track musíte mít! 

4)  Joey Beltram /  Believer /  NovaMute 019     ( čas 12:25 - 15:25 )  

Joey Beltram rovněž patří do staré gardy a bandy producentů, kteří nám dodnes servírují prvotřídní techno. "Believer" vydal Joey Beltram pod přezdívkou JB3 a sklidil s ním nemalý úspěch. EP obsahuje ještě dva zvukově hodně podobné kousky "The Works" a "Heal".  V době vydání to byla jedna z nejhranějších desek vůbec, to mi můžete věřit. Proto ji musím použít i já tady!

5)  Dave Clarke   /  Thunder  /  Deconstruction Records   ( čas 15:25 - 18:55 ) 

Série "Red" vyvolala na techoscéně ve své době doslova paniku. Nebyl snad nikdo, žádný DJ, který by alespoň jednu ze tří červených desek neměl. Red 3 celou sérii uzavírala a mě naprosto učaroval track "Thunder", valící se masa hluku vrcholící v neúprosné extázi. "Thunder" je neodmyslitelně spojen se jmény Daho & Ginger, protože bylo jen málo akcí, kde by od nás tahle věc nezazněla.  

6)  Regis  /  Speak To Me /  Downwards 008    ( čas 18:55 - 21:50 ) 

Skladba "Speak To Me" patří rozhodně do mé osobní Top 10 všech dob. Jak před patnácti lety, tak dnes má tahle věc neuvěřitelný drive a kouzlo, kouzlo jednoduchosti. Celé EP "Montreal" také patří mezi klíčové releasy labelu Downwards. Často se ani nechce věřit, že se psal rok 1995. Tak se prý pozná dobrá hudba. Nezbývá, než souhlasit! 

7)  Jeff Mills  /  Reverting  /  Axis 011   ( čas 21:50 - 25:10 )

Axis 011, tedy vinyl na kterém se skladba "Reverting" nachází, jsem za své funkční období musel už několikrát vyměnit. Důvod? Deska byla několikrát už tak prodrbaná, že se nedala hrát. "Purpose Maker EP" je také nadčasový skvost a nestárnoucí technoklasika. Doporučuju se tuhle desku pořídit hned ve dvou kopiích a mixovat je do sebe. Určitě záhy pochopíte proč : )
 
8)  Leftfield  /  Afro-rides  /  Hard Hands 023  ( čas 25:10 - 30:32 ) 

 

Produkci Leftfield nemůžeme považovat za klasické techno, ale skladba "Afroleft" je u mě  natolik oblíbená a povedená, že jsem ji do podcastu zařadil. Ten stroboskopický synťák v kombinaci s hlasem afrického náčelníka mě vždy nadchne a celkově pohltí. Je to na párty velice funkční záležitost. Dneska už ji ale pořídíte asi jen na nějakých neoficiálních booty labelech. O originálu si asi můžete jen nechat zdát.   

9)  Surgeon  /  Waiting For Me /  Counterbalance 003    ( čas 30:32 - 34:50 ) 

Určitě jste ho čekali a věděli, že na něj nezapomenu. Samozřejmě. Na scénu přichází Mr. Surgeon. Přiznám se, že sérií Counterbalance mě na počátku Tony moc nenadchnul, ale později jsem pochopil smysl těch fantastických groovy skladeb. Úmyslně jsem do setu nezařadil nejznámější "La Real", ale "Waiting For Me" která mi vždycky přišla jako variabilnější DJ Tool. Můžete posoudit sami. 
 
10)  Female  /  Role Restriction /  Downwards 025    ( čas 34:50 - 37:35 )


 
Peter Sutton aka Female patří neodmyslitelně do "downwardsovské" bandy a já jsem vybral jeho ne až tak známý track "Role Restriction" z EPčka "Gayscene". Vždycky mě dostával svoji úderností a agresivitou. Bez problémů se dá zahrát i v dnešní době. Celá deska je parádní hudební a nejenom sběratelský kousek!

11)  Surgeon  /  Badger Bite  /  Downwards 010   ( čas 37:35 - 43:00 )

Když jsem poprvé někdy v roce 1996 poprvé slyšel "Pet 2000", respektive skladbu "Badger Bite", nebyl už na parketě kromě mě skoro nikdo. Myslel jsem, že se mi to zdá, že už techno nemůže být víc extrémní, no a přeci může. Na tuhle chvíli nikdy nezapomenu, stejně tak, jako na tuhle prasárnu, kterou prý složil Surgeon v silně podnapilém stavu, když se vrátil s Mick Harrisem po vystoupení na hotel. Dodnes mě tahle zvířecí záležitost vždycky dostane.

12)  Joey Beltram  /  Drome  / Warp 049   ( čas 43:00 - 45:46 ) 

Joey Beltram podruhé. Tentokráte nečekaně na labelu Warp a trochu líbezněji :). "Drome" by nebyla až tak vyjímečná skladba, kdyby v půlce nepropuklo to, co zde propukne. Krásná sladká melodická extáze, která kontrastuje s drsnými beaty. Zvláště kolega Ginger po vinylu se skladbou "Drome" sahal hodně často, takže snad i proto jsem ji použil. Doufám, že její sílu dnes oceníte i vy. Myslím, že i po patnácti letech je to hodně silný moment celého mixu.

13)  Bandulu  /  Runnings / Foundation Soud Works 003  ( čas 45:46 - 49:20 )

Bandulu a jejich label Foundation Sound Works jsem určitou dobu bezmezně miloval. Hypnotické a monotónní techno na dubových beatech bičované prostorovými perkusemi. "Runnings" je klasická ukázka jejich zvuku. Asi vás ale moc nepotěším s informací, že tyhle poklady už dávno nosí cedulku "SOLD OUT". Bohužel…  

14)  Bandulu / Shroud / Blanco Y Negro Records   ( čas 49:20 - 55:24 ) 

Opět Bandulu, ještě než se Jamie Bissmire trhnul a založil s Ben Longem projekt Space DJz. Skladba "Shroud" pochází z alba "Cornerstone", které patří mezi kultovní záležitosti techno scény. Doufám, že vás ten démonický chorál dobře připraví a naladí na samotný závěr příběhu, vypovídajícího, o čem bylo techno kdysi.

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016