CLANEK

 

Recenze: Gramofon Citronic PD 45

Dnes se v naší recenzi budeme po poměrně dlouhé době věnovat klasickému dj-skému nástroji a to gramofonu. Již několik desítek let dominuje firma Technics svými gramofony na trhu a pro ostatní výrobce je poměrně těžkým úkolem přijít s něčím novým a zaujmout konečného spotřebitele. Bylo tu pár pokusů (některé celkem úspěšné) od různých firem prosadit se na trhu s gramofony. Většinou to ale byly více či méně povedené kopie Technicsu a tudíž nic nového pod sluncem.

 
Co totiž vymyslet nového, aby to bylo užitečné a nebyla to jen další zbytečná funkce, která pouze navýší výrobní náklady. Podle mého je u DJ gramofonu nejdůležitější dlouhá životnost, dostatečně silný motor, odolnost proti povětrnostním vlivům (rozuměj hlavně kouř, popel z cigaret, jointů a vylité nápoje) a stabilita. Pokud totiž začne gramofonu kolísat rychlost či špatně funguje pitch, je všechno špatně. V dnešní recenzi tedy zkusíme porovnat gramofon Citronic PD-45 a klasický Technics SL 1210.

Jedná se o gramofon s přímým náhonem, což je rozhodně plus. Když se podíváme na gramofonový talíř, je to téměř identická kopie toho od Technics a to včetně vroubkování na boku talíře a jeho rozmístění. To tam samozrejmě je jednak proto, aby se nám talíř lépe brzdil či popoháněl, ale také pro jednoduché určení přesnosti „pitche“. Na talíři jsou čtyři řady teček, tři menší a jedny znatelně větší. Pokud pustíme gramofon a díváme se na tečky v místě, kde na ně svítí modré světýlko (u Technics červené), tečky nám dělají optický klam a ubíhají pryč. Pokud se zaměříme na řadu větších teček, tak ty při nulové pozici „pitche“ musí stát na místě. Pokud tomu tak není, znamená to, že s gramofonem není něco v pořádku. Většinou to znamená „rozladěný“ pitch a to jak už jsem zmínil je problém. Uchycení ramínka je také téměř totožné jako u Technics a to včetně nastavování výšky ramínka a anti-skatingu. Tvar ramínka je také totožný, jedíné místo kde jsem zanamenal nějaký rozdíl byl tvar závaží. Těžko říci jestli Technics prodali svoje výrobní tajemství, či jestli to u Citronicu tak dobře zkopírovali. Každopádně konečnému uživateli to může být „šumafuk“, důležité je, že to funguje. U rychlostí otáček si můžeme vybrat mezi klasickými 45 a 33 a po stisknutí obou tlačítek najednou i 78 RPM. Pitch je v rozsahu 10%, 20% nebo 50%. Na rozsah 50% se opět přepneme stlačením obou tlačítek najednou. Dále je zde téměř nezbytná fukce u všech novějších typů gramofonů revers, která zabírá poměrně rychle. Hned vedle máme nastavení rychlosti brzdy, což chápu, jelikož občas se může hodit pomalejší dojezd desky, ale účel funkce nastavení rychlosti startu mi celkem uniká a přijde mi docela zbytečný. Tlačítko Quartz umístěné vedle nuly na „pitchy“ je fukce užitečná, pokud chcete gramofon používat na pouštění si desek doma na „nulovou rychlost“, pro Djs podle mě funkce zbytečná a spíše matoucí. Pokud se s tím třeba někdo setká poprvé nebo si nevšimne, že má quartz zapnutý, případně si ho zapne omylem položením ruky na nevhodné místo gramofonu, je toto dost nežádoucí, jelikož si tímto vyřadíte „pitch“ z provozu. Pak můžete hýbat „pitchem“ nahoru dolů, ale rychlost gramofonu se nezmění a vy si marně lámete hlavu, proč ty dvě desky za živýho boha nemůžete srovnat. Mimochodem znám toto z vlastní zkušenosti a není to zrovna příjemná situace. Takže bacha na to Djs. Nožicky nejsou šroubovací jako u Technics, ale odpružené pomocí gumy, tudíž by měly být odolné vůči otřesům a vybracím. Navíc se skoro na každé akci gramofony ještě podládají nějakým molitanen či betonovými deskami, což bych řekl je dostačující.

Bohužel mi u Citronicu chyběla jedna zdánlivě nepodstatná věc a to kryty na gramofony. Sice se to může zdát jako prkotina, ale například v klubu, kde jsou gramofony umístěné na stálo, může takováto věc prodloužit jejich životnost, jelikož by se v době nepoužívání neprášilo na důležité komponenty, ale pouze na kryty. Součástí balení je i lampička, headshell a jehla, což cením, protože pro začínající Djs jsou toto další podstatné náklady. Co se týče samotného hraní, tak s tím nebyl nejmenší problém. Gramofon se choval v podstatě stejně jako Technics a šly na něm dělat stejné věci i triky.

Já osobně bych gramofon Citronic PD-45 zařadil někam mezi střední třídu gramofonů a doporučil bych ho spíše domů či do malého klubu/baru kde na něj nebudou kladeny příliš vysoké nároky.

Gramofon Citronic PD 45 je možné zakoupit za akční cenu 6.990,-Kč vč.DPH v prodejně maxi store . Doporučená cena je 8.790,- včetně DPH. Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz. Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo na prodejně nebo koupit (i na on-line splátky na dálku) v:

maxi store
Bořivojova 57
130 00, Praha 3
Email: x@maxistore.cz
Tel.: 222 722 999
GSM: 608 033 042
Skype: maxistore.cz
Otevírací doba: PO-PÁ 9-18, SO 9-15

www.maxistore.cz
www.maxistore.sk
www.gramec.cz
www.nadobicko.cz
akční výrobky
gramofony
sluchátka
SW pro DJs
digital djing
světelná páska LightTape
laserové efekty
výrobníky mlhy

RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXI STORE. Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (www.philiptbc.com), techniku zapůjčila prodejna pro dje – maxi store (www.maxistore.cz).
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016