CLANEK

 

Seznamte se, tohle je: Trentemøller!

Skladatel a DJ se zvučným jménem Anders Trentemøller se narodil roku 1974 v Dánsku, v zemi pohádek a dlouhých nocí, které mu byly už od úplného začátku tou největší životní inspirací. Nikdy se netajil svojí láskou ke skupinám, jako jsou The Cure, Joy Division nebo Siouxisie and the Banshees. Ani jeho úplné začátky nebyly až tak spjaty s elektronickou hudbou - zavíral se s partičkou punkových kamarádu do garáže, kde se pokoušeli skládat žánrově těžko specifikovatelnou hudbu. Až v roce 1997, kdy si odložil svou černou koženou bundičku, přišel na chuť stylům house a techno. Spolu s DJem s nickem T.O.M. si začali říkat Trigbag a rozhodli se tuhle elektronickou hudbu hrát živě. V tu dobu jim dokonce vyšel i první release Showtime, který si okamžitě zamiloval i velikán Laurent Garnier...

 

Formace Trigbag spolu vydržela dva roky, na pár let zmizel z house scény i sám Trentemøller a objevil se až někdy v létě 2003 se svým novým The Trentemøller EP, které vyšlo na labelu Naked Music. Opět se to dočkalo obrovského úspěchu, zvlášť track Le Champagne byl často ke slyšení na BBC Radio One, které ji později zařadilo mezi nejlepší skladby roku 2003. Už v tu dobu Anderse začínali v Dánsku uctívat a hned několik cen obdržel právě za track Le Champagne...

Trentemoller
Období od roku 2004 bylo pro Trentemøllera klíčové a jak už je o něm známo, není to žádný sluníčkový skladatel diskotékové hudby, ale spíše psychoanalytik vlastní mysli. Někteří o něm tvrdí, že je to věčně depresivní maniak trpící každodenní insomnii... Co je na tom pravdy, netuším. On sám říká, že je perfekcionista, který se jedné jediné skladbě může věnovat třeba i půl roku. Není se čemu divit, protože jeho remixy typu Röyksopp – What Else Is There? jsou často mnohem oblíbenější než skladby v originálním znění. Po dvou letech utápění se v depkách a nostalgiích vyšlo jeho nejdokonalejší, nejsrdceryvnější a nejzadumanější album – The Last Resort. Třináct skladeb dokázalo vyprávět příběh, na který by byl i film krátký. Spolu s Andersem ho vyprávěli i umělci, jako jsou Richard Davis (Always Something Better) nebo Ane Trolle (Moan). Hned po jeho vydání na značce Steve Buga Pokerflat se dočkalo obrovského úspěchu a vyšplhalo se na ty nejvyšší příčky mezinárodních hitparád. Obzvlášť melodicky velmi jednoduchá Miss You dodnes patří k jeho nejlepším skladbám vůbec.

Anders byl pomalu ale jistě oslavován jako mistr svého žánru, a tak si další rok sbalil svých pár švestek a s několikačlennou skupinou se vydal na tour po Evropě. Mimochodem - jeho kytaristou je Mikael Simpson, který je taktéž poměrně známým dánským zpěvákem! Po podzimním návratu do Dánska dal dohromady kompilaci The Trentemøller Chronicles, která obsahovala především sbírku jeho vlastních skladeb, jež se nevešly do The Last Resort a zároveň i kompozice, které on sám řadil mezi své nejlepší, takže v podstatě jakési osobní The Best Of. Není od věci dodat, že je Trentemøller uznáván také za remixy tak zvučných interpretů, jako jsou Depeche Mode, Moby nebo The Knife. Pod jeho vedením vznikl i první mixovaný výběr Harbour Boat Trips 01 – Copenhagen, do něhož zahrnul své nejoblíbenější skladby posledních čtyř dekád.

Trentemøller
Loňský rok byl pro Anderse obzvlášť důležitý - po dlouhé odmlce jsme se konečně dočkali jeho druhého alba - Into The Great Wide Younder. Ačkoliv každý možná čekal tak trochu navazující desku na The Last Resort, opak byl pravdou. Anders se nebál hledat nové prameny své inspirace, ani se nebál experimentovat a tak nakonec složil album zcela odlišné. Jak už spousta recenzentů prohlásila - přesně takhle by měl vypadat soundtrack k filmům od Davida Lynche. Jenže tady hrál důležitější roli někdo jiný - režisér italského původu Fellini, jehož prvky použil právě při natáčení klipu k "…Even Though You’re With Another Girl" a pomocí speciálních efektů tak vytvořil příběh o muži, který ztratil veškeré naděje být jednou šťastný.



Spolu s tímhle albem Anders odstartoval další šňůru, díky které se mu podařilo objet celý svět, a Českou republiku pochopitelně opět minul. Není pochyb, že se postaral o zážitek, přičemž nadšení fanoušků často připomíná až euforické záchvaty, jak se sami můžete přesvědčit na kvalitním záznamu z festivalu Roskilde. Posledním uměleckým počinem Trentemøllera, dokonce zdarma ke stažení, je remix The Answer od formace UNKLE. Zajímavostí také je, že se o management jeho labelu In My Room v současnosti stará dlouholetý přítel Kasper Bjørke. Sám Anders dělá producenta formaci Darkness Falls, jejichž členkou je Josephine Philip, známá především ze skupiny JaConfetti, v níž zpívala s již zmíněnou Ane Trolle.

Trentemoller

Bohatá minulost možná svědčí o ještě bohatší budoucnosti, protože puntičkář Anders určitě nehodlá v bližší době pověsit kariéru na hřebík. To dokazuje i nejnovější informace o ještě nevydaném dílu legendární řady Late Night Tales, která se objeví už v květnu!

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016