REPORT

 

Report z akce Sound on the River VII od stanjaha

První zářijový víkend se tradičně poblíž autokempu Velký Vír u orlické přehrady konal již sedmý ročník free festivalu s názvem Sound on the River, který uzavřel letní festivalovou sezonu. Spousta lidí může namítat, že se jedná o klasickou free party na louce. V případě Sound on the River tomu tak vůbec není... Ten se totiž od klasických tekno free parties liší v mnoha věcech. Jak to vypadalo na letošním ročníku, vám přiblížíme v následujících řádcích.

 

Nejdříve si ale o tomto free open airu něco řekněme. Sound on the River je free open air festival elektronické hudby, hlavně s žánry techno, tech-house, acid, minimal a další... Sedm proběhlých ročníků (s návštěvností cca 200 až 400 party people) se pořádalo na louce poblíž autokempu Velký Vír u orlické přehrady vždy v prvním zářijovém víkendu. A jak můžeme chápat free open air festival? Z pohledu tanečníka přijíždějícího za beaty na tento fesťák znamená free open air nejen to, že je párty bez vstupu, osobní kontroly, nesmyslných a nadsazených cen za parkování a kempování. Bezpochyby dalším aspektem výrazu "free" je zasazení festivalu do přírody, do níž se jeho průběh snaží minimálně zasáhnout například reklamou, zbytečnými omezeními, nepotřebnými ploty, gumovými bannery a jinými PR vymoženostmi.

Sound on the River VII

Sound on the River vznikl za spolupráce bandy Kra-Stra Sound ve složení DJ Byzzon, Pellican, Bubben a Ri-Chart v roce 2009. Krom prvního ročníku, kde byla pouze Kra-Stra Sound stage, se na hudební produkci festivalu podílely další crew jako Tectical TBX, Noisy Pioneers, Spiritual, Trauma-X, City Freezer, přičemž v posledním ročníku byla pódia už čtyři. Festival si od začátku drží minimální náklady na průběh a funkčnost. Zvukové vybavení a celkový support je dle mého názoru a reakcí návštěvníků na velmi dobré úrovni. Většina DJs a umělců jsou sice, jak se říká, lokálního zařazení, ale kvalita jejich vystoupení je srovnatelná a mnohdy i na lepší úrovni než u "plakátových jmen". Beze sporu další výhodou je, že většina těchto kluků a holek je pro věc velmi zapálena a jejich znalosti sahají dál, než jen vložit a vyjmout fleshku, tím myslím znalost zvukového systému, osvětlení, videoprojekcí a dekorací. A nyní přejděme k reportu samotnému.

Sound on the River VII

Bylo páteční odpoledne a ručička na hodinách se blížila ke třetí hodině. Do auta jsem nakládal spacák a pár dalších věcí, a pomalu vyrazil směr Velký Vír u Orlické přehrady. Na Sound on the River jsem jel počtvrté a byl velmi zvědav, s čím přijdou organizátoři tohoto free open airu letos. V Blatné jsem ještě nabral pár spolujezdců a už konečně mohl vyjet vstříc beaty nabitému víkendu. Kilometry ubíhaly, z rádia hrálo nejnovější album od Underworld a my tematicky debatovali o předešlých ročnících open airu. Po necelých padesáti minutách jízdy naše blatenská posádka dorazila na místo určení. Byly čtyři odpoledne a na louce u autokempu Velký Vír zatím stálo pouze šapito Kra-Stra Sound systemu, ze kterého se linuly příjemné house rytmy. Zaparkovali jsme kousek opodál a mí spolujezdci se hned vrhli na stavbu svých stanů. Já se k nim nepřidal a doufal, že ty dvě noci přežiju v autě... Pomáhal jsem tedy se stavbou stanů mých kolegů. Po chvilce jsme měli hotovo a mohli se konečně vydat obhlédnout terén a dát si pivo.

Sound on the River VII

Po příchodu do párty stanu jsme zdravili další známé tváře z našeho rodného města. Za barem byl Šantis s Přémou a Kačkou, tak jsme zamířili rovnou k nim pro pivo. Za mixákem to už rozjížděl Byzzon se svým pohodovým deep housem. Popíjeli jsme při poslechu jeho setu a úplně ztratili pojem o čase. Dvě hodiny tak utekly jako voda a Byzzona už za mixem vystřídal Sens. Zabraní do hudebního zážitku jsme tak ani nepostřehli, že opodál už stojí druhá Trauma-X stage, odkud se linuly líbivé tech house rytmy. Šel jsem to tedy omrknout. Před bednami se kroutilo několik návštěvníků a mě velmi těšila DJova selekce. Poznal jsem tracky od Marka Knighta a bylo mi hned jasné, kde na nějaký čas zakotvím. Po necelé hodině a půl jsem se vrátil do Kra-Stra party tentu, kde stále "vajbil" Sens. Jeho set, který tvořil převážně tech house, proložený elektrem, dostával lidi do varu, a ve stanu nebylo člověka, který by se alespoň mírně nevlnil do rytmu. 

Sound on the River VII

S koncem Sensova setu jsem se pomalu vydal omrknout třetí stage, ze které se ozývaly líbivé zlomené beaty. Za gramofony tam stál usměvavý DJ, který dával jednu legendární placku za druhou. V jeho jungle setu jsem poznal starého Aphrodita nebo Ed Rushe - opravdu velmi pěkně! Musím vypíchnout jednu věc, která mě poměrně udivila a to, že jsem kolem sebe viděl samé příjemné tváře. Opravdu se zde nacházeli samí pohodoví návštěvníci, kteří byli po hudební stránce velmi vzdělaní. Za celý vikend jsem se na festivalu nesetkal s člověkem, který by byl "vyloženě moc", a který by svým chováním otravoval život jiným návštěvníkům, jako to umí někteří "ještěři" na klasických tekno parties. Dal jsem se do řeči s několika lidmi, kteří mi řekli, že na "River" jezdí právě z toho důvodu, že nemají rádi klasické tekno akce, kde se většinou k ránu musí dívat na totálně "vyndané ještěry". Musím souhlasit...

Sound on the River VII

Další sympatickou věcí byl fakt, že zde již částečně fungovala vzájemná důvěra mezi pořadateli a návštěvníky. Určité množství lidí, se kterými jsem během festivalu hovořil, totiž pravidelně přijíždí, aniž by z nějakého média či plakátu věděli, že akce ten rok proběhne. Páteční večer utíkal jako voda a ničím nerušený hudební zážitek se spoustou pohodových lidí pokazil až příjezd policie. Naštěstí došlo k domluvě, že párty bude přes noc pokračovat, ale přes den musí aparáty zůstat vypnuty. Mejdan tedy nekončil a já se přesunul zpět do Kra-Stra stanu, kde už dunělo řízné techno. Chvíli jsem ještě kecal na baru se Šantisem a kolem půl čtvrté ranní jsem se už odebral do auta načerpat energii na další den. 

Sound on the River VII

V sobotu jsem se probudil kolem jedenácté dopoledne do slunečného dne. Na louce panoval klid a spousta lidí kvůli vypnutí zvuku odjížděla. I přesto jich ale stále dost zůstalo, zamkli auta a vyrazili k nedaleké přehradě na koupačku. Ještě aby ne, počasí k tomu jen a jen vybízelo. Toto byl další prvek, který se mi na tomto open airu tolik líbí. Pokud vás totiž nebaví hudba, lokalita, ve které se festival koná, nabízí nepřeberné množství aktivit. Můžete jít k vodě, zahrát si fotbálek, jít do lesa, nebo vyrazit na výlet po okolí. Tohle zkrátka mnohdy na free parties, které se konají na nějakých starých letištích, nebo v zapadlých končinách, nelze. Já jsem vyrazil do Kra-Stra stanu na pivo, kde jsem potkal známé tváře. Ve tři odpoledne jsme dali pozdní oběd a v šest už Byzzon nastartoval elektrocentrálu a párty mohla znovu začít.

Sound on the River VII
Byzzon se ujal CD playerů a otevřel sobotní večer svým deep house setem. Poznal jsem track "Falling" od Maceo Plexe, který následoval můj oblíbený "Inspector Norse" od Todda Terjeho - jednoznačně highlight Byzzonova setu! K mým uším ale od vedlejšího sound systemu doléhaly i punkové rytmy. Šel jsem se tedy podívat a skutečně! DJ tam z vinylů pouštěl staré punkové klasiky. Nechyběly pecky od The Clash nebo legendární song "God Save The Queen" od Sex Pistols. Panovala zde opravdu neskutečná pohoda, lidi stržení skvělou atmosférou tancovali pogo a ze všech sršela dobrá nálada a pozitivní energie. K mému překvapení se vrátila i spousta lidí, kteří ráno odjeli. Nebylo jich zde sice tolik jako v pátek, oproti tomu tu však zůstali srdcaři, kteří nechtěli nic jiného, než si užít jeden z posledních open airů letošní sezony.

Sound on the River VII

Celý večer poté jsem už trávil v Kra-Stra stanu, kde se střídalo ještě několik DJů, kteří hráli opravdu vynikající sety složené ze stylů tech house, funky house nebo techno. DJ Bubben například zahrál skvělý deep house set a Pellican na závěr společně s Byzzonem parádní underground funky tech house set. Na parketu jsem zůstal do půl páté ráno a poté se pomalu odebral ke spánku. Ráno jsem se ještě rozloučil s mými blatenskými kumpány a vyrazil směrem k domovu s dobrou náladou a obohacen o spoustu skvělých hudebních zážitků. Pokud jste festival Sound on the River ještě nikdy nenavštívili, rozhodně to někdy napravte. Je fajn, že ne všichni mají tendenci svůj festival zvětšovat a rozšiřovat stále dál a dál, ale ubírají se jinou cestou za určité podpory již zmíněných lokálních DJs, sound systemů a fajn lidí. Parádní atmosféra, pozitivní energie, skvělí lidé a spousta kvalitní muziky, to vše zasazené v krásném prostředí na břehu Orlické přehrady. Přesně proto má festival Sound on the River takové kouzlo pro mnoho jeho návštěvníků a pokud mu dáte šanci, určitě si získá i vás...

Sound on the River VII

Promo video k festivalu Sound on the River najdete zde. Byzzon, jeden z organizátorů tohoto free festivalu, by rád prostřednictvím tohoto článku poděkoval Pellicanovi, Sensovi, Body Bassovi, jeho bandě a Maye za pomoc s přípravou festivalu. Dále také Šantisovi, Kukačce a Pavlikovi za věrnou výpomoc za barem. Velký dík patří také panu starostovi obce Kožlí a všem návštěvníkům, kteří na letošní ročník dorazili.

stanjah

foto: archiv, Kateřina Jirků, Přéma

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016