REPORT

 

Report z D&B on the Boat od stanjaha

V sobotu 15. srpna se pod taktovkou projektu Music Intelligence konala po roce další drumandbassová párty na parníku Tyrš. Tentokrát dorazili matadoři zlomené scény DJ Patife a Bryan Gee, který vede známý label V Recordings. Párty se povedla na jedničku, pár věcí mi ovšem neštymovalo, a pokud mám zůstat korektní a nezávislý, nelze tyto neduhy nezmínit...

 

Na tuto párty jsem původně ani nechtěl jít... Měl jsem totiž tou dobou hrát na open airu Ruinfest v Rabí a věděl jsem, že na loď půjde pár lidí, které asi úplně potkat nechci. Kvůli pracovním povinnostem jsem však o víkendu zůstal v Praze, a když se mi tedy do rukou dostal lístek, řekl jsem si, že vyrazím. K parníku Tyrš jsme společně s několika přáteli dorazili již před třetí hodinou, abychom nic nenechali náhodě a nemuseli pak stát ve frontě u vstupu. Již tou dobou bylo na náplavce při pohledu na hloučky dalších lidí jasné, kdo s námi půjde na loď, a kdo se jde jen tak projít po sobotním obědě.

D&B ON THE BOAT

Přesně v 15:00 se otevřela paluba pro první party people a my jsme se tedy vydali nalodit. Tou dobou už měl hrát vítěz contestu pro "začínající DJs" Ejdm. Došlo však k technickým problémům a tak se začátek jeho setu opozdil. Mezitím jsem se pozdravil s pár známými a zašel si na bar pro drink. Zde přišlo první vystřízlivění v podobě barového sortimentu... Za třetinku vody 50,- Kč? Trošku úlet, ale chápu, že v současné situaci se musí prachy točit a všichni chtějí, aby lidi na akcích holdovali drinkům, na kterých se víc vydělá. Loď se postupně začala plnit a v 16:00 už bylo vše připravené k vyplutí.

D&B On Da Boat

Chvíli nato se Ejdm pustil do svého setu, ve kterém zvolil klasický funky liquid, který zapadl do konceptu V Recordings a celé párty. Set to byl pěkný, bohužel objektivně se zde dostáváme k dalšímu bodu, který se nedá přejít bez povšimnutí. Předem se omlouvám lidem, kteří si to možná vezmou osobně, ale neměl tohle být contest pro začínající DJs?! Ano, beru v potaz, že se do soutěže přihlásili i DJs, jež na scéně figurují už několik let, kteří by podle kritéria "začínající DJ" rozhodně neměli být vybráni. Holt si však chtěli splnit sen a zahrát si na lodi... Sám jsem svůj set poslal, i když jsem byl dopředu smířený s tím, že si zde s největší pravděpodobností neškrtnu. Co je však s podivem, a stejný názor má více lidí, že do soutěže poslali své sety skutečně začínajíci DJs, kteří hrají jednou za měsíc v malém klubu a nemají silnou fanouškovskou základnu na sociálních sítích. Nikdo z nich však takovou šanci nedostal... Místo toho porota vybrala, stejně jako při loňském contestu, DJe, který hraje na několika akcích měsíčně, mimo jiné v celkem významném klubu Chapeau Rouge, a který má početný zástup fanoušků na facebooku. Nic proti Ejdmovi (sorry, kámo), ale pokud mám být objektivní, tak tohle zkrátka bije do očí. A nejen jednoho hudebního novináře. Správně by měli dostat šanci DJs jako Candle Sauce, Etienne nebo Saampl, kteří do této soutěže namixovali skvělé sety a rozhodně nehrají XYZ akcí za měsíc. Pokud si to někdo bere osobně, tak se omlouvám, ale ruku na srdce... Kdo je tedy přesně ten začínající DJ? Že by se zde projevilo staré známé "češtví" a rozhodoval opravdu počet fanoušků na sociálních sítích? S kým, že jsme se to bavili, že to přesně tak dopadne, ehm? To už rovnou mohl vítěze určit počet lajků u jednotlivých setů, kdy by vyhrál přesně ten, kdo má víc virtuálních kamarádů. Ale zpět k samotné párty...

D&B On Da Boat

Hodinka uběhla jako voda, pořadatel Tomáš Jindřich pozdravil a poděkoval všem fanouškům za podporu této akce, a v DJské kabině se objevil první headliner, producent Simple Souls. Ten vsadil na selekci tvořenou z velké části vlastními skladbami a zaznělo i dost "dubplatů", které se jistě brzy objeví v katalogu nějakého známého labelu. Peter překvapil i několika remixy známých tracků, přičemž největší poprask vzbudil remix slavné huličské hymny "Because I Got High" od Afromana. Atmosféra v ten moment byla zkrátka dech beroucí! Plavba směrem k přehradě Slapy za slunečního svitu a doprovodu skvělé hudby krásně ubíhala, Simple Souls za doprovodu vokalistky Katrin alias Sublime a MC Trchiho publiku servíroval precizní mixy plné dobrých vibrací a uši jednoduše kvetly! Všichni si užívali sobotní odpoledne plnými doušky a bylo na první pohled vidět, že dorazili ti praví srdcaři, kteří milují drumandbass z celého srdce.

D&B On Da Boat

Po dvouhodince setu Simple Souls se v pilotní kabině objevil nenápadný DJ Patife, který převzal kormidlo rovněž se skvělou selekcí. Nechyběla starší vlastní produkce, zazněla spousta klasik a za mě byla nejsilnějším zážitkem stará hitovka "In Love", kterou má na svědomí Jenna G spolu s Chase & Status. V momentě, kdy Patife dal tuto věc, téměř všichni na lodi zpívali onen legendární vokál spolu s vyhlášenou vokalistkou. Až málem ukápla slza! Bylo hezké sledovat, jak se z nenápadného Patifeho, kterého by v davu člověk snadno přehlédl, stal za mixpultem divočák, který publikum rozhodně nešetřil. Jeho komunikace s publikem byla neuvěřitelná. Za mě předvedl nejlepší set z celého dne, poté již měla kvalita hudebního zážitku sestupnou tendenci. Není také divu, že za svůj výkon sklidil bouřlivé ovace...

D&B On Da Boat

Bryan Gee poté o trochu přitvrdil, co se selekce týče. Během setu vystřídal spoustu produkce ze svého vydavatelství V Recordings, přičemž zazněly i dosud nevydané "dubplaty" a "rollery" se špetkou jungle music s hutnou basovou linkou. Set to byl svižný, bohužel chvílemi jsem pociťoval určitou repetitivnost. Některé "rollery" zněly velmi podobně, což je sice v dnešní době trendy, já si však po letech poslouchání a hraní drumandbassu potrpím spíše na melodické a hudebně pestřejší věci. Nic to však neměnilo na tom, že plavba zpět do Prahy měla skvělou atmosféru a všichni si to na lodi užívali. Dokonce chvílemi spolu s party people na parníku Tyrš pařili i náhodní kolem plující námořníci. Den se pomalu chýlil ke konci a s blížícím se kotvením na pražské náplavce se zlehka začala tlumit i hudba, až celou loď krátce před desátou večer ovládl už jen potlesk publika a zpěv od Katrin alias Sublime MC. Tohle byla krásná tečka za závěr, poté už se fanoušci pomalu začali rozcházet a mířili buď k domovu, nebo na další párty někam do města.

D&B On Da Boat

Co říci na závěr? Párty to byla opravdu moc krásná, se silnou atmosférou, skvělými lidmi, a přes počáteční technické potíže zkrátka vše dokonale fungovalo. Lidé odešli spokojení a obohaceni o vynikající hudební zážitek, který dle mého názoru zprostředkovali především pánové Simple Souls a Patife. Organizátorům musím vzdát hold za to, že i přes současná omezení a komplikace spojené s koronavirem dokázali udělat takovou akci se zahraničními headlinery. Jen příště trošku popřemýšlejte ještě nad tím contestem! Tohle fakt na první pohled trošku smrdí kalkulem, kdo přitáhne co nejvíce fanoušků... Jo a na bar by to pro příště chtělo jako pivo Plzeň. Díky!

stanjah

foto: HM Photo Prague

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016