CLANEK

 

badfocus je s novinkou "beyond minds" na pomezí realit

Ač své umělecké jméno prezentuje oproti běžným zvyklostem kompletně malými písmeny, skrývá se za ním velký talent! Prokop Korb alias badfocus sice teprve nedávno překročil věk dvaceti let, ale na svém kontě má už několik EP, debutové album "wallflower" (2020) nebo soundtrack k debutovému tanečnímu filmu Laterny magiky new normal (2021). Nyní přichází se singlovou novinkou "beyond minds", k níž připravil surrealistický videoklip, jehož podmanivá vizualizace je založena na AI algoritmu (AI – artificial intelligence,  pozn. red.). Singl s klipem předznamenávají vydání nového alba "meditating while raving", které vyjde digitálně a ve vinylové limitce 11.11. u Supraphonu. O den dříve, tedy 10.11., jej badfocus s hosty pokřtí v pražském klubu Fuchs2.

 

"Poslední dobou mě hodně fascinuje AI  a způsob, kterým se využívá při vytváření umění. Všechny obrázky, z nichž AI algoritmus vytvořil tento klip, jsou v podstatě vyobrazením toho, jakým způsobem vnímá realitu, ve které žijeme. Naučil se ji "deep learning" analýzou reálných snímků měst, přírody, lidských obličejů, strojů, rostlin, živočichů, zkrátka všeho, co nás reálně obklopuje. Algoritmus generuje selekci obrázků, ze které člověk vybírá, a na základě toho se AI učí o vkusu daného jedince. Vybrané obrázky jsem pak dosazoval do skladby a nastavoval typ reakce vizuálu na hudební podněty a snažil se tak zachytit rozdíl ve vnímání reality mezi člověkem a algoritmem," vysvětluje pražský producent, skladatel a multiinstrumentalista koncept a ideu působivého videa, které je jedním z vůbec prvních hudebních AI videoklipů vytvořených v ČR.


Unikátní videoklip a jeho pojetí v sobě také perfektně zrcadlí filosofii, kterou se badfocus ve své tvorbě řídí. Přestože jeho hudební kořeny tvoří zejména jazz, byl silně ovlivněn mnoha žánry od klasické hudby přes elektroniku, hip-hop až po indie-pop. V každé skladbě tak vytváří zcela jedinečný svět, oproštěný od žánrových konvencí a tradičních postupů, jež charakterizují neustále se rozvíjející bohaté zvukové textury a krajiny vytvářející specifický prostor a intenzivně intimní zážitek.

badfocus

Silný a na emoce bohatý prožitek pak lze očekávat i od samotného druhého alba, kterého se dočkáme v listopadu. "Novinka meditating while raving je konceptuálně o dualitě, o tom, jakým způsobem se vzájemně potřebují a přitahují protiklady. O tom, že na rave někdo může najít vnitřní klid a meditovat (sám to tak mám), ale i o tom, že to může být i naopak. V aktuálním singlu "beyond minds" jsem se snažil zachytit přesně tuto polohu – meditace obsahující rave. Druhý singl, který vyjde v říjnu, bude přesný opak – přemístí posluchače na rave, kde si bude moct zameditovat," komentuje badfocus koncept své druhé řadovky i to, co o jejím charakteru vypovídá novinka "beyond minds".

badfocus

Kromě křtu 10. listopadu ve Fuchs2 badfocus k albu navíc připravuje další související aktivity s řadou zajímavých přesahů, k nimž mimo jiné chystá crowdfundingovou kampaň. Pro více informací a aktualit sledujte jeho Facebook a Instagram.

foto: natytheninja

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016