PARTYINFO

 

FESTIVAL SPECTACULARE 2021: MANU DELAGO ENSEMBLE (AT) + BRUNO BAVOTA (IT)

Datum konání:
16.10.2021 - sobota
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Manu Delago Ensemble (AT), Bruno Bavota (IT)
Info:
http://www.facebook.com...
Popis:

start: 19:30, vstup: předprodej: www.palacakropolis.cz

 
 
Manu Delago přiveze do Prahy novou desku

Do Prahy se vrací rakouský virtuóz na hang Manu Delago. Už v sobotu 16. října dorazí do Paláce Akropolis se svým aktuálním programem Environ Me, v němž se klasické i elektronické nástroje mísí se zvuky přírody. Večer ho doplní italský multiinstrumentalista Bruno Bavota, který se se svým zefektovaným klavírem pohybuje ve sférách moderní klasiky. Vydává na Temporary Residence Ltd a jeho hudba byla použita v seriálu Mladý papež.

 

Spolupracoval s Björk, Ólafurem Arnaldsem, Anoushkou Shankar nebo Joss Stone, vydává na labelech Tru Thoughts a One Little Indian a je považovaný za nejlepšího světového virtuóza na nástroj hang. Manu Delago se na poli experimentální hudby pohybuje už patnáct let a za tu dobu stihl bezpočet zajímavých kolaborací i vlastních desek. A také zpopularizoval perkusivní nástroj hang. Když ho Delago v roce 2003 objevil, změnilo mu to život. Někdejšímu bubeníkovi několika rakouských rockových či jazzových skupin poskytl nebývalé možnosti a on se s ním vydal v následujících letech na pozoruhodnou hudební výpravu napříč žánry, jako jsou jazz nebo downtempo.

Manu Delago

V roce 2006 založil Delago duo Living Room a v následující dekádě je jeho hra slyšet v projektech zasahujících od world music až po drum’n’bass. Nahrával s Bugge Wesseltoftem či Andreyou Triana a islandská zpěvačka Björk si ho přizvala k natáčení alba "Biophilia" a také k následnému turné. Podílel se i na albu "Land of Gold" Anoushky Shankar, které získalo nominaci na Grammy. Do Prahy Manu Delago přiveze nejnovější sólovou nahrávku "Environ Me", na níž propojuje hang a elektronické efekty se zvuky bezprostředního okolí. "Žiji střídavě v Londýně a Tyrolských Alpách a v posledních letech jsem hodně dělal terénní nahrávky. Přišlo mi inspirativní vkládat zvuky našeho životního prostředí do mých kompozic." Přírodní téma programu odráží i úchvatné koncertní vizuály.




Italský skladatel a multiinstrumentalista Bruno Bavota pochází z Neapole a k hraní na hudební nástroj se dostal relativně pozdě – bylo mu dvacet, když začal hrát na kytaru a pak přešel na klavír. Víc než samotné nástroje ho ale bavily zvuky v jejich okolí – rezonance, ozvěna, ticho, akustické prostředí, prostě živoucí, dýchající prostor, v němž existují. Když dnes hraje na klavír své křehké kompozice, používá přitom v reálném čase efektové pedály a zvukové procesory a na své desky všechny "nechtěné" zvuky klavíru sampluje, smyčkuje nebo s nimi dál manipuluje.

Bruno Bavota

Bavota natočil od roku 2013 několik desek, které balancují na hraně moderní klasiky a ambientu. Od delikátních vodních meditací "The Secret Of The Sea" (2013), kde střídá klavír a akustickou kytaru, až po meditativní "Mediterraneo". V roce 2019 "přestoupil" na kultovní americkou značku Temporary Residence Ltd., kde vydávají třeba William Basinski, Hauschka nebo Explosions in the Sky. Natočil pro ně své nové album Get Lost, které po posluchači vyžaduje přesně to, co říká jeho název: ztratit se v kaskádách klavírních tónů. Stejná značka vydala i kompilaci "Re_cordis" shrnující evoluci Bavotovy hudby – obsahuje například i skladbu "If only my heart were wide like this", kterou režisér Paolo Sorrentino použil v seriálu Mladý papež. V Praze se Bruno Bavota představí v sobotu 16. října ve své premiéře.


FB event

Festival Spectaculare 2021 program:

16.10. Manu Delago (AT), Bruno Bavota (IT) - Palác Akropolis
18.10. Film - Joy Division, Bio Oko
1.11. Film - Sisters with transistors, Bio Oko
4.11. Workshop Floex: Kreativní proces a producentská analýza při tvorbě tracku z dílny Floexe - Palác Akropolis
9.11. Hania Rani (PL) & Dobrawa Czocher (PL) support: Andy Aquarius - Palác Akropolis
18.11. Workshop Roman Rai: Jak při produkci a míchání myslet ve frekvencích a jiné tipy pro práci ve vašem DAW - Palác Akropolis
26.11. Slaapwel rec. showcase: Stijn Hüwels (BE), Katharina Schmidt (DE) - CAMP
3.12. Janus Rasmussen (FO) + Aparde (DE) - Palác Akropolis
6.12. Film - Laurent Garnier: Off the records, Bio Oko
9.12. Emika (UK) - Planetárium Praha - 2 představení
20.12. Lenka Dusilová & Řeka ansámbl (CZ) + křest alba "Řeka" - Nová scéna

YouTube:

Max Cooper & Bruce Brubaker 
badfocus 
Manu Delago 
Bruno Bavota 
Hania Rani & Dobrawa Czocher
Andy Aquarius 
Janus Rasmussen
Aparde 
Emika 
Lenka Dusilová 
Laurent Garnier: Off the record 
Joy Division
Sisters with transistors

www.facebook.com/festivalspectaculare
www.instagram.com/spectaculare_music


foto: Linda Russomanno, Simon Rainer

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016