RECENZE

 

Filmová recenze: Mission – Impossible 3

Dobré ráno, Tome. Pokud tuto roli přijmeš, budeš muset líbat cizí ženu. Nicméně z pozice producenta si klidně můžeš zařídit, aby Michelle Monaghanovou nastylizovali do podoby tvé Katie. Tato recenze se nezničí za pět vteřin, dokonce ani potom.

 

Ethan: "Uvidíme se doma."
Luther: "Tam, kam jdeš, tě budou chtít zabít."
Ethan: "No, tak se možná neuvidíme."

Ethan Hunt (Tom Cruise) vyměkl. Jak jinak nazvat to, že druhdy náruživý fanoušek horolezectví, bez jakéhokoliv jištění a pokud možno za pomoci jen jedné ruky, pořádá doma nudné party a pomýšlí na ženitbu. Tou šťastnou je zdravotní sestra Julia (Michelle Monaghanová), která dřív nebo později o svém štěstí zapochybuje. Ethan před ní svou skutečnou práci samozřejmě tají, odhalení je ovšem nevyhnutelné.

Sledovat vývoj provozu na Ministerstvu dopravy (to Hunt tvrdí na potkání) je o dost vychladlejší kafe, než zachraňovat, unášet a zabíjet lidi ve službách přísně tajné agentury Mission Impossible Force (to ve skutečnosti dělá). A i když poslední dobou Ethan jenom v týlu zaškoloval nové talenty, návrat do terénu je nutný. Jeho někdejší žačku Lindsey (Keri Russell) totiž v Berlíně zajali poskoci „dalšího hnusného zabijáka“.

Ethan dostane tým - Ving Rhames jako Luther známý už z „jedničky“ a „dvojky“, nádherná Maggie Q jako Zhen a zatraceně charismatický šikula Jonathan Rhys Meyers coby Declan. Než se však zkušený veterán z Prahy naděje, změní se jednorázovka v pořádný problém. „Další hnusný zabiják“ se totiž jmenuje Owen Fabian (parádně slizký držitel Oskara Philip Seymour Hoffman), a i když na to nevypadá, má koule jak medicimbaly. A zná Ethanovo jméno. Jak říkává můj otec: Radim, to bude průser jak mraky…

Vykašleme se na to, že Michelle Monaghanová skutečně vypadá jako sestra Cruiseovi současné partnerky. Vždyť třetí Mission: Impossible po neuvěřitelných režisérských rošádách dostal na starost J. J. Abrams. Ano, ten J. J. Abrams, který je podepsaný pod seriálovými hity Alias a především Ztraceni. Pokud jeho „dítka“ sledujete nebo jste aspoň viděli pár dílů, máte celkem slušnou představu o tom, jak dopadl Abramsův celovečerní debut.

Luther: „Z toho tvého pohledu se mi stahuje zadek a ty to víš, je to tak?“

Akční a dramatické scény jsou výborné. Sekvence přepadení kolony aut na mostě obsahuje nálet letadla, vrtulník se speciální jednotkou, vyděšené civilisty, snaživě „obranářské“ agenty MIF, Huntův pohled tváří v tvář přilétajícímu komandu a taky jeho „odskočení na jedno“ s vybuchující raketou. Záběr, v němž zpětná vlna odhodí prchajícího hrdinu na vedle stojící auto je známá už z traileru. Jedním slovem: úžasné.

Abrams akci rozhodně umí, horší už to je s rádoby milostnými a lásku utvrzujícími vsuvkami, které jsou až nechutně patetické a vyloženě otravují. U filmu tohoto typu myslím bohatě stačí, když se na začátku významně ukáže osudová žena a jednou jedinkrát se naznačí, že tohle je láska. Není třeba to polopaticky omílat donekonečna. 

Cruise hraje naprosto průměrně. V Collateralu nebo Magnólii už dříve ukázal, že to umí mnohem lépe. Ving Rhames je standardně zajímavý, přesně v duchu předchozích dílů. Maggie Q je (a zopakuju si to ještě raz!) nádherná, typická exoticky vražedná femme fatale, že by ji Stonková mohla závidět. A Jonathan Rhys Meeyers i s tím málem, co je mu povoleno hrát, bez větších trablů Cruise zastiňuje. Mládí vpřed? Každopádně poprvé v historii celé volné trilogie došlo k tomu, že členové IMF skutečně fungují týmově. Žádná one man show se nekoná.

Abrams nezapomíná, odkud přichází, a tak film s opravdu vysokým rozpočtem vypadá spíš jako hodně nabušená epizoda špičkové televizní série. V souladu s Alias tepe v svižném rytmu „hned na začátek průser - pak vysvětlení, jak se to stalo – rychlý flashback k průseru – ááá… dořešení“. To poslední je pravda trochu slabé a vyšumí do ztracena. Ale nechybí pošahaný počítačový expert ani zrádce v řadách vysokého vedení agentury. Chcete od v minulosti trochu nepovedené akční série víc? Ale jděte.

PS: Agent Hunt na svou pražskou anabázi nezapomněl. Svědčí o tom krycí jméno, které zvolil pro svou současnou misi: Pavel Sobotka!

Hodnocení: 80%

Mission: Impossible 3
USA 2006, 126 minut
režie: J. J. Abrams
scénář: A. Kurtzman, R. Orci, J. J. Abrams
hudba: Michael Giacchino
hrají: Tom Cruise, Phillip Seymour Hoffman, Maggie Q, Jonathan Rhys Meyers
www.mi-3.cz, www.missionimpossible.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016