RECENZE

 

Hudební recenze: Trackheadz - Trackheadz

Kanadské deep-houseové duo Trackheadz, za kterým se skrývá zkušená producentská dvojice Nick Holder & Kaje, vydává stejnojmenné debutové album na prestižním labelu NRK. Recenzi této hudební lahůdky pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Když se spojí dva zkušení producenti, kteří spolu hudebně i lidsky souzní tak, jako kanadská dvojice Nick Holder a Kaje (vlastním jménem Kevin Johnson), je velmi pravděpodobné, že z jejich spolupráce vzejde celá řada hudebních skvostů. A právě tak by se dal popsat příběh debutového alba projektu Trackheadz, za nímž se skrývají oba výše jmenovaní pánové a jenž nedávno vyšel na respektovaném houseovém labelu NRK.

Ani jeden z nich rozhodně nepatří mezi nějaké nováčky světové house music, ba právě naopak. Nick Holder je úspěšným producentem specializujícím se na oduševnělý a instrumentálně vyspělý deep-house s celou řadou exotických vlivů a pořádnou dávkou melancholie. Disponuje úctyhodnou diskografií, v níž naleznete několik velmi kvalitních alb a celou řadu velkých klubových hitů (Da Sambafrique, Trying To Find Myself, Once Believed In U, Summer Daze atd.). Kromě toho se úspěšně věnuje také Djingu a svým labelům DHN Records a Treehouse Records. To elektrofunkový čaroděj Kevin Johnson aka Kaje je spíše typickým mužem v pozadí. Mezi "oběti" jeho remixerských aktivit patří kromě celé řady houseových projektů například Ennio Morricone, Ginuwine anebo Andrea Britton. Poslední dobou pak spolupracoval právě s Nickem Holderem třeba na jeho vynikajícím albu The Other Side z roku 2003, z něhož vzešel úspěšný klubový hit No More Dating DJs.

Jejich společné debutové album dokazuje, že i přes obrovský rozmach electra a minimalu ještě stále existují deep-houseoví producenti, kteří mají co nabídnout, a navíc dokáží překvapit. Duo Trackheadz vás od prvních tónů oslní intenzivní pocitovostí, rozmanitou škálou hudebních vlivů a vytříbeným citem pro harmonii. Mají dostatečný talent na to, aby svým trackům dodali klubový potenciál, přesto jim dopřávají také emocionálně silný náboj a intimní atmosféru. Potrpí si na poklidné střední tempo, používají zajímavé zvuky, efekty a filtry. Rádi si vypomáhají s hypnotickými smyčkami a atmosféru stupňujícími smyčci alá Silicone Soul, divoce rozvibrují perkuse, sem tam pomazlí saxofon, trumpetu, k tomu všemu přidají výraznou basovou linku a celé to okoření éterickou vokální juchandou anebo samply skrývajícími i nějaké to poselství.

Jak lze z výše vyjmenovaných nástrojů a kompozičních postupů vydedukovat, kromě deep-houseu jsou těmto pánům velmi blízké styly jako jazz, funk, dub, reggae a latino. S okouzlující elegancí a tvůrčí invencí vtěsnali všechny tyto vlivy do deseti kvalitativně vyrovnaných tracků, z nichž žádný vysloveně nenudí. Přestože jako celek působí velmi kompaktně a chvílemi možná i nepatrně splývají (anebo navazují?), každý z nich nabízí něco specificky svého a jedinečného. Mezi nejvýraznější momenty alba patří takřka učebnicové příklady parádních houseových pecek I Believe In Freedom, Our Music (ta vyšla už v roce 2002 na labelu Nicka Holdera a je skvělé, že se ji Nick & Kevin rozhodli svým fanouškům připomenout) anebo My Love, u všech z nich vás zaujme práce s pro house music tolik důležitými nástroji, jako jsou zacyklené zvukové smyčky, smyčce, samply, efekty, filtry a vokály. Zaujmout by vás mohla také syntetizátorová hříčka Night Koder, jazz oslavující This Thing Called Jazz, reggae a dubu zaslíbená Jah Shall Come, nádherná nu-jazz-houseová třešnička All For You anebo v latino & jazzy rytmech skotačící Amor Por Ti. Když se pak rozezní závěrečná downtempová Gettin' High inklinující k abstraktnímu hip-hopu, je jasné, že si tentokrát pánové opravdu vyhráli.
 
Nick Holder & Kaje si dali velmi záležet, aby svým prvním albem pod hlavičkou Trackheadz co nejvíce rehabilitovali, a snad i oživili mršinku zvanou deep-house, která se díky současnému boomu electra a minimalu dostala do mírně pokročilého stádia rozkladu. Teď se však zdá, že by se mohlo blýskat na lepší časy, protože v takhle skvěle fungující spolupráci by byla škoda nepokračovat. Pevně věřím, že si toho jsou pánové z Trackheadz vědomi stejně jako jejich fanoušci a jednoho krásného dne se nám deep-houseová škatulka vrátí na vrchol v celé své podmanivé kráse.

Hodnocení: 90%

Trackheadz - Trackheadz
NRK - 2006
http://www.nrkmusic.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016