RECENZE

 

Filmová recenze: Sexy pistols

Tmavovlasé krasavice Salma a Penélope tasí kolty i brousí nože, aby americkým gringos zatrhli jejich špinavé rejdy. Tak to si budemem muset vzít teplé prálo!

 

Sara zachrání Marii z rozbouřených vln.
Maria: "Tak to z nás asi dělá přítelkyně…"
Sara: "Nevím jestli přítelkyně, ale určitě partnerky!"

Maria a Sara jsou Bandidas a jsou to bomba baby (též „bombaby“, případně „bomby“). Za jejich neočekávanou kariéru Butche Cassidyho a Sundance Kida v sukních můžou zlí Američané. Jak jinak, protože baby jsou z Mexika a, jak známo, to bylo odjakživa zlými Amíky utlačováno. Tentokrát se tak děje kvůli pozemkům stojícím v cestě železnému oři.

Maria (Penélope Cruzová) se vrhne na válečnou stezku, když jí bezohlední barabové přizabijou otce. Sara (Salma Hayeková) udělá totéž, když jí ti samí lidé otce zabijou. Přestože je Maria z chudého farmářského rodu, který si tak tak vydělá na živobití, zatímco Sara z vážené „čistokrevné“ linie a studovala v Evropě, lepé děvy dají i přes počáteční nevraživost síly a půvaby dohromady. 

A jdou vykrádat „svoje banky“. Pomůže jim trénink zkušeného Billa Bucka (Sam Shepard), jejich prudký jižanský temperament i nečekaný spojenec v osobě specialisty na nové policejní metody (včetně snímání otisků prstů) Quentina Cooka (Steve Zahn). Vlastně, kdyby vám tyhle dvě skočily do postele kvůli exkluzivního setu lechtivých fotek a pak vás použili jako jediného soudce ve sporu „která líp líbá“, byl by z vás nečekaný spojenec taky.

Sara: "Viva la revolution!"

Luc Besson se z pozice producenta rozhodl splnit sen dlouholetým přítelkyním Salmě Hayekové a Penélope Cruzové, které toužili zahrát si spolu ve filmu. Spolu s Robertem Markem Kamenem (Pátý element, Kurýr 2) naškrábal scénář a režií pověřil dva debutanty, co měli dosud zkušenosti jenom s videoklipy. No a dopadlo to přesně tak, jak vás asi při čtení tohoto odstavce napadlo.

Není to úplně blbé. Z předchozí věty ale vyplývá, že to není ani nijak dobré nebo zvláštní. I když! Salma a Penélope jsou dávno nad třicet a přitom hrají nejmíň o deset (ale spíš o víc) let mladší dívčiny. A pozor! Celkem jsem jim to žral. Což sice tentokrát nesvědčí ani tak o jejich skvělých hereckých kvalitách, jako spíš o tom, že nejslavnější Španělka a nejslavnější Mexičanka v Hollywoodu jsou stále ukrutně půvabné a k nakousnutí (bomba)baby.

Pokud máte jasno v tomto, máte jasno i jak na vás budou Sexy Pistols působit na filmovém plátně. Jestli je přijmete nebo zatratíte. Jenže ani s půvaby obou dam nemáte vyhráno. Samozřejmě jsem nečekal sexy Nesmiřitelné. Ale těšil jsem se na pěkného Mavericka. A dostal jsem jenom něco mezi Pistolnicemi a Wild Wild West.

Hodnocení: 60%

Bandidas
Francie / Mexiko / USA 2006, 93 min
režie: Joachim Roenning, Espen Sandberg
scénář: Luc Besson, Robert Mark Kamen
hudba: Eric Serra
hrají: Salma Hayeková, Penélope Cruzová, Steve Zahn, Sam Shepard, Dwight Yoakam
premiéra: 6. Července 2006
www.bandidas-lefilm.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016