RECENZE

 

Hudební recenze: Roman Rai – Garden Roses

Roman Hořínek, stálice české elektronické scény pod pseudonymem Roman Rai, si určitě na práci v loňském roce stěžovat nemůže. Měl jí dostatek ať už jako DJ či producent ve studiu. Oddych si nedal ani těsně před Vánoci a když jiní sháněli stromečky, kapra a pekli cukroví, on se rozhodl vydat vinyl. Vážit bychom si toho měli dvojnásob, protože Roman vinyly až tak často nevydává. V případě skladby Garden Roses v nádherném přebalu je tomu však jinak a všichni příznivci Romanova poklidnějšího progressive tranceu se po ní můžou dívat v katalogu Australského labelu Vibrating Balance, který je z jedné poloviny veden naším DJem Schwou.

 
Rok 2007 by se v klidu mohl označit za rok Romana Raie. Ovšem díky Beatportu, kde Roman nabízí své tracky, je jeho rokem téměř každý. Roman chrlí ze svého studia opravdu velké množství tracků a kdo nepoužívá placené download servery, možná mu tak nejeden z nich unikl. Hmatatelné releasy ze Solstice Records (vlastního labelu Romana), Tribal Vision nebo jiných vydavatelství, vypadnou jen málokdy. A proto určitě stojí za povšimnutí nedávno vydaný dvanáctipalec Garden Roses. Ačkoliv v loňském roce vzešlo z Romanova studia poměrně dost materiálu, ať už v podobě MP3 tracků na Beatportu nebo dlouhohrajícího EP Tokyo na CD, pro vinyl byla vybrána více jak dva roky stará věc, která už v podobě MP3 vyšla pod označením Solstice 22. Není to ovšem na škodu, Roman si dlouhodobě udržuje svojí kvalitu a rok sem, rok tam nehraje až takovou roli.

Deska na obalu s detailem trnu, nejspíše růže, obsahuje na každé straně po jednom tracku. Jeden originál a jeden remix. Originál dlouhý bez pár sekund osm minut je učebnicovým příkladem zvuku stylu progressive trance. Nebo chcete-li jen progressive. Roman Rai má tento styl našprtaný jako málo kdo a tak ani Garden Roses není výjimkou v jeho sbírce povedených singlů v tomto hudebním stylu. BPM okolo sto třiceti, krátce po startu svižný beat obklopený atmosférickými zvuky, po minutě a půl jemná basová linka a po další minutě pasáž se snovou melodií nerušenou jakýmkoliv úderem do rytmu. Poté mírný nájezd a ještě jednou celé dokola zopakovat. Prostě klasická záležitost na parket povýšená o ten kousíček nad ostatními díky jemné a nekýčovité, byť docela obyčejné melodii. Důkazem kvalit originální verze je například více než půl roční výsadní postavení v DJ bagu Hernana Cattanea, který jí měl zařazenou ve své TOP 10.

O pár desítek sekund kratší remix na straně B obstarala kanadská dvojice Colin a Justin Morehovi. Tedy Shiloh. Fanouškům progressive scény není určitě třeba vysvětlovat o koho jde a v současné době požádat tyhle dva o remix, to je předem téměř trefa do černého. Jako v případě jejich remixu skladby Garden Roses. Hned na začátku tracku vás zahltí plejáda zvuků a po chvilce i důraznější mručivá basa, než v případě Romanova originálu. Remix zní od prvních chvil více progresivně a o něco méně rozjetě. Basa tracku vévodí a pozitivem je i více zajímavějších použitých zvuků. Příjemným zpestřením je také breakbeatová pasáž uprostřed. I melodie tu dostala o něco pozměněný, sytější kabát a ač zní možná trochu smutně, celkovému výrazu tohoto tracku nijak neubírá na kvalitách. Ač tomu nebývá tak často, tentokrát se remix povedl o špetku lépe.

Kdyby se takováto muzika hrála na našich největších tranceových akcích typu Transmission, to bych si pomlaskával. Vstřícná, přímočará a melodická hudba, která má k tamní tranceové současnosti tolik blízko a přesto stále ještě bohudík daleko. Roman Rai tímto vinylem, byť jeho obsah určitě někteří z vás znají již přes rok,  potvrdil své výsadní postavení na české progressive-tranceové scéně a dokázal, že se tento styl hudby dá dělat i chytře. Garden Roses se povedla. Snad jen kdyby nebyla až tolik předvídatelná a její průběh jste vždy neodhadli několik taktů dopředu.

Hodnocení: 75%

Ukázky:
Original Mix
Shiloh Remix

ROMAN RAI – GARDEN ROSES
formát: vinyl
čas: 15:32
label: Vibrating Balance
kat.č.: VBEP001
info:
www.myspace.com/romanrai, www.vibratingbalance.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016