RECENZE

 

Hudební ohlédnutí: The Vienna Vegetable Orchestra – Automate

Rakouská scéna disponuje dvěma světově nejznámějšími hudebními projekty, které si vystačí bez tradičních nástrojů. Zatímco beatboxeři Bauchklang se v Praze předvedou za dva týdny, už tenhle čtvrtek promění Palác Akropolis v zelný trh Vienna Vegetable Orchestra. A na co hraje tahle banda? To je jasné už z názvu – na instrumenty vyrobené ze zeleniny. Že touto rurální metodou jde vytvořit hudbu 21. století, svědčí i jejich deska Automate.

 

Poprvé jsem se s tímhle ansámblem seznámil v programu etno festivalu Litoměřický kořen. Vídeňáci Vienna Vegetable Orchestra (VVO) tu působili dost nepatřičně. Rozhodně jsou jim bližší nesourodé modernistické konstrukce s jasným propojením k laptopové elektronické hudbě.

Z každé skladby na desce Automate je sice cítit sílu několikačlenného ansámblu, ale i přesto působí především jako anomálie zachycená v těžko popsatelném a neukotveném meziprostoru. Srovnání s tvorbou ambientního krále Biosphera je více než nasnadě. VVO si ale na rozdíl od něj nemusí jezdit za inspirací do opuštěných srubů za polárním kruhem. Společné je pro ně to zásadní – výsledný produkt je protkán silnou atmosférou, jíž vytváří souhra tisíců malých detailů. A je jedno, jestli jde o zurčení malého potůčku v tající jarní krajině (Biosphere), či zvuk dvou pórků třených o sebe (VVO).

Vídeňský ansámbl tak povýšil svůj um do další dimenze. Nejdou prvoplánově za tím, aby na koncertech předvedli nadšeným divákům jen to, že si dokáží vyrobit nástroje ze zeleniny. Na tomto základě dělají hudbu, kterou je snadné, i přes její nejasný původ, srovnávat s „klasikou“. V tomto případě laptopovou scénou.

Proto je zbytečné psát o tom, jak si VVO tvoří z mrkve flétny či z papriky a salátové okurky jakýsi dechový nástroj (to můžete zjistit na přiloženém videu). Mnohem zásadnější je obsah, jenž plody vytvářejí. Prostředí plné lupanců a jindy zase dunivých techhouseových beatů nabízí dost široký výběr pro jakkoliv zmlsaného posluchače.

Jasným vrcholem desky Automate je pasáž připomínající doprovod k indiánským tancům kolem slavnostních ohňů, kterou začne přehlušovat motorová pila. V tom okamžiku je posluchači úplně jedno, jak zvuk řetězu zakousávajícího se do kmene stromu vznikl. To hlavní je, že jde o nesmírně silnou variaci aktivistické skladby Timber britských Coldcut.

I když by pro Vídeňský zeleninový orchestr bylo nejjednodušší, kdyby forma zvítězila nad obsahem, rakouští si hudebníci si záměrně vybírají tu složitější cestu. Že to dělají správně jim můžete přijít říct už ve čtvrtek 17. září do Paláce Akropolis. Především si však ověříte, že nejde jen o propracovanou studiovou práci, ale že se ve velkém stylu umí předvést i naživo.
 
Hodnocení: 80 %

Anotace desky:

The Vienna Vegetable Orchestra – Automate
Transacoustic Research, 2003

Anotace koncertu:

The Vienna Vegetable Orchestra (AT) + DVA
Palác Akropolis, 17. září 2009

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016