RECENZE

 

Hudební ohlédnutí: Nouvelle Vague – NV3

V pražské Akropoli se dnes znovu rozezvučí globální bossa nova od těch nejpovolanějších. Své aktuální album plné předělávek tu představí Nouvelle Vague. A jak deska NV3 zní? Příjemně, ale vlastně přesně tak, jak každý čekal.

 

Deska NV3 měla skvělé promo. Na její výrobě se podíleli i původní autoři některých skladeb. Ovšem ani tenhle zásah neudělal z hudby Nouvelle Vague něco jiného. Kapela si stále jede ve svých kolejích akustické poslechové hudby.

Projekt kolem Marca Collina a Oliviera Libauxe je z těch statických. Na celou jejich kariéru by vystačila jedna recenze, jen by se při vydání každé jejich desky aktualizovala o nové skladby. Nouvelle Vague se totiž nemají kam vyvíjet. Jen si pokaždé vybírají jiné skladby, které si podle neměnného receptu předělají k obrazu svému.

A tak i album NV3, které začíná písničkou Master & Servant od Depeche Mode a objeví se tu třeba i legendární God Save The Queen od Sex Pistols, nabízí jemné drnkání do dřevěných kytar, tření kovových štětečků přes mosazné činely a jemné ženské vokály několika zpěvaček. Tedy všechno potřebné k navození příjemné odpolední atmosféry.

Ovšem ve zmiňovaném songu britských Sex Pistols je zajímavé sledovat přerod odbojné písně, s níž se ztotožnila velká část jedné generace, do kytarového cajdáku (v dobrém smyslu slova) bez jakýchkoliv dalších souvislostí. A to je platforma, od níž Nouvelle Vague odvozují svou podstatu. Sice to nevyjde u každé písničky, ale právě s God Save The Queen, jež disponuje silným příběhem, se Francouzům podařilo vytvořit funkční odezvu a vkusně tak jakoby ukončit první kapitolu života jedné písně.

Nouvelle Vague jsou skvělí vypravěči, jejichž jazyku rozumí po celém světě. Už dnes večer si můžete do Akropole přijít poslechnout jejich křehké příběhy živě. Pro vrcholící mariánské léto je to ideální soundtrack.

Hodnocení: 65 %

Anotace:
Nouvelle Vague – NV3
PIAS Recordings, 2009

Anotace koncertu:
Nouvelle Vague, Palác Akropolis, 22. září 2009

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016