RECENZE

 

Recenze: Mixpult Behringer Pro Mixer DJX750

V poslední době jsme si zde dělali několik recenzí na různé DJ mixpulty a dnes v tom budeme pokračovat. Já se vždy snažím na každém výrobku najít jeho dobré vlastnosti a z nich vycházet, samozřejmě popisuji i chyby, protože jinak by to nebyla recenze, ale článek na objednávku, nicméně dnes mám poměrně težký úkol. Najít totiž na tomto mixpultu něco, co bych mohl doopravdy pochválit je dost těžké. No, pojďme se na to podívat.

 
Nechci být pokrytec, ale bohužel s touto firmou a jejich výrobky nemám dobré zkušenosti a nejinak tomu bude asi i dnes. Mixpult se na první pohled sice tváří, jako že je fakt „nabušený“ možnostni, ale mě přijde že spíše přeplácanost na úkor kvality je pravdou. Můj první pocit, když jsem na mix sáhl bylo, že je vyroben z těch nejlevnějších komponentů s krátkou životností. Je zde sice pokus o několik inovací v efektové jednotce, ve finále mi to ale přišlo spíše přeplácané a překombinované než funkční. K tomu se ale ještě dostaneme.

Jedná se o pětikanálový mix s třípásmovými korekcemi, takže v podstatě klasika. Korekce zabírají v mezích možností svojí kvality a jsou v rozsahu -32dB - +12dB. Šavle mají konstatní průběh, bohužel nemají žádnou ochranu proti prachu a nečistotám, takže se asi pravděpodobně brzy „ochodí“ a začnou praskat. U crossfaderu se dá sice průběh nastavit, ale když jsem ho testoval na scratche, tak byl výsledek opět dost pofiderní. Přiřazování šavlí ke crosfaderu probíhá klasicky pomocí dvou otočných přepínačů pro každou jednotlivou stranu crossfaderu. Vedle crossfaderu se na každé straně nachází „killy“ v podobě celkem masivních mačkacích tlačítek, což mi taky nepřijde zrovna rozumné, protože si ho omylem velice jednoduše přepnete. Sice se vám rozsvítí dioda, takže si toho snad všimnete, ale stejně bych je umístil nějak rozumněji. Tlačítka pro zapínání sluchátek se nachází nad každou šavlí, takže tady tento problém snad nehrozí. Mikrofon se dá připojit pomocí „kanonu“ a má vlastní volume, třípásmové korekce a dokonce samostatné tlačítko ON/OFF. Je zde i funkce „talk“ kterou jsem sice nikdy nepoužil a Djs asi zajímat nebude, ale třeba na konferenci se může hodit.

Do mixpultu lze připojit celkem 3 gramofony a 8 line zařízení, samozřejmě ne vše najednou. Výstupy jsou zde tři. Hlavní master v podobě „chinch“ je zde jeden, což je podle mě nedostačující, na druhou stranu není to profi mixpult. Pro odposlech také jeden „chinch“ a jeden výstup s označením „tape“ což je samozřejmě výstup pro nahrávání, kteří všichni ostatní označují jako „rec.“. Odposlech i master mají vlastní nastavitelnou hlasitost, „tape“ má přednastavenou konstatní hladinu pro nahrávání, takže je potřeba nastavit hladinu nahrávání na nahrávacím zařízení. Ještě jsou zde další dva „chince“ - send a return pro připojení externího efektového zařízení. Úroveň efektového signálu se může nastavovat pouze na výstupu samotného efektového zařízení.

Jak jsem psal již na začátku, efektová jednotka je trošku nepřehledná a sám jsem se v ní ztrácel. Jako největší mínus beru to, že zde nejsou efekty napsány. Jsou pouze očíslovány, což se vám zobrazuje na displeji, ale co které číslo znamená si musíte najít v manuálu. Už se vidím jak hledám na párty v manuálu efekt, který chci použít...celkem vtipná představa:). Základní efekty, které jsou dále rozděleny do dalších „zmatených“ podsekcí jsou tyto: Filter, Bitcruscher, Flanger, Delay, Echo, Reverb, Phase shifter, Panning a Sim/Dyn. Nastavování jednotlivých efektů radši popisovat nebudu, jelikož bych se do toho na 100% zamotal. Efekty si naštěstí můžeme nejříve poslechnout do sluchátek, takže tím bysme se mohli zachránit. Vzhledem k tomu, jak si sám v používání všech možných efektů libuji a mám to rád, tak tady jsem byl doopravdy zklamán. Jednak kvalitou jednotlivých efektů, jednak složitostí jejich nastavování. Je zde i možnost použití prostorového efektu XPQ 3D, který je mimo efektovou jednotku a je nastavený na master. V návodu se uvádí, že tato funkce pomocí rozšíření stereo báze vytváří živější a transparentnější zvuk a zajišťuje konečné zpracování zvuku. S tímto musím souhlasit a konstatovat, že určitá změna zvuku, zejména prostoru zde nastala.

Jak je z mojí recenze asi cítit, fanouškem tohoto mixpultu se nejspíš nestanu a bohužel firma Behringer mě ani tentokráte nepřesvědčila. Jako největší plus se dá brát to, že tento pětikanálový mix v porovnání s jinými mixpulty tohoto rozsahu se dá pořídit doopravdy za „hubičku“.

Mixpult Behringer Pro Mixer DJX750 je možné zakoupit do 30.9.2010 za akční cenu 4999,- vč.DPH (standardní cena je 5.499,- vč.DPH) v prodejně maxistore nebo internetovém obchodě www.maxistore.cz . Další recenze najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz.

maxi store
Bořivojova 57, 130 00 Praha 3.
email: x@maxistore.cz
tel.: 222 722 999
www.maxistore.sk
www.nadobicko.cz
www.gramec.cz
akční výrobky
mixážní pulty
gramofony
CD přehrávače
sluchátka
SW pro DJs
zvukové efektory
Pronájem
Identifikační náramek (páska)

RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXISTORE. Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (www.philiptbc.com, myspace.com/djphiliptbc), techniku zapůjčila prodejna pro dje – Maxistore
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016