RECENZE

 

Filmová recenze: Kurýr

Mít zásady, určitá pravidla, je věc velmi dobrá. Tak třeba nepít tak moc, před spaním si čistit zuby a nemlátit své plyšové mazlíky. Všem to prospěje, protože z vás nebude zpiťour, zuby vám zůstanou déle a až usnete, mazlíci vám to nevrátí. Další tři pravidla, která by se vám mohla hodit jsou: nikdy neměnit dohodu, neptat se na jména a neotvírat tašky, které převážíte. Jenže, k čemu jsou pravidla? K tomu, aby se porušovala.

 
Mít zásady, určitá pravidla, je věc velmi dobrá. Tak třeba nepít tak moc, před spaním si čistit zuby a nemlátit své plyšové mazlíky. Všem to prospěje, protože z vás nebude zpiťour, zuby vám zůstanou déle a až usnete, mazlíci vám to nevrátí. Další tři pravidla, která by se vám mohla hodit jsou: nikdy neměnit dohodu, neptat se na jména a neotvírat tašky, které převážíte. Jenže, k čemu jsou pravidla? K tomu, aby se porušovala.

Hláška filmu:
- "Kde takový looser jako ty našel mou dceru?"
- "V tašce. Strčil's ji tam ty?"


Tvrdý chlápek řídí silné auto

Frank Martin je bývalý příslušník speciálních jednotek. Bývalý. Ne že by svou práci neměl rád, ale ztratila pro něj smysl ("Už mě nebavilo, jak někdo pořád kurví výsledky mé práce."). Raději si našel pěkné místečko na slunném pobřeží Francie a zařídil výnosný job kurýra místních mafiánů. Proč ne? Jde mu to dobře. Má styl, nikdy nechybuje a s místním šéfem policejního oddělení udržuje přátelský, i když lehce napjatý, vztah. Je tolik precizní, až nás normální smrtelníky z toho svědí uši. Svědět přestanou, když Frank Martin poruší jedno ze svých pravidel.

Jenže ta taška se hýbala. A Frank není žádný tvrďácký blbeček, aby ho během snídaně nenapadlo koupit flašku džusu. Vždyť dá "nákladu" jen napít. Jenže tady máme podruhé jenže, protože v té tašce je velmi krásná dívka, která navíc potřebuje čůrat. A Frank teď doopravdy začíná porušovat své zásady. Ovšem stále je v tom nevinně.

Co dělat jiného, když se váš zákazník pokusí o vaši likvidaci pomocí nastražené bomby? Vrátit se k němu, zazvonit a zmlátit všechny kolem. Frank už v tom není nevinně, protože zpráskal celou malou armádu poskoků a nezáleželo na tom, jestli na něj taky zkoušejí kickbox, míří samopaly nebo máchají požárními sekerami. Ještě to ale není tak zlé, jako když k němu do auta zase vleze ta holka ("Já se tě nikdy nezbavím!") a on ji přes všechny budoucí problémy vezme k sobě domů. A už to jede! Tři rakety do baráku, dvě děravé historky pro inspektora, který tuší víc než dává najevo a čtyři sta lidí v kontejnerech nelegálně pašovaných z Asie. Myslíte, že by Frank se svou specializací dokázal takový případ vyřešit za dvanáct hodin? Za míň...

Miláčku, dnes se nebudem dívat na Naqoyqatsi

Nenapíšu nic objevného, ale stejně: Luc Besson se rozhodl pro Evropu stát tím, čím je Steven Spielberg pro Amerku, a buduje si impérium zábavy. Zajímavé na tom ale je, že tak činí s výraznou pomocí z východu. Wasabi s Jeanem Reno a japonskou hvězdičkou Ryoko Hirosue, Polibek draka s Bridget Fonda a asijským bijcem Jetem Li. Nemluvě o režisérech. Kurýr je výsledkem spolupráce hongkongského režiséra Cory Yuena, hvězdy Sbal prachy a vypadni Jasona Stathama a asijské akční hvězdule Shu Qi. Není to výsledek nijak objevný (Polibek draka měl příběh o třídu lepší), zato nenáročně zábavný (Polibek draka byl poněkud vážnější).

Zmínil jsem příběh? Tak ten tady vlastně není. Veškeré povídání je v Kurýrovi proto, aby divák věděl, proč hlavní hrdina kope na všechny strany. A že mu to jde! Expozice, kdy Frank odváží z místa činu maskované amatéry, kteří právě vyloupili banku, leccos naznačí. Frank je frajer. Setkání s policisty po cestě na místo určení naznačí ještě více. Frank se umí ohánět. A pak už je to jen neustávající hodinová série povedených kousků. Jak jinak nazvat efektivní (a navíc moc pěkně natočené) "otevírání" dveří, bezpečnostní opatření při čůrání, bitku v rozlitém motorovém oleji nebo scénu v autobusu předvádějící jak to vypadá, když smečka šakalů zmáčkne silného tygra.

Před časem jsem Polibek draka ohodnotil plnými osmdesáti procenty. Kurýr si po tom všem přemýšlení zaslouží jen o něco málo méně. Jistě, druhý den si to skoro nebudete pamatovat a nic vám to nedá, kromě zábavy ovšem. Jak už jsem ve zmíněné recenzi na Polibek draka nadhodil, pokud se vám mé hodnocení nelíbí, pojďte k oknu. Ať vím, kde jste a můžu jít nahoru. Jsem si totiž jistý, že Kurýra naplno ocení až "šílení maniaci z videopůjčoven". Pak už stačí jen si kleknout a říct: "Miláčku, dnes se nebudem dívat na Naqoyqatsi." Bude vás sice na chvíli nenávidět, ale až zamrkáte jako Frank Martin, bude se jí to líbit.

Hodnocení: 80%

Bartias



Kurýr
The Transporter

Režie: Cory Yuen
Hrají: Jason Statham, Shu Qi, Matt Schulze, Francois Berléand, Ric Young, Doug Rand…
Žánr: thriller
Délka: 92 min, české titulky

© 2003, Techno.cz. Text: Bartias (bartias@techno.cz)


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016