RECENZE

 

Technická recenze: Rebirth pro iPhone / iPod / iPad

Dnes jsem si pro vás připravil recenzi programu Rebirth od firmy Propellerhead pro zařízení iPhone / iPod (/iPad). Jedná se o legendární program pro tvorbu elektronické hudby, který je považován za předchůdce vám pravděpodobně známějšího Reasona.

 

Úvod

Rebirth vyšel v roce 1997 a následně se stal velmi populárním programem pro tvorbu elektronické hudby. O tři roky později vyšla první generace Rebirthova nástupce, kterou byl pro mnohé známější program Reason. V roce 2005 firma Propellerhead udělala pěkné gesto a dala Rebirtha hudebníkům k dispozici zdarma. Od té doby si můžete Rebirtha stáhnout z oficiálního webu.

V roce 2010 se Rebirth dočkal mobilní verze pro zařízení iPhone / iPod (/iPad). I když jsem o této skutečnosti věděl, tak jsem jí nevěnoval velkou pozornost, protože jsem v té době nebyl vlastníkem potřebného HW a ani jsem po něm netoužil. Nedávno se však situace trochu změnila, když jsem byl obdarován iPodem. V duchu přísloví "darovanému koni na zuby nehleď" jsem začal s iPodem pracovat.

iTunes Cards

Jelikož momentálně žiji u soudruhů v NDR, tak jsem si při jedné návštěvě supermarketu zakoupil u pokladny kredit v hodnotě 15 euro do App Storu, který jsem hned celý vyčerpal. Za 2,39 euro jsem si zakoupil dnes recenzovaného Rebirtha a o zbytek kreditu se postarala jiná neméně zajímavá aplikace. O ní napíši ale až příště.

Co je to Rebirth?

Program Rebirth je softwarová simulace dvou kusů syntetyzátorů Rolland TB-303 a modulů bicích smyček Rolland TR-808 a TR-909. To vše je doplněno efekty: Filter, Delay, Distortion a také kompresorem. Celý program je zobrazen na následujícím obrázku.

Rebirth
Jelikož o samotném programu bylo již napsáno mnoho, nemá cenu znovu psát to samé, co si můžete v případě zájmu vygooglovat... Tuto recenzi tedy zaměřím čistě na práci s Rebirthem na mobilních zařízeních od firmy Apple.

Mobilní verze programu Rebirth

Mobilní verze Rebirthu je úplně stejná jako jeho PC verze. To má výhodu v tom, že zkušení uživatelé mohou na svém iPhonu / iPodu pracovat s mobilním Rebirthem úplně stejným způsobem jako na PC. Samozřejmě, že obrazovka iPhonu / iPodu je pro Rebirth malá. Mobilní Rebirth je orientován na šířku zařízení a pro práci s ním je nutné časté zoomovaní a scrolování pomocí apple gest. Nejlepší obrázek o tom, jak se s Rebirthem pracuje, získáte shlédnutím následujících videí.

 




Jediné rozdíly mezi PC verzí a mobilní verzí jsou v podpoře módů, dále pak v obsahu a umístění programového menu. U PC verze máte programové menu klasicky nahoře. U mobilní verze je toto menu dole a je podstatně větší, aby se dotykový display dal dobře ovládat. Kromě umístění je také rozdíl v jeho položkách. První položkou menu je znak Rebirthu, který toto menu zobrazuje a skrývá. Dále následují položky: FILE, EDIT, MODS, SHARE, INFO, WIST, PLAY a PAN.

Položka FILE zobrazuje menu pro práci s tracky (otevření, uložení, smazání...)

Položka EDIT zobrazuje menu pro práci se smyčkami v song módu a patterny v pattern módu. Obsah těchto menu je stejný jako v PC verzi, takže například patterny lze pomocí tohoto menu kopírovat, mazat, randomizovat.

Položka MODS slouží k přepínání módů. Mobilní verze má k dispozici těchto 7 módů:

  • Standard ReBirth
  • Massen’s MSM 2.0
  • Metallicon+
  • Orbit 2.0
  • Pitch Black Edition 2.0
  • Sidstation Mod 2.0
  • RB-SEMx

Položka SHARE slouží k Uploadu tracku na server.

Položka INFO zobrazuje informace o tomto programu.

Položka WIST slouží k bluetooth synchronizaci s dalšími kompatibilními aplikacemi na dalších zařízeních. Bohužel nemam k dispozici další jablečný HW, tak jsem význam ani funkcionalitu této funkce netestoval.

Položka PLAY spouští přehrávání tracku.

Položka PAN slouží ke scrolování programu. Program lze scrolovat dotykem dvou prstů a jejich následným tažením stejným směrem nebo za pomocí této položky, kdy jeden prst je na této položce a druhý táhne potřebným směrem.

S mobilní verzí Rebirthu se mi pracovalo dobře. Je však nutné velmi zoomovat a scrolovat, jinak kliknete jinam, než jste původně chtěli. To je prostě daň za stejný vzhled jako u PC verze.

Rebirth

Spolupráce mezi PC verzí a mobilní verzí

Mobilní verze ukládá track do úplně stejného formátu jako PC verze, takže pokud se vám podaří dostat track z iPodu do vašeho počítače, tak zde můžete dále s trackem pracovat. Samozřejmě, že to funguje i opačně, kdy track z PC můžete dále zpracovávat na svém iPhonu / iPodu (/ iPadu).

Transfer probíhá prostřednictvím webu aplikace, kdy po kliknutí na tlačítko SHARE v programovém menu dojde k uploudu RBS souboru na server. Po úspěšném uploadu vám přijde email s linkem, odkud si soubor můžete stáhnout do PC.

Když jsem před několika měsíci psal tento článek, tak funkce uploadu nefungovala. Zkoušel jsem to na různých zařízeních a sítích, abych vyloučil chybu mé domácí infrastruktury, ale ani tak jsem nebyl úspěšný. Článek jsem dal tedy na čas k ledu. Po čase jsem tuto funkci opět zkusil a díky tomu, že upload byl úspěšný, tak zde můžete číst tento článek.

Příhoda z předešlého odstavce ukazuje největší slabinu tohoto programu, kterou je fakt, že jste zcela odkázáni na server aplikace. V tomto ohledu vidím potenciál ke zlepšení. Jiné aplikace transfer souborů řeší pomocí wifi sítě mezi vaším PC a iPhonem / iPodem nebo pomocí iTunes. Tato řešení mi přijdou mnohem rychlejší a spolehlivější, ale i tak si myslím, že nejlepším řešením by bylo ukládání dat do klasického souborového systému. Ten však tato zařízení postrádají, což považuji za jednu z velkých nevýhod iPhonu / iPodu, ale tuto problematiku si nechám na jindy.

Závěr

Ve spolupráci PC verze s mobilní verzí programu vidím velký potenciál této a podobných aplikací. Cestou do práce můžete rozdělat track, který následně doma dotáhnete do finální podoby nebo jinak zužitkujete vytvořený materiál (například převod do MIDI nebo další zpracování vytvořených smyček). V tomto konkrétním případě může nastat i opačná situace, kdy si doma track rozděláte a druhý den na něm cestou do práce budete pokračovat.

Pokud si myslíte, že by vám nabízené nástroje programu Rebirth mohly být i dnes užitečné (přece jen dnes jsme někde jinde...), tak vám tuto aplikaci vřele doporučuji. Cena Rebirthu pro iPhone / iPod je velmi sympatická - 2,39 eura mi přijde jako skvělá cena. U iPad verze si budete muset ale značně připlatit. Tato verze totiž stojí 11,99 euro. Veškeré informace o tomto projektu naleznete na oficiálním webu.

Pokud si chcete vyzkoušet PC verzi Rebirtha, tak si z webu stáhněte (a vypalte) ISO instalačku. V případě novějších verzi Windows než XP je možné, že se vám Rebirth nepodaří nainstalovat, nebo nebude fungovat správně. V takovém případě je nutné postupovat podle patřičných návodů z Rebirth Museum fóra...

stereoman

www.stereoman.eu

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016