RECENZE

 

DJs kostky nepotřebují, ale Novation Dicer se jim hodí...

Firma Novation není ve světě DJingu žádným nováčkem a může to být jak jejich Launchpad, který si oblíbili všichni uživatelé softwaru Ableton Live či některý z jejich MIDI kontrolerů, které uvidíte v čelních místech prodejnosti na eshopech s hudebními nástroji a DJ technikou. Samozřejmě být na takhle zajímavé pozici není jednoduché pro žádnou společnost, a tak ani Novation nezahálí a pořád přichází s novými nápady a triky, jak potěšit komunitu DJs a hudebních producentů, což se jim doposud daří, a určitě k tomuto statutu přispěje i nováček v rodině kontrolerů, a sice rozhraní s názvem "Dicer", který bychom vám rádi trochu představili.

 

Název Dicer není pochopitelně vybrán náhodou, jelikož je celý ovladač rozdělen na 5 hlavních programovatelných tlačítek očíslovaných stejně jako stěny hrací kostky pomocí puntíků a tři funkční tlačítka, běžně sloužící na funkci spuštění hudební stopy či vyznačení začátku smyčky. Novation Dicer se dodává v balení po páru, tj. vždy dostanete jeden "master" ovladač, který je napojen přímo do vašeho počítače přes USB rozhraní a jeden "slave", který je připojen do masteru. Ergonomicky je Dicer výborně vyřešen a jeho přilnavý povrch a zahnutý tvar jej přímo předurčuje k použití přímo na DJském gramofonu, ideálně ve spojení se systémem Serato Scratch, nicméně zvládne bez problému fungování i třeba s Virtual DJ, kdy si jej za chvilku namapujete na všechny potřebné funkce.

Dicer
Ideální propojení Diceru ovšem přichází, pokud máte k dispozici systém Serato Scratch! Ve vyšší verzi než 2.1 vám následně začne fungovat i responze podsvícení tlačítek a váš software tak bude komunikovat s Dicerem v reálném čase. Díky tomu můžete velice jednoduše ovládat jedním stisknutím tlačítka vytváření smyček, procházení a editaci seznamu skladeb či úpravu efektů, a to aniž byste se museli přestat věnovat vašim gramofonům. Jak jsme psali výše, celý tvar Dicerů byl přizpůsoben šasi gramofonu, takže vám nejenže nebude překážet, ale vhodně doplní váš hrací prostor o další kontrolní prvek.

Dicer

Ovládání Diceru je velmi lehké a přesné s dobrou a včasnou reakcí jednotlivých tlačítek, díky čemuž ve vašem softwaru můžete naživo vytvářet velmi přesné smyčky a ještě u toho bez problému ovládat playlist. Praktický cestovní obal velikostí "casu" na přenosky se akorát vejde do kapes na DJských zavazadlech, jelikož firma Novation myslela na komfort i v otázce přenosu vybavení. I přesto, že je Dicer zamýšlen pro použití s gramofony přes rozhraní Serato Scratch, velmi dobře přilne i na ostatní povrchy, ať již je to deska stolu či case notebooku. Novation Dicer je zkrátka super kontroler pro DJs, kteří s sebou nepotřebují, nebo nechtějí tahat velké MIDI kontrolery, ale přesto vyžadují přesné a efektivní ovládání. Pokud Vás Dicer zaujal, zkuste se na něj přijít podívat na pobočku obchodu kytary.cz, určitě nebudete litovat, obzvláště pokud přemýšlíte, čím si doplnit své vybavení na živé hraní.

Radek Stehlík

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016