RECENZE

 

Filmová recenze: Lepší pozdě nežli později

Come my lady, come my lady, ya my butterfly, sugar lady, come my lady, come my lady, ya my butterfly you make me so crazy… Prvních pět minut je neuvěřitelně pravdivých. Doporučuju je zejména majitelům klubů, promotérům a těm, kdo s grouppies "kamarádí". Další půlhodinka je poměrně zábavná. A pak by možná bylo dobré odejít. Lepší pozdě nežli později...

 

Come my lady, come my lady, ya my butterfly, sugar lady, come my lady, come my lady, ya my butterfly you make me so crazy… Prvních pět minut je neuvěřitelně pravdivých. Doporučuju je zejména majitelům klubů, promotérům a těm, kdo s grouppies "kamarádí". Další půlhodinka je poměrně zábavná. A pak by možná bylo dobré odejít. Lepší pozdě nežli později...

Harry: "Podívejme se, co komu funguje."
Erica: "A to jsi si ani nevzal viagru!"

Mám rád romantické filmy. Opravdu. PRETTY WOMAN je pro mě stejně zásadní dílo jako RAMBO a u SAMOTÁŘE ZE SEATTLU brečím téměř tolik, co u válečné klasiky PÁR SPRÁVNÝCH CHLAPŮ. Mám rád Jacka Nicholsona. Dokonce se mi líbil i coby zapšklý starý mládenec v LEPŠÍ UŽ TO NEBUDE (ok, tam se asi líbil všem, a proto taky tenkrát dostal Oscara do své sbírky). A nesnáším Diane Keatonovou. Neurotičky mě prostě znervózňují. V tomhle filmu je ale, na poměry, neuvěřitelně milá.

Takže v čem je problém. A o co vlastně jde. Harry Sanborn (Jack Nicholson) je starý mládenec. Řeknu vám, mít já v tomhle věku takový úspěch u žen, začnu věřit v Boha. Co v tomhle věku, mít Harryho úspěch teď, nepíšu recenzi pro internetový magazín. Raději rituálně obětuju chleba s máslem. Harrymu je šedesát tři a zásadně randí se slečnami, kterým není nad třicet.

Jednoho dne se ale jednoduchý systém zaplete. Harry a jeho nový objev Marin naplánují romantický víkend v domě na pláži. Dům ovšem patří Mariině matce Erice a zrovna, když se Harry v trenýrkách přehrabuje v lednici, Erica dorazí. Následuje několik více či méně vtipných scén, dohoda, společná večeře, u které je na programu Harryho staromládenectví a naplánován je i vášnivý sex s Marin.

Místo vůbec nejzábavnější věci, která se dá dělat ve dvou (nebo ve více lidech, záleží na vás), se ten večer dělá věc méně zábavná, leč stejně (smrtelně) důležitá. Harry má infarkt, takže se nejprve volá sanitka, pak se dýchá z úst do úst a nakonec téměř resuscituje v nedaleké nemocnici. Harry na tom není zrovna nejlíp, a z nemocnice ho sympatický doktor Mercer (Keanu Reeves) propouští jen pod podmínkou, že zůstane nedaleko. Nedaleko rovná se v Eričině domě.

Naprostý sexistický šovinista a zastydlá neurotická intelektuálka jsou nuceni dočasně žít pod jednou střechou a hledat si k sobě cestu. Také jen dočasně. Po hodině a čtvrt poměrně solidní zábavy jsou ti dva spolu. Harry by ve zbývajících minutách mohl přestat kouřit, vyšlapat schody, zjistit, že žít v monogamním vztahu není zas tak hrozné a s Ericou zůstat šťastně až do smrti.

Ale to ne. Tenhle film totiž musí mermomocí trvat dvě hodiny a ve zbývající druhé polovině neúnosně komplikovat, protahovat a tvářit se napínavě. Trapně se tvářit napínavě. Jen proto, aby divák uronil slzu navíc. Jenže ve chvíli, kdy scénárista děj takto nesmyslně a neúnosně komplikuje, se vám nic ronit nechce. Maximálně rožnit. Scénáristu.

Režisérka Nancy Myersová je zodpovědná za dosti povedenou komedii (opět romantickou) po čem ženy touží. Už tehdy k věci přistupovala neobvykle a neotřele. Mel Gibson tenkrát spadl do vany, když se fénoval a v důsledku toho slyšel, co si ženy myslí. Mimochodem, nezkoušejte to, vana mi udělala akorát pár modřin.

Nyní přichází s romantickou komedií o postarším páru, jejíž poselství je: lepší pozdě nežli později. Proti tomu nic nemám. Je to koneckonců pravda. Ale musím dodat, že TAKHLE jsem se v kině nudil naposledy hodně dávno. Druhá polovina filmu je opravdu, opravdu špatná. A stane se mi málokdy, abych koukal na mobil a doufal, že už bude konec.

Nezapomeňte tedy, že v kině se dají dělat různé věci a  někdy je LEPŠÍ odejít POZDĚ NEŽLI POZDĚJI. Come my lady, ya make me so crazy…

Radim Bartík

Hodnocení: 40%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Something's Gotta Give
USA 2003
scénář: Nancy Meyrs
režie: Nancy Mezera
hrají: Jack Nicholson, Diane Kaeton, Keanu Reeves, Amanda Peet, Frances McDormand

www.sonypictures.com/movies/somethingsgottagive/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016