RECENZE

 

Filmová recenze: Návrat do Cold Mountain

Nicole Kidmanovou a Renée Zellwegerovou přinutila válka Severu proti Jihu vést striktně holčičí domácnost. Jude Lawa stejná válka přinutila vydat se na dlouhou cestu. Anthony Minghellu přinutil příběh jejich postav natočit oscarový film. A mě přinutil výkon Renée Zellwegerové definitivně se poddat a smeknout před ní klobouk.

 

Nicole Kidmanovou a Renée Zellwegerovou přinutila válka Severu proti Jihu vést striktně holčičí domácnost. Jude Lawa stejná válka přinutila vydat se na dlouhou cestu. Anthony Minghellu přinutil příběh jejich postav natočit oscarový film. A mě přinutil výkon Renée Zellwegerové definitivně se poddat a smeknout před ní klobouk.


Ruby: "Muži tuhle válku nazývají mrak. Oni ho způsobili a teď pod ním stojí a diví se: Do prdele, ono prší!"


Blíží se konec občanské války známé jako válka Severu proti Jihu. Jih prohrává a je jasné, že na výsledku už žádné další boje nic nezmění. Vykládejte to ale fanatickým "nadšencům". A tak umírají noví a noví lidé, přičemž pokud se rozhodne někdo nebojovat, stává se automaticky psancem pronásledovaným a brzy zavražděným vlastními lidmi.

Inmanovi (Jude Law) to ale právě začalo být jedno. Stejně jako pečlivě schraňovaná kniha s fotografií je i on v téhle válce příliš dlouho. Včera zažil jeden z největších masakrů, před chvílí mu před očima zemřel příliš mladý známý navzdory tomu, že se ho pokoušel zachránit, a přítele, který pro Inmana denně riskoval život, omylem zastřelili jeho spolubojovníci.

Inman má války plné zuby. Uvědomil si, že jediný ideál, za který stojí bojovat, je láska ke krásné Adě (Nicole Kidmanová). Navzdory tomu, že se jen jednou políbili a jejich vztah je tak značně platonický (a zidealizovaný), na něj Ada čeká v rodném městečku Cold Mountain v severní Karolíně.

Adin otec zemřel, ona zůstala odkázána na pomoc přívětivých sousedů, sama musí vzdorovat touze nesympatického Teaguea (Ray Winstone) a přitom doufat, že je Inman stále naživu. Reverendova vzorná dcera by pravděpodobně umřela hlady, kdyby na její dveře jednoho dne nezaklepala rázná (a notně svérázná) Ruby (Renée Zellwegerová). Zatímco se Inman vydává na nebezpečnou cestu domů, Ada a Ruby začaly bojovat s pochybami a nepřízní osudu.

NÁVRAT DO COLD MOUNTAIN je epický film podle knižní předlohy Charlese Fraziera. Režisér ANGLICKÉHO PACIENTA Anthony Minghella si sám napsal scénář a nebýt lehce předvídatelného závěru, lehce sklouzávajícího ke klišé, podařilo by se mu zopakovat úspěch ANGLICKÉHO PACIENTA  a natočit ve všech směrech vynikající  film.

I přes zbytečně "hollywoodský" konec (kniha tak ale nejspíše končí, nečetl jsem) je ale NÁVRAT DO COLD MOUNTAIN nadprůměrně dobrý. Hlavním Minghellovým trumfem jsou herci. Respektive herečky. Jude Law je nevýrazný a v konkurenci obou dam nemá vůbec žádnou šanci. Ale moje slečna ho má moc ráda, takže jako bych nic neřekl. Pochopitelně.

Nicole KIdmanová v zajímavých projektech poslední dobou figuruje stále častěji. Její hvězda dávno stoupla nahoru a ještě se ani zdaleka nezastavila. Za léta praxe Kidmanová bezpečně opustila hereckou (ne)polohu půvabné blondýnky a stala se opravdovou herečkou natolik, že si jí divák může vážit v každém novém filmu.

I proto téměř třiceti sedmileté Kidmanové bez problému (možná s menšími výhradami) můžu věřit, že je její Ada mnohem mladší. Kidmanová se navíc, vděčná za ambiciózní role, neváhá v rámci "uměleckého záměru" svléknout. Od posledního Kubrickova filmu EYES WIDE SHUT se na plátně svléká prakticky neustále. Divák může být spokojen.

Ještě lepší je Renée Zellwegerová. Přiznám se, že od chvíle, kdy se nekonvenčně půvabná Zellwegerová prosadila v JERRY MAGUIREOVI, nevěděl jsem, co si o ní mám myslet. V MAGUIREOVI se mi zdála obyčejná, DENÍK BRIDGET JOHNSONOVÉ mě prozatím minul. Až v mile laškovní romantické komedii KAŠLU NA LÁSKU předvedla Zellwegerová roztomilého diblíka, který se mi líbil.

NÁVRAT DO COLD MOUNTAIN jí nabídl úplně jinou (oscarovou) příležitost. Zellwegerová v roli "ošklivého káčátka"  Ruby svůj herecký výkon těžko opře o dívčí půvaby doplněné sem tam hereckou etudou. Musí HRÁT. A skutečně HRAJE. A jak!!! Od prvního momentu, kdy se objeví na scéně, bere její výkon dech. Přitom neokupuje plátno po celou dobu a to, o co se Tom Cruise tak křečovitě snažil v POSLEDNÍM SAMURAJOVI, dosahuje zcela přirozeně. Je nádherné, sledovat ji při práci! I proto byste měli překonat předsudky vůči romantickým dramatům, vypnout na chvíli techno a zaskočit do kina.

P.S. Nepropásněte Natalii Portmanovou ve vedlejší roličce!

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Cold Mountain
USA 2003
scénář: Anthony Minghella
režie: Anthony Minghella
hrají: Nicole Kidman, Renée Zellweger, Jude Law
www.coldmountainmovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016