RECENZE

 

Filmová recenze: Starsky & Hutch

Starsky a Hutch se vrací do řad neúnavných ochránců zákona, aby stejně jako mizerové Mike Lowrey a Marcus Burnett, nebezpečná zbraň Riggs a Murtaugh nebo zvláštní agenti Mulder a Scullyová chránili svět nejen před šmejdem z vesmíru. Tentokrát v sedmdesátých letech.

 

Starsky a Hutch se vrací do řad neúnavných ochránců zákona, aby stejně jako mizerové Mike Lowrey a Marcus Burnett, nebezpečná zbraň Riggs a Murtaugh nebo zvláštní agenti Mulder a Scullyová chránili svět nejen před šmejdem z vesmíru. Tentokrát v sedmdesátých letech.


Hutch: "Kterou chces?"
Starsky: "Vzdycky se mi líbili blondýnky."
Hutch: "Fajn. Mi je to jedno."


David Starsky (Ben Stiller) je, stejně jako máma, policajtem v Sun Bay. Stejně jako máma dennodenně bojuje se zločinem, bez slitování. Na rozdíl od mámy brázdí ulice přímořského velkoměsta v červeném bouráku a doma s láskou oprašuje filmový plakát s Clintem Eastwoodem. Starsky je drsný, drsnější než Harry. Jen Starsky se obtěžuje kvůli peněžence s hotovostí menší než hrst dollarů střílet uprostřed rušné křižovatky.

Ken Hutchinson přezdívaný Hutch (Owen Wilson) je drsný asi jako plyšová žába. Ale umí v tom chodit. Zná lidi, co znají lidi, co znají lidi a úspěšně se mu daří ze všeho vytřískat co nejvíc. Když to jednou náhodou nevyjde, z problémů se umí vylízat téměř bez námahy. Ti dva tvoří základ tzv. buddy movie - každého policajtského filmu se dvěma hlavními hrdiny, jedním rozdílnějším než druhým.

Oba se k sobě jasně hodí. Co víc, jeden druhého si zaslouží, jak prohlásil šéf, když je vzteky ještě rudý přiřadil k sobě. A nudit se nebudou. Místní parchantský boss s potenciálem zničit svět (nebo aspoň nelegálním obchodem vydělat pár kufříků velkých bankovek) totiž právě vyvinul kokain, který ani vysoce kvalifikovaný německý ovčák v nejlepší vůli neobjeví.

Nijak originální zápletkou si scénáristé přihrávají na smeč, když nechají Starskyho v domnění, že je laboratorně nezjistitelný kokain pouhým cukrem. Fanoušky tohoto filmového subžánru musí okamžitě trknout, že něco podobného si před časem vyzkoušeli Mizerové (tam to byla tableta extáze). Jejich zkušenost byla přeci jen o něco komediálnější.

To ovšem neznamená, že by Starsky & Hutch byl film vážný nebo nepovedený. Jeho komika z velké části staví na úsměvném retru. Film se, stejně jako jeho seriálová předloha, odehrává přímo v sedmdesátých letech (stejně inspirovaný nedávno uvedený S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení byl přenesen do současnosti).

Sedmdesátá léta v nás dnes vyvolávají jednoznačný úsměv, na druhou stranu Starsky & Hutch ani v nejmenším nesklouzává k pouhé parodii. Dnes už je (opět) módní všelicos, a tak hlavní hrdinové v těsných džínách a kožených bundách nevypadají samoúčelně směšně. Naopak, vtipné scény si musí tvůrci pečlivě připravovat a byť se jednou nebo dvakrát přiblíží "drsným teenagerovským vtípkům", moudře zůstávají na svém písečku.

Jinými slovy, humor nevychází z fekálních situací, dá se dokonce říci, že je určitým způsobem sofistikovaný a v některých chvílích je na divákovi dokonce vyžadována malá spolupráce (odkazy na legendární filmy z té doby - Bezstarostná jízda, Všichni prezidentovi muži, Horečka sobotní noci, perfektní Snoop Dog ve velmi nelichotivém kostýmu - zvlášť pro rappera).

Starsky & Hutch se nesnaží za každou cenu (křečovitě) tlačit na pilu. Naopak, nechá vás velmi zlehka rozesmát. Téměř ničeho si nevšimnete. Dokud se na plátně neobjeví titulky a vám nedojde, že se připitoměle usmíváte i na ně. A že jste se královsky bavili. KRÁLOVSKY.

Radim Bartík

Hodnocení: 100%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Starsky & Hutch
USA 2004
scénář: Stevie Long
režie: Todd Phillips
hrají: Ben Stiller, Owen Wilson, Snoop Dog
http://starskyandhutchmovie.warnerbros.com/


Techno.cz doporučuje:
- každodenní soutěže o volné vstupenky do kina
- aktuální přehled filmů v síti Village Cinemas

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016