RECENZE

 

Filmová recenze: Garfield ve filmu

Nemá rád pavouky, Odieho a psy. Má rád poflakování a svého plyšového medvídka Pookyho. Miluje jídlo. Pohodářský kocour – tlustoprd se vrhá na stříbrné plátno.

 

Nemá rád pavouky, Odieho a psy. Má rád poflakování a svého plyšového medvídka Pookyho. Miluje jídlo. Pohodářský kocour – tlustoprd se vrhá na stříbrné plátno.

Jon: "Myš! Garfielde, chyť ji!"
Garfield: "Myš… Jone, chyť ji."gar

Což je mimochodem škoda, tedy aspoň v tomto případě. Ale všechno po pořádku. Garfield je vlastně filmovou adaptací populárního komiksu. V Garfieldově případě se ovšem nejedná o několika dílné ságy nabité svalnatými super hrdiny a prsatými super hrdinkami v upnutých kostýmech.

Garfield zásadně nezachraňuje vesmír, svět ani New York. Dokonce nemlátí mutanty kvůli ukradené sbírce porna a nikdy nepotkal anděla, natož aby mu uřezal křídla motorovou pilou. Garfield, coby hrdina jednoho z nejúspěšnějších komiksových stripů vydávaného i u nás (dokonce v knižní formě), prostě jen je.

Cože? Jen je? Nechápavě ťukáte na skla vašich upatlaných monitorů? Že nějaké „bytí“ je tak akorát prd do šumavských hvozdů? Omyl! Obyčejné bytí dost možná, ale takové Garfieldovské bytí by bez problémů na jeden zátah otrávilo celou chráněnou oblast a neradil bych vám tam pak škrtat zápalkou.

garGarfield je vzorový nihilista. Má všechny špatné vlastnosti (chybí mu jen ta sbírka porna), a proto ho milióny čtenářů po celém světě milují. V obézním kocourovi, který nechce a dokonce kategoricky odmítá cokoliv dělat, totiž poznávají sami sebe.

Teď mám pro vás dvě zprávy: Jednu dobrou a jednu špatnou. Ta dobrá je: Filmové zpracování komiksu, jehož jedna epizoda si vystačí s pouhými třemi políčky, se opravdu povedlo. Ta špatná: Dělám si srandu.

Představte si, že někdo vezme dokonale necharakterního hrdinu a nacpe ho do filmu s ubohou zápletkou (Jonův nový mazlíček Odie se ztratí, a protože Garfield chce Jona potěšit, vydá se ho sám hledat). K tomu si představte, že pak někomu dojde, jak je ta zápletka ubohá. Chvilku přemýšlí co s tím, a pak z Garfielda udělá film pro děti.

To ovšem zdaleka není to nejhorší. Představte si, že ten stejný člověk do jedné z rolí angažuje půvabnou Jennifer Love Hewittovou – s účesem jako má mamčin mop, s šaty ze zapadlého second handu a make-upem á la Borhyová! Sakra? Jo, to je to slovo. gar

Jediné, co se jakžtakž povedlo je digitální animace. Samozřejmě je nutné pominout to, že v závěrečných scénách drží představitel Jona Breckin Meyer v náruči spolu s Garfieldem také kus vzduchu. Nemluvě o tom, že Shrek a všichni jeho chlupatí kamarádi se můžou v klidu neohroženě smát.

Garfield začíná být po první půlhodině sledování poměrně dost nudný, přičemž závěrečná půlhodina už je naprosto zoufalá. Nepomáhá ani hlas Vladimíra „Chcete být milionářem?“ Čecha (Pomohl by originální Bill Murray?). A když nemůžu zastřít to, že ta holčička v poslední řadě se smála hodně a často, nezastírám ani to, že Garfield je komiksový strip primárně pro dospělé čtenáře.

Radim Bartík

Hodnocení: 40%

Garfield
USA 2004
scénář: Joel Cohen, Alex Sokolow
režie: Peter Hewitt
hrají: Breckin Meyer, Jennifer Love Hewitt, Stephen Tobolowsky, Bill Murray / Vladimír Čech (hlas Garfielda)
www.garfieldmovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016