RECENZE

 

Filmová recenze: Collateral

Jamie Foxx a Tom Cruise dělají práci taxikáře a nájemného vraha čistě pro svou obživu. V novém strhujícím thrilleru své odlišné názory zkříží pod dohledem Michaela Manna, který Los Angeles prostě miluje!

 

Jamie Foxx a Tom Cruise dělají práci taxikáře a nájemného vraha čistě pro svou obživu. V novém strhujícím thrilleru své odlišné názory zkříží pod dohledem Michaela Manna, který Los Angeles prostě miluje!

Max: "Nemůžu vám dělat řidiče, zatímco budete zabíjet lidi. To není moje práce!“
Vincent: "Dnes večer ano.“

Max (v USA populární, u nás prakticky neznámý Jamie Foxx) je taxikář. Svůj taxík má rád čistý a pokud se chcete dostat rychle, bezpečně a levně z jednoho místa v Los Angeles na druhé, Max je váš člověk. Přestože se taxikaření věnuje už celých dvanáct let, bere to jako přechodnou fušku, která mu má pomoci k vysněné firmě Island Limos, přepravující v limuzínách návštěvníky exotického ostrova.

Vincent (zešedivělý, překvapivě "nechlapecký", o to víc charismatický Tom Cruise) je nájemný zabiják. Na volné noze se téhle profesi věnuje už nějaký ten pátek, má své zásady a je rád, když všechno klape. Vincent si Maxe najme, ať pro něj tuhle noc jezdí – pár podpisů, pár pochůzek, pár návštěv přátel a ráno mu letí letadlo.collater

Když během první zastávky na Maxově taxíku přistane cizí chlápek, změní se "pár podpisů, pár pochůzek, pár návštěv přátel" v seznam nepohodlných osob, které je třeba odstranit, než začne ranní soudní přelíčení. Maxovi se pranic nelíbí Vincentova teorie "já ho nezabil, zabila ho kulka a pád". Přesto se jej Vincent pokusí aspoň trochu uchlácholit tvrzením, že lidé na seznamu jsou výhradně "ti špatní".

To, že seznam určitě nebude tak černobílý, je jasné nejen divákovi, ale i Maxovi poměrně brzy. S přibývajícími hodinami už Vincent nijak neskrývá, že je obyčejný nájemný zabiják a že je tahle noční jízda dost možná Maxova poslední.

Přesto se mezi dvěma hlavními postavami vyvíjí zvláštní vztah únosce a rukojmí. Max (a divák) by Vincentově obhajobě "tohle dělám pro svou obživu" možná i na chvíli uvěřili, smrt další sympatické oběti ale přeci jen v tomhle filmu jasně vymezí hranice mezi dobrem a zlem. I tak ale nechtěná spolupráce, která  oběma soupeřům odhalí leccos o svém protějšku a ještě více o nich samotných, pokračuje. Dokud se Max doopravdy nenaštve.auto

Collateral nestojí výhradně na přesvědčivém hereckém projevu Toma Cruise a Jamieho Foxe, jak by se na první pohled mohlo zdát. Herecký um obou je samozřejmě pro úspěch snímku klíčový, neméně důležité jsou ale i epizodní role. Jejich představitelé (Jada Pinkettová – Smithová, Mark Ruffallo, Bruce McGill) jim dokázali vdechnout přesvědčivost, díky které nemusíme sledovat pouze šablonovité figurky a příběh je skutečnější.

Michael Mann (Poslední Mohykán, Insider: Muž, který věděl příliš mnoho) netočí mnoho, ale výsledky jeho práce stojí za to. Ve svém zatím posledním filmu dal navíc průchod lásce k městu andělů Los Angeles, které umí být tak různorodé, jak málokterá jiná světová metropole. A když Michael Mann nechává žlutý pochroumaný taxík jezdit z jednoho konce L.A. na druhý, dostatečně také nechává do filmu "vsáknout" noční atmosféru města.

Což je další důvod, proč Collateral, v recenzích často přirovnáván k Hitchcockovým filmům, působí tak živě a je tolik napínavý. Nedokážu na filmu najít žádnou velkou chybu, která by ochuzovala o plnohodnotný divácký zážitek. Naopak jsem měl po dlouhé době mrazení v zátylku, když jsem si chvíli před koncem uvědomil, že vůbec nevím, jak to dopadne. A příběh, který Collateral vypráví, by mohl dopadnout různě.

PS: Pohlídejte si scénu, ve které Tom Cruise proskakuje oknem, zakopne o poblíž stojící židli a upadne. Tohle není originalita scénáře, ale skutečná nehoda při natáčení, kdy se herec rozhodl za každou cenu zachránit záběr!colla

Radim Bartík

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Hodnocení: 100%

Collateral
USA 2004
scénář: Stuart Beattie
režie: Michael Mann
hrají: Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkettová Smithová, Mark Ruffallo, Bruce McGill
web: www.collateral-themovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016