RECENZE

 

Filmová recenze: Příběhy obyčejného šílenství

Petr přišel o Janu, ale chce ji zpět. I za cenu toho, že se z obyčejného šílence stane šílencem uprostřed nadobyčejného šílenství. Čágo bélo, šílenci od Petra Zelenky s Ivanem Trojanem.

 

Petr přišel o Janu, ale chce ji zpět. I za cenu toho, že se z obyčejného šílence stane šílencem uprostřed nadobyčejného šílenství. Čágo bélo, šílenci od Petra Zelenky s Ivanem Trojanem.

Alice alias Kocourek: "Jirko, ten hajzl se na nás nedívá!"

Petr (Ivan Trojan) kdysi pracoval na Ruzyni v dispečinku, teď je z neznámých důvodů v letištním kargu. Petra mnohem víc než nějaké kargo ale trápí Jana, která se s ním před časem rozešla a teď žije s novým přítelem. Ten, jako správný chlap, netrpí vůči Petrovi žádnými předsudky, takže ho neváhá nečekaně pozvat na bujaré oslavy čehosi. Už to samo o sobě je docela šílené.

Petr, který se na večírku zlije jak Ťuhýk, načež s přítomnými naplno rozehraje rafinovanou společenskou hru „Ťuhýk, Ťuhýk“, si ovšem v inkriminovaných nočních hodinách rozpomene na radu kamaráda. Chceš, aby se k tobě tvoje holka vrátila? Ustřihni jí vlasy, svař je s mlíkem a rozfoukej na místě, kde jste se poprvé potkali. Takže Petr omylem ostříhá Janinu tetu.bartoska

Tím se dostane přímo doprostřed prapodivného světa šílenství, ve kterém by se nevyznala ani Terka Pergnerová. Petrova matka posílá domácí kompoty do Bosny, Petrův otec recituje na večírcích Československý filmový týdeník a Petr sám si, kromě boje o znovu nabití Janiny ztracené přízně, přivydělává pozorováním sousedů při jejich milostných hrátkách.

Možná to zní zajímavě, každopádně je to hodně šílené. Divadelní hru Petra Zelenky na jejíž motivy vznikl tenhle „instruktážní“ film jsem neviděl a zajímalo by mě, jestli bych Příběhům obyčejného šílenství rozuměl, kdybych se dřív než do kina vypravil do divadla. Jestli by mi to potom taky připadalo hodně zmatené a poněkud zdlouhavé. Jestli to je ten druh umění, který nedovedu pochopit. Nebo jestli prostě jen nejsem dostatečně šílený.

trojanHrozně fér mi ovšem připadá jedna věc. Petr Zelenka (Mňága – Happy End, Knoflíkáři, Samotáři, Rok ďábla) vždycky dělal tak nějak šílené filmy, které maskoval pod celkem normální názvy. Tentokrát je šílenství v názvu rovnou.

Radim Bartík

Hodnocení: 60%

Příběhy obyčejného šílenství
ČR / Německo / Slovensko 2005, 100 min
scénář a režie: Petr Zelenka
hrají: Ivan Trojan, Miroslav Krobot, Zuzana Šulajová (mluví Zuzana Stivínová), Nina Divíšková
web: www.silenstvi.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016