ROZHOVOR

 

Belleruche: "Ujíždíme si na kvalitním rumu, díky němuž jsme se i seznámili!"

Už jsou to dva roky, kdy Kathrin spolu s Rickym a DJ Modestem předvedli svou "turntable soul" v Paláci Akropolis... Jejich přístup k hudbě je totiž tak odlišný, že si ho radši pojmenovali podle sebe. Pokud ani trochu netušíte, o kom je řeč, poslechněte si před letošním Sázavafestem alespoň jejich slavnou Northern Girls - hlas Kathrin si určitě zamilujete!

 

Daří se vám užívat si to pravé léto, nebo se už nemůžete dočkat zimy?

Máme radost, když se po čase na obloze konečně objeví i to slunce, ačkoliv naše studio nemá vůbec žádná okna, takže většinu času vlastně ani nevíme, jak to venku vypadá... Londýn v tomhle směru slušně unavuje a občas je lepší vypadnout z města.

A které roční období je pro vás více inspirativní?

Záludná otázka - těžko říct, jestli jsme vlastně víc produktivnější v zimě, nebo v létě. Myslím si, že takový podzim je pro nás zásadní, protože už tak často nehledáme záminky pro válení se pod sluncem a taky už není tolik festivalů, takže svůj veškerý čas pak zužitkujeme ve studiu.

Belleruche

Koukám, že spolu trávíte prakticky veškerý volný čas. Jak jste se vůbec poznali?

Ricky a já (DJ Modest) jsme spolu v podstatě vyrůstali a studovali, potom jsme na párty potkali Kathrin a začali jsme vystupovat po různých hospodách v Londýně. Hlavní roli ve stmelování našeho kolektivu sehrál i rum – jsme fanoušci kvalitního rumu! :)

Svůj styl jste si sami pojmenovali a nazvali "turntable soul", později pod tímto názvem vyšlo i vaše první album. Co to ve skutečnosti znamená, a jak jste zrovna k tomuto označení přišli?

Od začátku jsme chtěli vytvořit svůj vlastní žánr a chtěli jsme to ulehčit i ostatním, kteří většinou nevěděli, do jaké škatulky nás zařadit. Proto jsme si vytvořili svou vlastní... Musíme se přiznat, že vlastně ani nevíme, co to ve skutečnosti znamená. Jeden den se stane, že hrajeme punk, druhý den vystupujeme jako jazz trio a potom nás třeba na tři dny v kuse totálně pohltí hip-hop...

Nedokážu si ani představit, jak plný je váš hrací kalendář... Stíháte se věnovat i něčemu jinému, než hudbě? Máte vůbec nějaký volný čas?

Určitě se najdou věci, které děláme, a netýkají se muziky, ale musíme se přiznat, že na ně fakt moc času nemáme. A když už, tak si spolu zajdeme na pár skleniček, nebo vyrazíme do přírody na kolech.

Belleruche

Vaše poslední album "270 Stories" vyšlo minulý rok. Hodně jste o něm mluvili, ale mohli byste ho popsat i pro nás?

Díky dostatku času jsme se mohli věnovat téhle desce naplno, takže si myslím, že je propracovanější a vyspělejší. Je to pomyslný krok vpřed, ale jinou cestou, než na kterou jsme si zvykli. Zcela určitě tuhle desku nejlépe představí naše živé vystoupení, tak si na něj udělej čas...

Poslouchala jsem všechna vaše alba, ale "270 Stories“ mi ve srovnání s těmi předchozími deskami přijde o poznání energičtější. Jak je to možné? Našli jste najednou více energie?

Je to především zásluhou lepšího studia, které jsme měli pro nahrávání k dispozici. Najednou jsme mohli více experimentovat s různými nástroji, přidat na hlasitosti a dělat kvalitnější hudbu. Díky bohu, že na nás při samotném procesu nikdo nezavolal policii...

Kdo se vám ze současné hudební scény nejvíce zamlouvá?

Líbí se nám hodně producentů z LA a DJs, jako jsou Nosaj Thing, Gonja Sufi, Ricci Rucker a spousta dalších. Všechno, co vychází na labelu Brainfeeder je skvělý a taky bych nerad opomenul věci od Atmosphere a Brother Ali, které vyšly na Rhymesayers Records.

Belleruche

Ačkoliv jste prakticky pořád spolu, nechystáte, nebo nemáte každý z vás i svůj vlastní sólový projekt?

Momentálně na to nemáme ani pomyšlení... Veškerý čas totiž věnujeme práci na dalším albu. Ještě předtím se však objeví i nějaké mixy ode mě a taky pár našich podcastů. Bude toho ještě hodně, co vám už brzy nabídneme.

Po dvou letech se vás u nás opět dočkáme... Nebyli jste mezitím v Čechách na tajňáka za kulturou?

Bohužel jsme neměli čas se do Prahy dostat znovu, ale rádi vzpomínáme na naše vystoupení v Paláci Akropolis před dvěma lety. Vážně jsme moc rádi, že se k vám do České republiky můžeme zase vrátit!

Pochytili jste během vašeho pobytu i nějaká ta česká slovíčka nebo fráze?

Přiznáváme, že jsme pěkní barbaři, protože si vůbec nic nepamatujeme... Ale byli bychom moc rádi, kdybyste nám nějaká napsali na naši fanouškovskou stránku na facebooku. Díky!

Tak ještě nakonec klasicky o budoucnosti. Jak vypadá rok 2011 pro Belleruche?

Nové studio, nové písničky a nové nápady... A hlavně všechno hodně nahlas! :)


Děkuju moc za tenhle rozhovor a přeju všem třem hodně slunce a rumu na Sázavafestu!

Taky děkujeme a těšíme se.

Ptala se mamba v červenci 2011.

foto: Rosie Godwin, Softbox a archiv

Belleruche se představí 6. srpna v rámci akce Sázavafest 2011.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016