ROZHOVOR

 

Honza Kleník: "Placky nepečem!“

Na novou společnou desku Kleníkovic rodiny ještě musíme pár měsíců počkat. Co je teď ale v hudebním životě Honzy nové a důležité, je jeho účast v soutěži „Splň si svůj hudební sen“. V té je za porotce i součástí hlavní ceny; výherce totiž dostane k dispozici jeden den v nahrávacím studiu s partou profíků.

 

Vždycky, když se tenhle rok potkáme, tak to vypadá, že je nové album Skleniku na spadnutí. A furt nic. Kde to vázne?

 

Já vím, sám z toho nemám radost, ale furt nám do toho něco leze. Podzim je definitivní, slibuju. Jinak to hážem do koše! :)

 

Je výhoda, že je Sklenik rodina nebo ne?

 

Nevím, jestli je to zrovna výhoda. Ale asi jo, řekneme si všechno na rovinu. Mám pocit, že ty naše ega v kapele dobře spolupracujou.

 

Plánujete stříbrnou placku pro sběratele nebo půjdete moderní cestou a jenom to někam pověsíte?

 

Pověsíme. Placky nepečem.

 

Budete nacvičovat i živou Kleníkovskou show? Jestli jo, budu v první řadě a vřískat ostošest!

 

Tak už kvůli tobě jí udělat musíme! :)

 

Jak vlastně jako producent vnímáš, že je dneska „živé“ vystupování tak jednoduché? Například DJové ze staré školy jsou z toho často úplně nešťastní...

 

Jednoduchý jak pro koho. Donést počítač na podium a koukat do něho, tomu já neříkám živé vystoupení. My chystáme živý lidi a živý hraní. Podpora počítače je ok, ale vocamcať pocamcať.

 

Už léta spolupracuješ na deskách Dary Rolins, která je velký profík a má totálně jasnou představu, co chce a kam jde. Máš radši ve studiu tenhle přístup, nebo upřednostňuješ víc prostoru pro sebe?

 

Dara si pro spolupráci vybírá lidi, kterým stoprocentně důvěřuje a má ráda jejich styl, takže jim automaticky dává naprostou tvůrčí svobodu. Na druhou stranu, když se rozhodnu pro kolektivní práci, musím občas přistoupit ke kompromisu. Někdy je to těžký, ale většinou ku prospěchu věci. Ale zase být jen pod diktátem někoho druhého je také nesmysl. Naštěstí mám celkem svobodu a můžu si svoje hudební ego pohonit na svých projektech.

 

Daru jsme v posledních pár letech vídali jako porotkyni různých hudebních klání, ty teď budeš mít podobný úkol v rámci facebookové soutěže „Splň si svůj hudební sen“. Nemáš strach z té zodpovědnosti?

 

Nemám. Těším se na to. Myslím, že mám celkem vkus. :)

 

Vnímáš svoji účast v téhle soutěži čistě profesionálně nebo doufáš, že díky ní třeba pomůžete na výsluní české scény někomu, kdo je jiný, šikovný a prostě jen zatím nedostal šanci?

 

Nemyslím si, že bych někomu pomáhal na nějaké výslunní, spíš se těším na to kolik a jak talentované lidi poznám. Samozřejmě účast v této soutěži může pro někoho znamenat to, že se věci dají do pohybu.

 

Na jednu stranu je super, že se hodnotí především hudební talent a originalita účastníků, ale zároveň nepoznáte, co je ten člověk zač. Co když vyhraje debil, který si nevidí na nos? Dostane ve studiu lekci?

 

Vidíš, takhle jsem o tom nepřemýšlel. No, když to bude hudební génius, tak mu to odpustím :)

 

Ty výherci jeho skladbu zprodukuješ, Andy Lažo bude mít na starosti zvuk. Jste ověřená, sehraná dvojka, nebo vzniklo tohle spojení jinak?

 

S Andym jsme spolu už hodně krát pracovali, proto byl mojí volbou číslo jedna i pro tuhle soutěž. O nikom lepším tady nevím.

 

Nějaký recept pro účastníky, čím si tě můžou získat?

 

Když pošlou sedmičku... :) To byl jen vtip. V porotě nás je víc, takže záběr bude širokej. Každopádně mít svůj nezaměnitelnej styl je všeobecně velkej bonus.

 

A přihlásit se může každý?

Úplně! Ale ne každý může vyhrát.

 

Jsi soutěživý typ?

 

Jsem, ale neumím prohrávat.

 

Čeče a stejně nám je všem nejvíc smutno z toho, že už Ohm Square nejsou čtyři...

 

A víš jak mně se stýská po The Beatles? :)

 

Soutěž probíhá na stránkách: apps.facebook.com/asusstar Tam se dočtete také podrobná pravidla. Registrovat se a hlasovat můžete už teď!

Novinky ohledně Skleniku hledejte na: www.sklenik.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016