ROZHOVOR

 

Nick z The Prototypes: "Nebýt DJ, byl bych asi něco mezi fotbalistou, pilotem stíhačky a pasákem!"

Když vydali v roce 2010 The Prototypes své první EP "Cascade", níkdo asi nečekal, že se z nich ze dne na den stanou hvězdy. Podpory se dočkali od tak velkých jmen, jako jsou Roni Size, DJ Friction nebo samotný Andy C. Už jsou tomu dva roky a Nick s Chrisem prakticky každý víkend strávili na nějakém tom mejdanu. K jejich úspěchu samozřejmě přispěla i smlouva s labelem Shogun Audio, na kterém mimo nich vydávají i další významní drum'n'bass DJs jako Alix Perez nebo Rockwell. Těsně před celovíkendovou akcí Hospitality nám sympaťák Nick na The Prototypes prozradil spoustu zajímavostí, přejeme vám tedy hezké čtení!

 

Nicku, díky za tvůj čas na rozhovor! Jak vlastně vaše přezdívka The Prototypes vznikla?

Úplnou náhodou. Jen jsem se díval na nějaký program v televizi a uviděl reklamu na jakousi počítačovou hru "Prototype"... Pak už jsme to jen probrali s Chrisem a jméno "The Prototypes" bylo na světě!

Jestli se nemýlím, oba dva jste z Brightonu. Jak se vám spolu pracuje? Už se znáte asi dlouho, že?

Už je to hodně dávno, co jsme se seznámili přes kamaráda, a v roce 2003 jsme pak spolu začali vysílat na pirátském rádiu v Londýně. Jmenovalo se to "DNB Worldwide", bylo to hodně zábavný a hodně nás to sblížilo. Takže pak už byl jenom krůček ke společné produkci a tak jsme se v roce 2009 konečně dali dohromady...

The Prototypes

Ale jako producenti na drum’n’bassové scéně nepůsobíte až tak dlouho… Jak tedy vypadaly vaše začátky?

Hudební začátky bych datoval asi tak od roku 2007 - to jsem se přestěhoval do Londýna a díky hudebnímu studiu na univerzitě jsem do té techniky skládání začal víc a víc pronikat. Já jsem se vlastně vždycky zajímal o dění na drum´n´bassové scéně, ale jen z toho pořadatelského hlediska... Chvíli mi trvalo, než jsem se do toho zapojil i jako DJ a producent.

Byla to láska na první poslech? Nebo ses chvíli hledal v jiných žánrech?

Jak se to vezme... Nějaký čas jsem byl fanouškem stylů jako hardcore a house music, ale jen do té doby, než jsem poprvé uslyšel remix skladby "Wolf" od Shy FXe a "Bodyrock" od Andyho C. Náhle jsem musel nutně vědět víc a víc o téhle úžasné hudbě!

The Prototypes

Co pokládáte za nejdůležitější moment ve vaší kariéře?

Těžko říct... Je to fakt těžké vybrat jen jeden jediný, takže rovnou říkáme dva. :) Tím prvním pozitivním momentem naší kariéry bylo odvysílání tracku "Cascade" v roce 2010, a byl to Sub Focus, komu se tak líbil. Jednalo se přesně o ten moment, o kterém jsme vždycky snili, a říkali si, že by bylo fajn slyšet naše věci takhle naživo a ono se tak i skutečně stalo. Dalším klíčovým momentem bylo samozřejmě podepsání smlouvy s labelem Shogun Audio, o čemž jsme snili také hodně často, a pak, když se to opravdu stalo, jsme tomu sami nemohli uvěřit...

O Shogun se mluví jako o velké "polámané rodině". Vážně se tam všichni tak dobře znáte?

Velkou roli hraje fakt, že jsme všichni z Brightonu. Chris nějaký čas dokonce zodpovědně vozil DJe Frictiona z mejdanů domů, takže kámoši jsme už odpradávna. Nicméně ten hlavní důvod, proč jsme se dali dohromady se Shogun rodinkou, bylo právě ono vydání tracku "Cascade". A je to pro nás ohromná pocta!

Když poslouchám "Pandoru", jednu z vašich novějších skladeb, silně mi připomíná některé oldschool tracky od Ed Rushe nebo možná Spora. Má to tak opravdu znít, nebo je to jenom můj pocit?

Já bych řekl, že tím hlavním důvodem, proč ti to tak zní, je naše inspirace z poslechu a hraní starých pecek, které byly vydány právě na značkách Renegade Hardware, TOV, Moving Shadows a Barcode. Trochu jsme ten jejich sound pochytili a rozhodli se dát dohromady něco, co by všechny ty prvky mělo v sobě. Taky jsme ty lidi chtěli překvapit něčím "jiným"...

Jak se vám daří zdokonalovat vaše tvůrčí schopnosti a technické zpracování skladeb?

Trávíme spolu někdy až moc času ve studiu. Přirozeně s každým dnem přichází kus pravdy a poznávání nových možností, které nám otevírají dveře a dávají prostor k realizaci našich snů. Díkybohu jsme oba dva na stejné vlně, což nám mnohé usnadňuje a žádné hádky nás nemůžou zastrašit. Velký podíl na tom má i společné hraní, kdy věříme v naše schopnosti a případnými chybami se poučíme...

The Prototypes

Co byste dělali, kdybyste nehráli na gramce?

Já ti nevím, ale asi bych chtěl být něco mezi fotbalistou, pilotem stíhačky a pasákem.

Slyšeli jste někdy o Roxy? Máte nějaký ověřený  způsob, jak na vaši párty nalákat lidi?

Hodně našich kolegů z Londýna často mluví o klubu Roxy... A jak nalákat lidi? Nejjednodušší by asi bylo, kdybyste vyměnili naše fotky na plakátech za fotky vašich krásných holek z Čech! :)

Mimochodem, koukala jsem na data vašeho vytuněného turné a zdá se mi, že ve stejný den, kdy hrajete v Roxy, hrajete i v USA. To zavání něčím nadpřirozeným…

Ha ha, to jsi asi pravděpodobně nečetla o našem novém teleportu.

 

Díky moc, tak v tom případě nashle v brzké budoucnosti!

Ptala se mamba v září 2012.

foto: archiv

Britský projekt The Prototypes se znovu představí v České republice a to v pátek 21. září v rámci tentokrát dvoudenní akce Hospitality v klubu Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016