ROZHOVOR

 

Michael C: "Mě osobně zajímá, co se děje teď..."

Michael C. DJing mu učaroval už v patnácti, ale poprvé jste se s tímto jménem na plakátech mohli setkat až v roce 2004... Za těch dlouhých osm let urazil pardubický DJ a producent dlouhou cestu a tak jsme se v našem příjemném rozhovoru za ní opravdu jen trochu ohlédli. On sám totiž žije především přítomností a doufá ve světlou budoucnost. Jaký pro něho tedy byl ten letošní rok? Jen jedna z mnoha otázek, která během našeho dlouhého povídání padla. V těch dalších se Michal neváhal rozpovídat ani na aktuální prohibiční téma, co je právě trendy, na jakou muziku si rád zajde do klubu a proč občas uteče z kina, povzdechl si také nad tím, jaké fámy se o něm čas od času šíří, prozradil, jak to bylo s oficiálním remixem pro Kosheen, že už brzy vymění domácí studio za to profesionální a ještě nám poskytl recept, jak si nejlépe zachovat originální rukopis... Hezké čtení!

 

Je téměř konec roku 2012, na úvod mne tedy zajímá, co se u tebe tento rok událo nového?

Nového toho je doopravdy hodně a vypadá to, že se toho do konce roku ještě dost stihne udát. Vezmu to trochu stručněji. Vyšel nám (společně s Jean Lucem) oficiální remix pro legendární kapelu Kosheen, vydal jsem také spousty vlastních tracků a remixů – další jsou připraveny k vydání, získal jsem další support svých skladeb od Ferryho Corstena nebo Guiseppe Ottavianiho, strávil jsem skvělé léto na úžasných festivalech, jako je slovenský BeeFree, stihl jsem vystoupit poprvé v Bulharsku, od září jsem se stal rezidentním DJem Dance eXXtravaganza na Evropě 2 a na konci stejného měsíce jsem si zahrál na pražské halovce TranceFusion. To jsou asi ty nejhlavnější novinky tohoto roku.

Michael C

Dlouho jsem tě neslyšela, změnil se nějak tvůj styl? Podléháš novým trendům v elektronické hudbě?

V současné době hraju progressive house/trance s hodně velkým vlivem stylu elektro house a nebráním se ani letmým prvkům dubstepu. Nějakým trendům možná podléhám, ale nikoliv úmyslně, vždycky hraju jen to, co se mi líbí, ne proto, že by to bylo trendy - progressive house a progressive trance stále převažují. Naopak se snažím nacházet originální věci tak, abych budoval svůj specifický zvuk a to jak v živých setech, tak ve vlastní produkci.

To mne zajímá. Je možné být v dnešní době v hudbě originální? Z čeho čerpáš nápady, eventuálně zvuky, díky kterým je tvá hudba něčím "jiná"?

Hodně záleží na práci se syntetizátory, člověk může použít přednastavené pluginy, nebo se vydat vlastní cestou a vytvořit si zvuk kompletně sám. Je to delší a těžší způsob, ale nese ovoce. Nebo si ho producent také rovnou může zaznamenat přímo ve studiu. Jako příklad uvedu, že v jedné skladbě jsem použil jako perkusi zvuk při naražení puku do mantinelu, v další jsem si naopak ve studiu nahrál dýchání herce, který mi tu namlouval reklamní spot. Těch možností je opravdu hodně, ne vždy to ovšem čas a deadline odevzdání práce dovolí. :) Snažím se ve studiu i experimentovat způsobem, že vlastně ani nemám přesnou představu o tom, co bych chtěl vytvořit. Někdy z toho vznikne něco velice zajímavého, někdy naopak vůbec nic, co by šlo pustit ven. :) V dnešní době je producentů přehršel, toto je jediná cesta, jak se odlišit a být originální!

Michael C

Jak vypadá tvé studio?

V současné době je to stále zatím malé domácí studio v bytě, ale nebude už dlouho trvat a přesunu se do většího studia v úplném centru Pardubic. Právě probíhá menší úprava prostoru a instalace odhlučnění, tedy audio izolace, nábytek by měl být připraven. Pokud jde o vybavení, používám monitory značky KRK, zvukovou kartu MOTU 828MK3, DSP kartu PowerCore a jako hlavní sekvencer už dlouhá léta software Cubase, teď právě ve verzi 6. Jelikož ve studiu produkuji kromě muziky spoustu dalších věcí, tak používám i program Adobe Audition. Nově koketuji s Abletonem Live.

Co je vlastně v elektronice nyní trendy? A co už je naopak mimo?

Hodně trendů světová taneční scéna přebírá z USA, tam se teď především house rozjel neuvěřitelným tempem. Jsou tam největší honoráře, nejmasovější akce, vše se ale promítá do celého světa. Lidé v USA chtějí slyšet hity, nejlépe nic jiného, klasická konzumní společnost. Samozřejmě ne všichni, ať mne nikdo nechytá za slovo, ale většina. Tyto trendy se pak objevují i u nás. House vévodí světové elektronice, nerad používám slovo "komerční", ale přesně sem toto zapadá. Avicii vystupuje s Madonnou, Afrojack "učí" hrát Paris Hilton a tak bych mohl pokračovat. Pokud jde čistě o muziku, vévodí tedy house, elektro, velký nástup zaznamenal i dubstep. DJs například vyměnili čistý trance mávnutím kouzelného proutku za house v jeho cheesy podobě.

Michael C

Cítíš někdy nostalgii po starých časech? Ať už co se týká parties, lidí, tracků, způsobu hraní - cokoli, co bys rád, aby zůstalo, nebo se vrátilo.

Samozřejmě by člověk někdy rád vrátil čas, ale vím, že to nejde, takže je zbytečné se tím zaobírat. Lepší je podle mě koukat do budoucna a sám od sebe udělat něco pro to, co mi vadí. Něco pro změnu. Je potřeba začít u sebe, říct si, co pro to člověk udělal a až pak si stěžovat. Nemám rád nářky nad tím, jak to tenkrát bylo úžasný apod. Čas vrátit nelze a jen uplakané stěžování tomu rozhodně nepomůže. To se týká všeho, nejen akcí a muziky. Minulost byla fajn, ale mě osobně zajímá, co se děje teď a co nás čeká v budoucnu!

A co nás tedy podle tebe čeká v budoucnu?

Doufejme, že jen světlá budoucnost. Mladých nadějných talentů i lidí opravdu zapálených do taneční  hudby bude vždy dostatek. Během času vždy vydrží jen ti, co tomu dají maximum ze sebe. Vím, kolik DJů a producentů skončilo od mých začátků, není to jednoduché a nebude to jednoduché, ale já věřím tomu, že pokud si člověk jde za svým cílem, odevzdá pro ten cíl všechnu svoji energii, opravdu toho chce dosáhnout, tak se mu to podaří. A když ne nebo ne úplně, minimálně si bude moct říct, zkusil jsem to, udělal jsem pro to vše, co jsem mohl... A minimálně za ten pocit to přece stojí!

Michael C

Jaký je tvůj pohled na to, co se děje okolo tebe teď? Hraješ rád na párty, jsou tam fajn lidi, úžasná atmosféra, dobrá hudba, dobré zázemí? Povídej.

Všichni tu strašili s krizí, že na akce nikdo nechodí, já si to nemyslím. Rozhodně u mě převažují ty povedené párty s dobrou atmosférou, kvalitních klubů a promotérů myslím neubývá. Samozřejmě doba je jiná, akce jsou jiné, ale jak jsem říkal, vývoj zastavit nelze.

Nedávno u nás byla prohibice na tvrdý alkohol, to jistě ovlivňuje i náladu v klubech a na akcích jako takových, o finančích ztrátách ani nemluvím... Co si o tom myslíš?

První víkend při prohibici to bylo opravdu znát. Lidí sice bylo v klubu dost, ale atmosféra a nálada nic extra, všichni míchali různé drinky a kolem druhé ráno mi přišlo, že je snad všem špatně. Na toaletách to taky tak vypadalo. :) Po tom, co vypili, se ani nedivím. Druhý víkend (hrál jsem v Tousteru v Praze a U Kolji v Litomyšli) už byl o poznání lepší a atmosféra byla vynikající, návštěva taky, akce opravdu skvělé! Pro prohibici jako takovou pochopení nemám, bylo to podle mě populistické "řešení", které stejně nic nevyřešilo. Biti na tom navíc byli jen ti poctiví podnikatelé. Kamarád vlastní koktejlový bar a je opravdu existenčně ohrožen, nájem v Praze mu nikdo nesníží. Stát toleroval nelegální obchod s alkoholem drahnou dobu a věřím tomu, že kdyby se nic tak vážného nestalo, toleroval by to dál...

Michael C

To mi připomíná, že taneční scéna, klubová  scéna, festivaly nebo halovky jsou hodně spojovány s drogami, minimálně s alkoholem a o hudbu jde často až v druhé  řadě. Souhlasíš s tím?

Můžu s tím nesouhlasit, ale té nálepky se taneční scéna asi nikdy nezbaví. Je to ale vše o individuálních vlastnostech člověka, jestli se nechá ovlivnit drogami. Znám spoustu lidí, kteří si na párty dají jen vodu nebo pivko a hudbu si užijí stejně. Já si rád, pokud neřídím, dám dobré víno nebo vodku plus energy drink a jsem spokojen. :)

Teď mi řekni, co pro tebe konkrétně znamená hudba, když pominu, že tě živí... :)

Já bych řekl, že mě živí spíše zvuk, nejen hudba, za skladatele se rozhodně nepovažuju, já  jsem spíš audio producent, tak bych se označil. :) A co pro mě hudba znamená? Každodenní součást života, hudbu poslouchám v autě, doma, ve studiu, když ji tvořím, když chci relaxovat, prostě všude. Rád chodím na koncerty, párty, do klubů, například miluju jazz a improvizaci. Doma si otevřu láhev vína a pustím si živý koncert nebo staré vinyly... Je to trochu profesionální deformace, protože i když jdu do kina, řeším zvuk v sále, zvuk celého filmu, hudbu, efekty, potažmo dabing. Stalo se mi, že i dobrý film jsem si prostě nedokázal naplno užít, protože problém ve zvukovém aparátu sálu v jednom nejmenovaném multikině jsem prostě přeslechnout nedokázal, i když ostatním to přišlo jako prkotina.

Vytvořil jsi remix pro Kosheen, řekni nám o tom něco. Jak ses k tomu dostal?

Předem bych chtěl poznamenat, že remix jsme dělali společně s kamarádem DJem a producentem Jean Lucem. Seběhlo se to v podstatě náhodou. Společně s Kosheen jsem vystupoval na slovenském festivale Topfest, s Darrenem z Kosheen jsme ochutnávali vzorky na baru :) a jeho zaujaly moje věci, které jsem mu přinesl na CD. Původně jsem měl dělat remix pouze pro projekt Kosheen DJs, ale jelikož kapela potřebovala ještě nějaké remixy na svůj pilotní singl z nové desky, přišla nabídka udělat remix na "Get A New One". Pochopitelně jsme neváhali ani minutu a dali se do práce. Remix koupíte například na Beatportu, kde vyšel na labelu FS Music Records a to 27. dubna.

Jak to vypadá, když děláš hudbu pro reklamu, nebo do rádia? To asi nebude stejné, jako když dělaš track, že? Jsou tam nějaká pravidla?

Hlavní rozdíly jsou v tom, že je opravdu důležitá stopáž, navíc se ve většině případů pracuje dle přesných požadavků klienta. Pokud mám volnou ruku, je to vždy jednodušší. Když se k tomu přidá video stopa a je důležité, aby hudba doplňovala přesně na čas dění na obrazovce, obtížnost lehce stoupá. :) Ale i tohle mě baví, jsou to výborné zkušenosti do budoucna.

Michael C

Kdybys měl vyjmenovat 5 opravdu zásadních producentů hudby z jakékoli doby a u každého uvést počin, se kterým se podle tebe zapsal do historie, kdo to je?

Upřímně to je hrozně těžká otázka a strašně široká. Těch hudebních skladatelů je neuvěřitelné množství. Pro mě se například Mozart nebo Beethoven zapsali do historie každým svým dílem a zaslouží neskutečný obdiv. Dejme tomu, že budu vybírat subjektivně jména z nějaké modernější doby a aspoň trochu spojená s elektronikou. Mike Oldfield a neskutečné album Ommadawn, Jean Michel Jarre a deska Oxygene, BT za Movement In Still Life anebo Joachim Garraud za celkovou svoji práci (dělal mimo jiné i pro Davida Bowieho nebo Mylene Farmer). Jako pátého bych vyzdvihnul mimo všechny kategorie mistra Ennia Morriconeho a jeho neskutečné soundtracky! Mám vždy na paměti jeho teorii, že každý přirozený zvuk je hudba... Výčet zdaleka není kompletní, opravdu říkám jen ty, kteří mne v rychlosti napadli a mám je osobně doopravdy rád.

A napadá tě jejich protiklad? Někdo, koho bys raději nikdy neslyšel?

Abych řekl pravdu, tak ani moc nenapadá. Snažím se vždy na nepříjemné a nekvalitní věci zapomínat. Slyšel jsem spoustu strašlivých produkcí, ale naštěstí si nepamatuju, kdo je za ně zodpovědný. :) Někteří lidé  nemají soudnost...

Michael C

Kdy jsi vlastně začal hrát? A co tě k tomu přivedlo?

Michael C dříve studoval :) a hraje od roku 2004. DJing začal z povzdálí sledovat někdy, když mu bylo asi 15. :) Hrát jsem začal kolem svých sedmnáctých narozenin a postupně  jsem se dopracoval ke stylu, kterým se prezentuju teď. Vývoj člověk nezastaví a já rozhodně nikdy nechci ustrnout na jednom místě! Byla by velká chyba se o to vůbec pokoušet. Dříve jsem hrál jinak a s jiným jménem, Michael C tedy od roku 2004!

Jsou pro tebe hraní, produkování a parties stále podstatnou součástí života, nebo už máš i jiné priority?

Jak člověk stárne, dochází mu spousta věcí, mění názory, priority... Ale pro mě určitě hraní a v současné době hlavně produkce jsou tím, co mě naplňuje a opravdu baví. Samozřejmě je tu spousta dalších věcí, na kterých záleží. Rozhodně neobětuju cokoliv jen kvůli kariéře. Můj životní cíl nikdy nebyl vydělat spoustu peněz a být světová hvězda. Já chtěl vždy dělat to, co mě baví, uživím se tím a budu spokojenej. :) Co přinese čas navíc, to bude jen příjemný bonus k tomu.

Michael C

Kdyby sis měl vzpomenout na své plány, myšlenky, touhy, které  jsi měl před deseti lety a nyní, můžeš nám říct, co se změnilo? Směješ se některým nápadům?

Zrovna asi před týdnem jsem otevřel jeden z mých prvních hudebních projektů a fakt jsem se zasmál, to jsem jako myslel vážně?! Fakt strašný, ale nesmazal jsem to, chci si to zase pustit za 10 let a uvidíme, co to se mnou udělá, třeba má tahle geniální myšlenka ještě svůj čas. :) Lidi se mění a uvažování s ním, ale já jsem duší trochu asi ještě takovej puberťák, takže zase taková velká změna to není. :)

A splnilo se ti to, co sis přál?

Něco ano, něco ne, takový už je život. Já si přeju spoustu věcí, všechno by to ani vyjít nemohlo, jak by to bylo úžasný a bezchybný. :) Cílů a přání mám před sebou ještě dost, takže mi rozhodně další motivace k tvrdé práci nechybí!

Michael C

A teď mne napadlo, co ty a rodina? Jak jsi na tom v osobním  životě? K tomu bys mi taky mohl něco říci...

Svoje soukromí si rád hlídám a chtěl bych, aby to tak i nadále zůstalo. :) Rodinu prozatím nemám, ani ji v brzké době rozhodně neplánuju. Minulý měsíc jsem se doslechl novou "zaručenou" informaci, že jsem gay a vyléčený ze závislosti na pervitinu. To jsem se pobavil. Zřejmě musím někoho zklamat, ale nejsem ani jedno, aniž bych tedy měl cokoliv proti gayům – naopak, mám mezi nimi spoustu kamarádů! Zajímalo by mě, kde může taková informace vzniknout, navíc ještě od lidí, co mě osobně téměř vůbec neznají... To by asi tak stačilo, o osobním životě jsem toho řekl teď docela dost. :)

Dobře, a co bys řekl závěrem?

Fanouškům bych chtěl rozhodně moc poděkovat za skvělou podporu, kvůli nim člověk vlastně všechno dělá! Všem, kteří podpoří moje skladby koupí, jakbysmet, i když jde 95% prodejů mimo ČR. :) Taky bych apeloval na všechny, co si rozhovor přečtou, ať jsou rádi za to, že jsou zdraví, že mají svoje blízké a chovají se k sobě trochu líp, peníze nejsou všechno. Já ale nejsem žádnej mudrc ani myslitel, takže to by už jako stačilo. Pak už jedině světový mír! :)

Ptala se -kat- v září 2012.

foto: archiv

více info:

www.djmichaelc.com
https://www.facebook.com/michaelcofficial

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016