ROZHOVOR

 

Bryan Gee: "Nikdo neví, co na nás čeká za rohem!"

Ten, kdo už nějaký ten čas poslouchá drumandbass a ví, kdo jsou LTJ Bukem, Fabio a Grooverider, určitě už někdy slyšel o tomto legendárním producentovi a šéfovi labelu V Recordings. Už v osmdesátých letech objížděl Londýn, matku underground hudby, s výše jmenovanými producenty a pomáhal "tvořit" drumandbassovou vlnu. Do Prahy přijede poprvé už tento pátek v rámci párty Shadowbox@Roxy a my víme už teď, co se mu honí hlavou...

 

Bryane, díky moc za tvůj čas, který jsi obětoval rozhovoru pro nás… Máš toho teď hodně na práci?

Dal jsem si teď takové menší volno od mejdanů a věnuju se více svému labelu, protože v nejbližší době u nás vyjde spousta nových EPček a alb. Vypadá to na velmi produktivní jaro!

Když se vrátíme k tvým kořenům, jak máš v myšlenkách uchovanou svou první party? Dokážeš si ji vybavit ještě teď?

Určitě, pamatuju si to! Prvně jsem si hrál na DJe, když jsem ještě jako malé děcko bydlel ve městě Gloucester. S kamarády jsme měli svůj reggae sound system a v jednom menším klubu nám vždycky dovolili zahrát si. V tu dobu jsem si to užíval jako nikdy, opravdu hodně rád na ty časy plné pohody s přáteli vzpomínám. Když jsem později začínal hrát rave, měl jsem příležitost vystoupit v klubu "The Carwash In Elephant And Castle", a v tu dobu to bylo jedno z nejdůležitějších míst v jižním Londýně, kde se rodila acid a rave scéna. Asi tě bude víc zajímat moje první jungle párty... Ta se odehrála v klubu Steppers v Brixtonu, hrával jsem tam každý víkend a čtvrtek, přičemž současně se mnou v západní části Londýna hrála slavná dvojice Fabio a Grooverider, a když jejich mejdan končil, většina lidí se přesouvala na after párty k nám. Myslím si, že tyto noci byly velmi důležité pro tehdejší vývoj drum and bass scény...

Snil jsi i o něčem jiném, než o tom být DJem?

Jasně, vždycky jsem ale chtěl nějakým způsobem figurovat v hudební produkci - ostatně pocházím z rodiny hudebníků. Od 14 let se prakticky denně věnuju hudbě, ať už mě spojovali s reggae sound systemem nebo soul funkem.

A uměl by sis vůbec představit svůj život bez muziky?

Bojím se na to jenom pomyslet, ale je pravda, že to, co jsi nikdy nepoznala, ti přece nikdy nemůže chybět... Rád poznávám nové věci a zkouším experimentovat se všemi možnými žánry, které existují. Hodně často se zamiluju do jedné věci a myslím si, že nemůže být nic lepšího, a pak zase přijdu s něčím novým, a tak je to pořád dokola.

Bryan Gee

Jak to podle tebe vypadá s budoucností drumandbassu? Vidíš to růžově?

Nikdo neví, co na nás čeká za rohem! I já mám rád tuhle nevyzpytatelnost a způsob, jakým se hudba mění. Stačí k drumandbassovému tracku přidat pár charakteristických zvuků pro disco, sambu, reggae, rock, dubstep atd. a hned je to o něčem jiném. Jsem si ale jistý, že ta zlomená basa v tom bude vždycky figurovat...

Jaký je tvůj názor na to, jakým způsobem technologický pokrok ovlivňuje současnou hudební scénu?

Stavím se k tomu kladně. I já si pamatuju časy, kdy existovaly jenom kazety... Před časem jsem o kazetách mluvil před jedním producentem, a on vůbec nevěděl, která bije a jeho přítelkyně se na mě koukala, jako kdybych spadl z Měsíce (v tu chvíli jsem si připadal fakt staře). A to mi teď přijde fascinující, kam jsme se za tu dobu technicky posunuli. Už jsou prakticky pryč ty časy, kdy každý DJ s sebou tahal plný bag vinylových desek. Taky nesmím zapomenout na fakt, jak rychle se začala hudba posouvat dopředu díky rychlosti sdílení přes internet.

Myslíš si, že je důležité, aby měl DJ svůj vlastní styl?

Samozřejmě! Je to přesně to, co je na každém z nás zajímavé a snadno zapamatovatelné. V celém tom tkví individuální přístup k hudbě - je to pro mne opravdu velmi důležité! Někdy mi přijde škoda, jak spousta DJs v současné době kopíruje styl druhých a nic nového už nevymýšlí a hrají jen tím "bezpečným způsobem" s nímž nikdy nic nepokazí...

Kdo je podle tebe v současnosti tahounem drumandbassové scény?

Právě v tuto chvíli je drumandbassové scéně požehnáno - rodí se tolik skvělých talentů! Sleduju teď pár brazilských chlápků - Level 2, Unreal, Critical Dub, Andrezz a další. A taky mě baví Submorphics, Random Movement, Mr. Joseph, Pennygiles, Blade, Bladerunner, Savagerehab, Ruffstuff, Sativa Dub, Konichi, Decimal Bass, Command Strange...

Bryan Gee

A když přijdou na řadu jiné žánry pro klidný spánek, po čem sáhneš?

Mám rád starší vykopávky typu Jamiroquai a Amy Winhouse. Teď tu sedím a poslouchám kolekci 40 vybraných skladeb Trevora Nelsona. Je to vážně skvělá věc!

V jakém duchu se ponese tvůj rok 2013?

Teď finišuji kompilaci toho nejlepšího z V Recordings a Liquid V. Měla by se do prodeje dostat už v dubnu, takže teď s tím mám opravdu hodně práce a těším se na konečný výsledek. Zároveň dokončuji nové album "Chronic", které se orientuje na bass a vyjde už v květnu. A další, zároveň poslední album, to je kompilace liquid skladeb, které stojí rozhodně za vaši pozornost. Těšte se na něj už v červnu!

Stále nemůžu uvěřit tomu, že tak legendární DJ jako ty ještě nehrál v Praze. Očekáváš od toho něco?

Opravdu se nemůžu dočkat a věřím, že to bude zážitek jak pro mě, tak snad i pro vás! Prahu miluju už kvůli všem těm producentům, které jsem měl čest od vás slyšet a vím, že v Čechách je spousta skalních fanoušků drumandbassu a že to umíte pořádně ocenit. Zároveň jako fanda Chelsea miluju fotbalistu Petra Čecha! Doufám, že budu mít dostatek času, abych si mohl Prahu prohlédnout i jako turista a potkat nějaké zajímavé producenty tváří v tvář... Vždycky tajně doufám, že tak narazím na někoho nového, koho bych mohl zařadit do naší V family!

Ptala se mamba v březnu 2013.

foto: archiv

Britský DJ a producent Bryan Gee se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 5. dubna 2013 v klubu Roxy na dalším vydání párty Shadowbox@Roxy.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016