ROZHOVOR

 

Oliver Klein: "Ten výhled bude stát za to!"

Za mixem se pohybuje více jak dvacet let. Jeho osobité tracky, ať už se jedná o deep house či techno, mu pravidelně vychází na renomovaných světových labelech, jako jsou Kling Klong, KNM nebo Deeperfect. Po dlouhé době přijíždí mistr Oliver Klein opět do České republiky, kde vystoupí již tento pátek na nevšední akci Space! na Žižkovské věži, která je již beznadějně vyprodána. Pokud se na tento večírek chystáte, přečtěte si tento zajímavý rozhovor nejen o Oliverově produkci, začátcích, ale i o tom, jak relaxuje, jak se těší na páteční večírek a co všechno si připraví. Přeji hezké čtení!

 

Olivere, jaro se slunným počasím je opět tu. Jak na tebe toto roční období působí ať už v rámci tebe samotného nebo tvé práce?

Jaro i léto je pro mne ten nejlepší čas... Mám rád, když na sebe vezmu jenom tričko a můžu se jít někam projít. Všechno má, alespoň pro mne, takové dobré rozpoložení a já si to užívám. Má to na mě velmi pozitivní vliv, ať už v rámci mé nálady nebo při tvorbě muziky.

Je to poměrně dlouhá doba, co jsi se představil v České republice. Pamatuješ si ještě na své poslední vystoupení u nás?

Jasně, nějaký ten pátek už to bude. Naposledy jsem hrál v Praze v jednom třípatrovém klubu. Tuším, že se jmenoval Karlovy Lázně a byl nedaleko Karlova Mostu. Bylo to fajn a vážně už se těším na tento pátek!

Oliver Klein

Pojďme trochu pohovořit o tvých začátcích, protože si myslím, že tě zná především starší generace českých clubberů a ti mladší už budou asi trochu tápat. V roce 1989 jsi odstartoval svou kariéru na ilegálních rave parties. To byla doba, kdy jsme se u nás loučili s komunistickým režimem a našinci neměli příliš možností k tomu, aby vyrazili na nějaký večírek podobného typu. Jaké to vlastně bylo?

Bylo to super! My jsme ani nevěděli, co se tam všechno děje. Chtěli jsme jenom hrát pro zábavu a užívat si. Bez limitů a bez ohledu na čas. Muzika byla opravdu unikátní a šlo opravdu o něco nevšedního. Jen jsme někde postavili náš sound system, rozhodili pár letáků a lidi dorazili, ať už to bylo v podzemních parkovištích nebo na otevřeném prostoru někde venku.

Po několika letech jsi se stal rezidentem klubu Orpheum a poté i afterklubu Poison v Dusseldorfu. To se psal rok 1994. Jakou muziku jsi v té době hrával a dělal jsi kromě hraní i něco jiného?

V té době jsem se rozhodl makat jenom na muzice a všechno ostatní šlo stranou. Hráli jsme úplně všechno od house music po techno a rád na toto období vzpomínám...

Oliver Klein

Když se přemístíme v rámci tvé tvorby v čase, jaký software a hardware momentálně při produkci používáš?

V minulosti nebylo příliš možností... Vždycky jsme dělali hudbu v Logicu, dnes pracujeme stále častěji s programem Ableton Live. Je to pro mne daleko více zábavnější a také živější.

Jsi rodilý Němec a s vaší scénou jsi poměrně silně spjat. Pro české clubbery je vaše scéna opravdu ohromná. Jak to ale cítíš ty? Jaká je u vás momentálně situace?

Klubová scéna není tak velká jako předtím. Spousta větších klubů se musela zavřít, protože do nich nechodilo tolik návštěvníků, které potřebovaly ke svému přežití. Máme spoustu menších klubů, kde panuje osobnější atmosféra, kterou mám rád - je super být v bližším kontaktu s lidmi.

Co pro tebe osobně znamenal klub Cocoon, který se musel nedávno uzavřít?

Byl to fakt svělý klub, ale bohužel pro něj by do něho muselo chodit mnohem víc lidí, aby se uživil. Je to škoda...

Oliver Klein

Když se chceš zrelaxovat, co preferuješ?

Docela často rekreačně běhám. Vyčistí mi to mysl a dost mi to pomáhá, abych se udržoval v kondici...

V dnešní době jsou hodně omýlaným tématem komunikační kanály typu Facebook, Twitter a další sociální sítě... Co si o tom myslíš?

Je to způsob komunikace, ale pro mne trochu neosobní. Na druhou stranu bez Facebooku a dalších sítí jednoduše nemáš šanci. Je to velmi důležité v rámci komunikace s fanoušky a není nic důležitějšího, než nastartovat dobrou muziku a dát o ní vědět lidem... Marketing je v dnešní době hodně důlěžitý a to znamená i využívání těchto součástí komunikace.

Máš opravdu široké stylové rozpětí - deep house až techno. Kde bereš inspiraci?

Hodně mi dodává cestování po různých klubech ve světě. Tam můžeš krásně vidět, co lidi baví a jaká muzika vlastně funguje...

Cestuješ opravdu hodně... Páteční akce Space! na Žižkovské věži, kde vystoupíš, bude nevšední i díky svému místu. Hrál jsi i někde jinde ve světě na nějakém opravdu zajímavém místě?

Pamatuji si na mé vystoupení v Ekvádoru, kde jsem hrál na nejvyšší budově města Quito. To bylo opravdu speciální!

Oliver Klein

Checkoval jsi místo, kde v pátek vystoupíš? Je to nejvyšší věž v naší metropoli s opravdu nádherným výhledem...

(smích) Vypadá to, že to bude zase pěkně vysoko a hrozně se těším. Ten výhled bude stát za to!

Co si pro návštěvníky této akce připravíš?

Těšte se na muziku, která vás dostane!

A jaký je tvůj plán pro nadcházející letní sezonu?

Užít si léto, jak jen to půjde!

Oliver Klein

Máš nějaký vzkaz pro naše čtenáře?

Buďte zvědaví a nechte se překvapit!

Ptal se subgate v dubnu 2013.

foto: archiv

Oliver Klein se znovu představí v České republice a to v pátek 26. dubna v rámci akce Space! na Žižkovské věži!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016