ROZHOVOR

 

Skyline: "Prostě nás to táhlo zpět ke kořenům..."

Skyline - kapela, která ve svém žánru u nás nemá příliš konkurenci. I přes to se ženou kupředu a jejich kvality stále nabírají na obrátkách. Není výjimkou, že koncertují i v zahraničí a jako jedna z mála českých kapel se dostali i na pódia vzdálených USA. Jejich vystoupení jsou nabita neuvěřitelnou energií, kterou se jim daří předávat svému publiku.

 

 

Jsou už Skyline tzv. “ve Vánocích” nebo to vůbec neřešíte a je to pro vás období jako každé jiné?
Marka: Já osobně se snažím ustát tlaku dokonale uklizené domácnosti. Je to vyčerpávající, proto se snažím brát toto období jako každé jiné. Ale jinak vánoční atmosféru mám ráda!
Jacob: Myslim, ze ať člověk chce nebo ne, vánoce tak nějak prostě řešit musí. Takže ano, řeším a baví mě to!


Měli jste nějaké vysloveně vánoční vystoupení nebo byla Roxy vaší poslední zastávkou v tomto roce?
Radek B: Úplně poslední letošní koncert byl v Kladně, ale vánoční byl ten v Roxy. Je to už taková tradice, že děláme v Praze velký koncerty před vánocema. A byto to skvělý, samozřejmě došlo i na dárky i na náš každoroční punkový cover Last Christmas...



11.12. jste koncertovali v pražském klubu Roxy, o kterém říkáte, že byl vaším domácím. Jak je tedy možné, že jste se tam od roku 2008 vůbec neobjevili, co se změnilo?

Radek B: K Roxy máme samozřejmě vztah, v podstatě jsme tam „vyrůstali“ a zažili tam mnoho formativních akcí. Dřív jsme tam hrávali skoro automaticky i proto, že tam pracoval náš booking manažer David Urban. Když potom z Roxy odešel, začal úzce spolupracovat s Lucerna Music Barem, kde je to taky skvělý, takže jsme pak logicky hráli hlavně tam. Letos jsme si ale řekli, že by to chtělo zase změnu a tak „návrat“ do Roxy byla přirozená volba. A jsme rádi, protože koncert byl super a hodně nám to sedlo.


Měli jste po šestileté pauze od vystupování v Roxy přichystáno něco spešl?
Radek B: Měli jsme dva hosty. Basáka Šmityho, který s náma ale hostuje celkem pravidelně a pak překvapení v podobě našeho bývalého člena MC NuC. Jsme pořád kamarádi, z kapely odešel v klidu, takže byla jen otázka času, kdy si s náma opět zazpívá. A protože Roxy je pro nás nostalgický místo, tak nám to přišlo jako ideální kombinace.

 

Už nějakou dobu máte venku novou desku… Čím to, že od předchozí desky, která byla hodně kytarová, jste se (alespoň v mých očích) vrátili zpět k elektronice?
Jacob: Prostě nás to táhlo zpět ke kořenům a myslím, že taneční hudba je to, co nám sedí stejně nejvíc. Další deska se též řítí stejným směrem.
Radek B: Já jsem rád, že jsme si tu kytarovou odbočku dopřáli, člověk nemůže dělat pořád to samý. Ale pak jsme zase měli o to větší chuť se vrátit víc k elektronice.



Venku už je I pár klipů k věcem z poslední desky. Zaujal mě klip k tracku Fairytale Teller, který jste točili na zámku ve Lnářích. Proč to, proč zrovna Lnáře a jak náročné bylo získat povolení k natáčení v těchto prostorech?
Jacob: No sranda to úplně nebyla. Naštěstí LIP Production, kteří klip točili, zařídí i tank, když ho do klipu potřebujeme:) Natáčení probíhalo v pěkný kose, ale to naštěstí neni poznat a i tak jsme si to užívali, protože to je moc hezký místo.
Radek B: Člověku se nestává každý den, že by měl celý zámek pro sebe. My jsme měli jen obecnou ideu, že by bylo pěkný zapustit naší hudbu do nečekanýho historickýho prostředí. Lnáře pak vybrali právě Lip Production – za a) je to fotogenický místo a za B) nás tam nechali točit, což zdaleka nejde všude.

 

 

Kolik jste toho na zámku v průběhu natáčení svým řáděním zdemolovali?
Jacob: Řekněme, že už se tam nikdo z nás na prohlídku zastavit nemůže :)
Marka: Ale vůbec - nezdemolovali jsme nic, byli jsme velmi opatrní!

S Radkem Karkem jste pracovali nejen na tomto klipu. Byla to tuším už třetí spolupráce. Proč právě Radek, týpek z bandy Live Is Porno? Jak vaše spolupráce začala?
Jacob: Začalo to všechno jako vždy mejdanem. Karkys je super člověk a profík, takže není co řešit.
Marka: Je to člověk, kterému věřím a nebojím se experimentovat, protože mám pocit, že ví, co dělá. Zatím se to vždy potvrdilo, takže palec nahoru!

Celou desku jste dali podle vašich slov dohromady sami, bez zásahu kohokoli z venčí… Jak vám to šlo od ruky? Co vám tato zkušenost přinesla? Hodláte v tom pokračovat i v budoucnu?
Radek B: Desku jsme si produkovali sami, respektive Hiffi a Majkií, takže tam nebyl producent mimo kapelu, ale není pravda, že by tam nikdo zvenčí nebyl. Finální zvuk hodně ovlivnil i Matouš Godík, který desku míchal a masteroval.
Hiffi : A s Matoušem plánujeme určitě spolupracovat i na nový desce. Možná i ještě víc než na Fairytapes, ale to se teprve uvidí. Každopadně k vlastní produkci jsme se postupně dopracovali, protože jsme zjistili, že sami asi nejlip vime, jak chceme, aby to znělo. 
Radek B: Přeci jen Fairytapes byla už naše šestá deska, takže taky už máme trochu víc zkušeností.
Marka: Když deska vzniká jen uvnitř kapely, tak mi to vyhovuje, cítím se pod menším tlakem. Jsem více otevřená experimentování se svým hlasem, protože klukům důvěřuju. Jsme vzájemně upřímní, takže když přestřelím, hned to vím, ale nebojím se toho. Od kluků beru kritiku mnohem konstruktivněji a snažím se to využít ve prospěch celé kapely.

Je někdo s kým byste rádi spolupracovali, pokud by se ta možnost naskytla?
Radek: No s Matoušem :)
Jacob: Ale jinak nemáme žádný sny v tomhle směru. V kapele nás je jak psů, takže to není ani potřeba. Kdyby přece jen na něco došlo, bude to spíš spontánní, než plánované.

Přemýšlíte již o práci na nové desce, nějaké první vlaštovky?
Marka: Jak jsme už naznačili, na desce už pracujeme a v dropboxu už se objevují první vlašťovky :)
Hiffi: Zatím nemáme pevný deadline, ale určitě bychom rádi, aby deska vyšla v roce 2015.  A do jara by měl být alespoň první singl.

Máte nějaké hudební vzory (jaké)?
Marka: Spíš inspirace, než vzory. U mě je to často podle nálady.
Radek B: I když každý posloucháme spoustu různý hudby, dohromady se shodneme na pár zásadních kapelách od Depeche Mode po Prodigy, na kterých jsme vyrůstali a měli na nás logicky vliv. Ale nedá se říct,že by to byly vyloženě vzory.

 

 

Co v běžném životě živí členy kapely, co je vaším povoláním?
Marka: Jsem učitelkou ve školní družině u nás na vesnici, kam jsem se nedávno s rodinou přestěhovala. Je to překvapivě velice tvůrčí práce a zábava!
Jacob: Dělám si, co chci a to mě živí. Mam totiž štěstí, že se můžu živit tím, co mě baví a to je sport a hudba.
Majkíí B: Skládáni znělek, sound design, Noiseactivy.cz.
Hiffi: Hudebni producent.
Radek B: Já pracuju jako hudební dramaturg v rádiu a v TV.

 

Jacobe, ty ses už před nějakou dobou pustil do trénování lidí ve fitku… Proč? Dokonce jsi točil I nějaký soutěžní seriál pro televizi, kde jsi rovnal do latě ohablá těla účinkujících. Co ti tahle zkušenost dala a naopak vzala? Péruješ takle i členy kapely, aby dali ten masakr, co předvádíte při koncertech na podiu?
Jacob: Dalo mi to klasicky pár zkušeností navrch a jsem za ně strašně rád. Jojo, trénuje u mě i kus kapely, což mě těší: )
Radek B: Ano, mohu potvrdit :) Je fakt, že do mě Jacob hučel tak dlouho, až jsem to zkusil, i když v mých očích byla posilovna celý život totálně nepřátelský prostředí. A teď jsem rád,  Jacob je šikovnej a dokonce mě to i baví, nemluvě o tom, že se mi teď v tom našem zběsilým bpm i líp hraje.

 

Jaké bylo hraní na slovenském Grape festivalu?
Marka: Grape festival se mi moc líbí, kvalitní festival, kvalitní produkce.
Jacob: Jedním slovem super!

 

Jako jedna z mála českých kapel jste se dostali do Států. Jak na to došlo? Jak vás přijalo tamní publikum a jak reagovali na váš osobitý a dost temperamentní projev na podiu?
Marka: Byla to dobrá zkušenost, kdy jsem se poprvé dostala do situace, ve které jsem řešila, jestli je moje zpívající angličtina přijatelná pro anglicky mluvící. Překvapilo mě, že si lidé po koncertě mysleli, že jsme místní:))
Radek B: Nejvíc jsme se báli koncertu v New Yorku přímo na ulici před Českým centrem, ale dopadlo to skvěle, zastavovali se i náhodní kolemjdoucí a prodali jsme všechen merch. V New Yorku jsme odehráli dva koncerty a k tomu ještě jeden klubový v Chicagu. Byla to shoda šťastných okolností, základem byl koncert v rámci Czech Street Festivalu, kteý pořádá právě České centrum v NY.

 

Máte pocit, že byste měli v ČR nějakou zásadní konkurenci?
Hiffi: Co se týká elektronických tanečních kapel, které vystupují naživo, tak konkurenci bohužel moc nemáme. A myslím, že je to škoda.
Marka: Když bych to vzala obecně na celou českou scénu, tak jsme pořád trochu v nevýhodě kvůli angličtině. Lidé mají rádi, když si mohou jednoduše zabroukat s kapelou české texty, které znají nazpaměť.
Radek B: Takže proto víme, že na Českýho slavíka to v našem případě nikdy nebude :) I když na druhou stranu i nám se už občas stane, že s náma lidi zpívají, což je skvělý!

 

 

Mohl by mi prosím každý člen kapely prozradit tři tracky, které ho za letošní rok fakt dostali do kolen?
Marka: Kiesza - Hideaway, Clean Bandit & Jess Glyne- Rather Be, John Newman - Love Me Again. Taky mě teď hodně baví Čajkovskij...
Jacob: Plan B – Ill Manors v remixu Prodigy, Clean Bandit  - Mozart´s House  a pár dalších tracků.
Hiffi: Jon Hopkins: Open Eye Signal, DJ Fresh VS TC Feat. Little Nikki: Make U Bounce, Wilkinson  ft. Talay Riley: Dirty Love.
Radek B: Pro mě to je hrozně těžká otázka, díky mojí práci slyším tisíce skladeb ročně. Ale namátkou třeba: Bombay Bicycle Club – Luna, Damon Albarn: Heavy Seas Of Love a momentálně si frčím na debutový desce od  Azealia Banks, takže cokoliv z tý desky.  
Majkii B: Tento rok jsem na žádné takové tracky nenarazil. Nic tak zásadniho jsem letos neslyšel :)
Radek B: Tak je fakt, že naše deska vyšla už vloni....:)

Rok 2014 pomalu spěje ke konci. Kdybyste měli vybrat “nej” vystoupení letošního roku (ať už v kladném slovasmyslu či v tom záporném), které by to bylo a proč?
Jacob: Je toho víc, za mě Votvírák, Rock For People a Roxy.
Marka: Roxy bylo super, nečekanej blesk, kterej udeřil od fanoušků okamžitě při nástupu na pódium. A taky bych určitě ještě přidala Rock For Churchill - neuvěřitelný publikum, který spolupracovalo na 100%.

Co byste popřáli vašim fanouškům do roku 2015?
Marka: Aby se od nás dočkali příjemného překvapení ve formě nový desky a obecně příval jenom dobrý muziky.
Jacob: Taky bych jim popřál, aby dělali to, co je baví.
Marka: Jasně, dělejte, co vás naplňuje a buďte spokojený. Netrapte se kvůli nesmyslům a hledejte štěstí sami v sobě. Vždyť toho ke šťastnému životu není potřeba mnoho...
Radek B: Takže já ještě přidávám zdraví a taky samozřejmě: ať mír dál zůstává s touto krajinou!

 

 

Ptala se v prosinci 2014 terezi

Foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016