ROZHOVOR

 

David Jach: "Save the vinyl."

20. března se po krátké odmlce vrací na scénu párty PUSH! a přináší další zajímavé jméno. Z německých Drážďan dorazí talentovaný DJ a producent David Jach, který nám k této příležitosti poskytl následující rozhovor.

 

 

Ahoj Davide, v Praze budeš hrát poprvé. Navštívil si někdy v minulosti Prahu nebo jiný kout České republiky?

Ahoj, v Praze budu poprvé, ale už teď se těším na návštěvu vašeho krásného města. Jsou to pouhé dvě hodiny od mého rodiště - Drážďan, ale nikdy předtím jsem neměl čas do Prahy zajet.

 

Jak jsi už zmínil, pocházíš z Drážďan, které nejsou od nás daleko. Představ čtenářům toto město a tamní scénu.

Hudební scéna, hlavně ta elektronická není až tak veliká. Ale vždycky tady najdeš příjemné místa nebo parties. Jednou za měsíc pořádáme také jednu vlastní. Jmenuje se "Freunde feiern" kam zveme kromě velkých jmen také naše přátele. Takže ten důvod na návštěvu Drážďan tady bude vždycky.

 

Jaký zvuk preferuješ jako DJ? Máš svoje oblíbené labely?

Můj zvuk vychází ze základů house a techno music a je ovlivněný některými staršími melodiemi. V setech mě hodně ovlivňuje také zvuk z UK nebo Chicaga. Mé oblíbené labely jsou Avotre, Apollonia, Moda Black nebo z domácích je to Pets Recordings.

 

 

„Save The Vinyl“ jsou slova, které si pronesl v jiném rozhovoru, takže předpokládám, že Tvůj vztah k tomuto formátu bude kladný.

Ano, z vinylu hraji skutečně rád. Mé začátky jsou spojené s tímhle formátem a myslím že právě při hraní z vinylu se dá zjistit jestli je dotyčný DJ vůbec talentovaný.

 

Co používáš ve svém studiu?

Pracuji především s Abletonem a zvuky se snažím vytvářet pomocí analogového hardwaru jako je Roland 909 a 303. Můj oblíbený syntezátor je Roland Jupiter 8.

 

V Praze vystoupíš na párty konceptu PUSH! v hlavním čase, ale určitě se Ti stává, že plníš úlohu warmup DJe a nebo uzavíráš párty closing setem. V které úloze se cítíš nejlépe?

Když jsem do nějakého klubu zabookován, hraju většinou v hlavních časech. Jako warmup DJ hraji spíš na vlastních akcích kde tím pádem, mám možnost představit některé skladby, které nejsou ve skutečnosti vhodné na vrchol večera.

 

 

Zúčastňuješ se parties také jako klasický návštěvník nebo jen jako DJ?

Na to opravdu nemám čas, protože většinou o víkendech hraji v různých klubech a když už mám volný víkend rád ho využiju k odpočinku s přáteli.

 

Co chystáš nového pro své fanoušky v blízké budoucnosti?

V tomto momentě dělám na více EP pro různé labely. Také jsem začal pracovat s Emanuelem Satiem se známého labelu Get Psychical. Kromě společné produkce se s ním v poslední době také objevuji často v b2b setech. Kromě toho mě moc těší, že tohle léto budu hrát na hodně open-air akcích a v neposlední řade i na Sonar festivalu v Barceloně, kam se pokaždé těším nejenom jako DJ, ale také jako návštěvník. Je to opravdu inspirativní.

 

www.pushparty.cz

https://www.facebook.com/events/1392053831101471

 

Ptal se v březnu 2015 DaMoon

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016