ROZHOVOR

 

Spectrasoul: "Pořád se máme co učit..."

Dříve to bylo jedno z nejnadějnějších nových jmen v drum & bassu. Dnes už tahle britská dvojice patří mezi stálice scény, což potvrzuje i blížící se vydání druhého alba "The Mistress". A právě to "kluci z Brightonu" představí 19. června v klubu Storm. Při této příležitosti jsme je také vyzpovídali...

 

Přistupovali jste k novému albu stejně jako k tomu prvnímu? Říkali jste tehdy, že na rozdíl od vaší zbylé produkce neřešíte, co si o tom lidi budou myslet. Že prostě skládáte hudbu sami pro sebe...

K novému albu jsme přistupovali podobně jako k tomu prvnímu. Skládali jsme prostě hudbu, která tak nějak přirozeně vyplynula. Ale při tvorbě jsme s hudbou byli víc v kontaktu. Spíš než samplováním jsme trávili víc času vytvářením vlastních zvuků. Bylo skvělé začít pracovat jinak a rozvíjet, co jsme se naučili při skládání "Delay No More".

Spectrasoul

Bojíte se někdy, že jste to nejlepší už složili?

Pořád se máme co učit a díky tomu je to tak zajímavé... Jak se zlepšují tvoje techniky a schopnosti, zvedá se i kvalita hudby. Nemyslím si, že kdokoliv může být se svými skladbami na 100% spokojený. Vždycky je tu prostor pro zlepšování a řekl bych, že se s každou skladbou snažíme posouvat.

Zdá se, že v posledních několika letech směřujete čím dál víc k liquid funku... Je to naschvál?

Nikdy jsme ve vztahu k typu skládané hudby nedělali vědomá rozhodnutí. Závisí to na naší náladě v daný den a na zvucích, se kterými zrovna pracujeme. Ale i na tom, co jsme snídali... To všechno ovlivňuje hudbu, kterou děláš.



Čím pro sebe produkci udržujete svěží, a jak se bráníte vyhoření?

Dávej si nové cíle. Používej nové kreativní postupy. Změň prostředí, ve kterém pracuješ. Pořiď si novou výbavu. Těchto pár věcí nám v posledních letech hodně pomohlo...

Které album pro vás bylo náročnější? "Delay No More", nebo "The Mistress"?

Pokud budeme upřímní, obě alba vznikla vcelku rychle a přirozeně. Složili jsme spoustu hudby, uvědomili si, že máme základ alba a rozhodli se, že doděláme dodatečné skladby a sestavíme kompilaci. Finální fáze při tvorbě alba mohou být náročné. Zařídit zpěv vždycky zabere hodně času, stejně tak jsou ale náročné i finální mixy skladeb. V tom pomáhá tvorba ve dvou. Jsou tu vždycky ještě něčí uši, co to pomohou posoudit.



Dostali jste se do situace, kdy mezi alby kromě remixů skoro nic nevydáváte. Znamená to, že se z vás stali umělci orientovaní na alba, nebo se to po vydání "The Mistress" změní?

Smlouva s vydavatelstvím Shogun Audio určuje, jak hudbu vydáváme. Mají toho k vydání spoustu od různých umělců, a není proto vždy možné vydávat jeden singl za druhým. Musíme si počkat a uvidíme, co se stane po vydání alba.

A jaký z těch remixů vás bavilo skládat úplně nejvíc? Existuje taky nějaký umělec, nebo skladba, kterou byste rádi zremixovali a nebyla k tomu příležitost?

Zbožňujeme remixování. Je skvělé vytvářet vlastní variace cizí hudby a přidat k tomu svůj rukopis.  Vytvářet všechny remixy bylo zábavné a v několika dalších týdnech/měsících jich vyjde ještě několik. Tak to checkujte!

Spectrasoul

Máte ještě pomyslný seznam věcí, které byste v hudbě chtěli dokázat?

Udělat skladbu s D'Angelem, spolupracovat s Rickem Rubinem a zajít na večeři s Lanou Del Rey.

Ptal se panorama v květnu 2015.

foto: archiv

Britské duo Spectrasoul se znovu představí v České republice a to v pátek 19. června na akci The Mistress Album Launch v klubu Storm, kde zahraje exkluzivní tříhodinový set.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016