ROZHOVOR

 

Hory_Doly: "Současný škatulkování je něco šílenýho..."

Nejen dílčímu úspěchu, kdy jejich remix vybral nedávno do svého setu Richie Hawtin, se budeme věnovat v následujícím rozhovoru s brněnsko-kroměřížským producentským triem Hory_Doly. Přejeme hezké čtení!

 

Už je to pár let, co jsme se od akcí v dnes již neexistujícím pražském ZOO Baru neviděli, a jsem velice rád, že tento rozhovor můžeme absolvovat. Pokud si pamatuji, nikdy jsem se nezeptal, proč název Hory_Doly a jak dlouho již spolu působíte?

Duffy: Potěšení je i na naší straně! Jelikož si libujeme ve dvojsmyslech, tak z toho vyplývá i náš název HD. Je to frazém - přes hory, přes doly, a taky - když se podíváš na hudební křivku, tak vždy jde nahoru a dolů. A v neposlední řadě je to něco nesplnitelného, když někomu slíbíš hory doly. Takže je to vlastně trojsmysl. A to nemluvím o zkráceným HD. Tohle všechno jsme vymysleli někdy před 15ti lety...

Dave: Chtěli jsme mít obyčejnej českej název, stravitelnej i v zahraničí...

Elitt: Je to už několik let, co jsme se viděli naposledy. Na sedánky a pařby v ZOO velice rádi vzpomínáme!

Hory_Doly

Kdo byl vaším vzorem z mládí nebo i ze současné elektronické scény? Co jste poslouchali jako náctiletí a kdo nejvíce ovlivnil vaši produkci? Asi to bude individuální, ale třeba se shodnete...

Ellit: S elektronickou hudbou jsem se seznámil v roce 2000 a tahle doba byla jedna z nejlepších vůbec. Co se vzorů týče a co jsem tehdy nejčastěji hrával, tak to byli producenti jako Slobodan, Headroom, James Ruskin, Surgeon, Regis, Samuel L Session, Richie Hawtin, Dubfire, Oliver Huntemann, Wehbba, Carl Falk, Mark Williams a další. Dnes jsou mými oblíbenci Maksim Dark, Victor Ruiz, Julian Jeweil, Boho, Rudosa, Stiv Hey, Monococ, Breger, Christian Martin a další. Samozřejmě je jich víc, ale to by bylo na dlouho...

Dave: Pro mě jako náctiletého Run D.M.C, The Prodigy, The Chemical Brothers, Yello, to vždycky jelo. Dnes mě baví hlavně nová jména jako Rosper, Momo Dobrev nebo The Deals.

Duffy: Já to na vzory moc nehraju, dle mě tě to omezuje, ale rád se nechám inspirovat, dodnes si poslechnu to, co v mládí. Záběr mám široký, kromě country a EDM přežiju všechno. Začátky elektroniky, která mě vtáhla, bych přisoudil asi prvním rave akcím. Zlom pak byli první Prodigy, následovaní Chemikama a pak už zbývalo slyšet pár Mastersů, Bonesů, vidět Love Parade a slyšet k tomu "Sunshine" od Motteho, legendárního Tanaku na kazetě a bylo jasno. Jednoduše všichni dobří techno producenti a spousty už jich vyjmenovali kluci...

Hory_Doly
Určitě vás nesmírně potěšilo, když váš remix tracku "Stronger" ruského producenta Maksima Darka nedávno začlenil legendární Richie Hawtin do svého setu. Jak jste se o tom dozvěděli?

Duffy: Fakt pecka, takovej ten pocit zadostiučinění, když se tomu kus života věnuješ. Z Twitteru přes Richieho Live playlist.

Elitt: Mě to potěšilo moc, přesně, jak říká Vojta. Že to je dřina a odříkání, o tom ani mluvit nemusím. Dozvěděli jsme se to klasickým projížděním videí z posledních show. Zrovna jsem narazil na video z Ushuaii a z ničeho nic jsem uslyšel něco, co moc dobře znám.

Dave: Po 20ti letech práce to potěší.

Jak byste vy osobně popsali styl hudby, kterým se prezentujte? Když jsem vás slyšel před mnoha lety poprvé, zavřel jsem oči a představil si Berlín, krásně byste tam zapadli. Několik vašich tracků mám a hutné basy mi vždycky rozdrnčí okenní tabule...

Elitt: Díky moc, vážíme si toho přirovnání! Je pravda, že produkujeme už delší dobu a prošli jsme si více styly.

Dave: Skloubení mysticismu s industriálním tlakem doby.

Duffy: TECHNO. Současný škatulkování je něco šílenýho. Hodně lidí taky zapomíná na nějakou evoluci, hodně změn přišlo s digitalizací. My jsme navíc tři, v hlavě máme jen to svý techno, takže je tam od každýho něco. Jinak to si tak děláš techno a na Beatportu ti z toho vyleze minimal-deep-tech-nevimco.

Hory_Doly
Máte společné studio, kde se častěji scházíte, nebo spíše skládáte doma každý sám a jednou za čas dáte patterny a samply dohromady?

Dave: Máme společné studio někdy od roku 2000. I díky tomu vznikla myšlenka na společný projekt a byly založeny HD. Jsou určité věci, které se nedají udělat jinde než ve studiu.

Duffy: Jasně, že občas nápady plynou a je třeba je zachytit v čase, ale jinak se vše důležité odehrává ve studiu.

Elitt: Máme vlastní studio v Kroměříži, díky tomu je v případě zájmu možné udělat nějakej ten workshop apod... Já momentálně dojíždím z Brna.



Na jakých labelech vychází vaše díla či remixy?

Momentálně spadáme pod label Dense Audio Maksima Darka, kde pravidelně vydáváme a odkud Richie zahrál zmiňovaný remix. Dále pak Phobos Records, Boiler Underground Records, Jannowitz Records, Subtech Collective, KDB, Krosz Records, Koyo Records, a další.

Jaký klub či festival by byl vysněný pro vaše další vystoupení v ČR, nebo spíše v zahraničí? Kromě pražského klubu Roxy, kde jste už hráli...

Elitt: Jak již zmiňuješ, pro mě je nejvíc v ČR pochopitelně klub Roxy, ale tam už se budeme vždy rádi vracet. V zahraničí bych nás určitě rád viděl např. na akcích Sonar, Time Warp, BPM a spoustě dalších.

Duffy: Berghain, Awakenings, Time Warp, Burning Man a pak zajimavá místa, jako je třeba Sacre Coeur.

Dave: Klasiky, co už vyjmenovali kluci, možná Svojšice... Samozřejmě je spousta míst, o kterých nemá člověk ani tucha, a která by za to jistě stála. Posledně to byl třeba klub Douala v Ravensburgu. Nijak výjimečný klub do té doby, než ses dozvěděl, že je nejstarší v Německu.




V nejbližší době vás mohou party people slyšet v Praze 14. července na akci CUBE v kapli Sacre Coeur. Osobně mám akce v takových prostorách velmi rád a mrzí mne, že se nezúčastním, budu na Melt! Festivalu (tam byste se ostatně na Sleepless Stage moc hodili). Přeji vám tedy spokojeně jásající publikum a mnoho dalších úspěchů na tuzemské i zahraniční elektronické scéně a brzy na viděnou!


Elitt: Den před tím, tedy v pátek třináctého, hrajeme ještě na festivalu Lopsided, další den míříme do Prahy na Cube in Church w/ Johannes Heil. Tímto bych chtěl všechny na tento výjimečný event, který se bude odehrávat v kostele, pozvat a doufám, že se budou všichni nad míru bavit. Škoda, že se nezúčastníš, ale člověk nemůže být všude. Na brzkou viděnou a díky za rozhovor.

Dave: Díky, i tobě spoustu úspěchů a na viděnou!

Duffy: Díky a na viděnou na některé z dalších akcí!


Ptal se fjanta v červenci 2018.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016