ROZHOVOR

 

Kölsch: "Město bez lidí postrádá svůj účel a význam..."

Kölsch, vlastním jménem Rune Reilly, se vrací do Roxy! Tento dánsko-německý producent vydal v loňském roce nové album, které pod hlavičkou svého labelu IPSO představí českému publiku již 11. února. Při této příležitosti jsme si s Kölschem popovídali nejen o jeho aktuální desce. Více už ale prozrazovat nebudeme. Nalaďte se prostřednictvím následujícího rozhovoru na blížící se Mistrovu návštěvu u nás!

 

Vítám tě u rozhovoru pro Techno.cz a tradiční první otázka je tu... Jak se ti daří v novém roce 2022?

Moc děkuju za pozvání! Daří se mi velmi dobře. Stihl jsem odehrát několik setů těsně před tím, než se na konci prosince v Evropě vše uzavřelo. Bylo opravdu kouzelné opět vystupovat a nemůžu se dočkat, až se znovu vrátím na stage.

V loňském roce jsi vydal album s názvem "Isopolis". Kde jsi čerpal inspiraci pro jeho tvorbu?

Album je založené na inspiraci, kterou jsem načerpal v Kodani během lockdownu. Přemýšlel jsem nad účelem města bez lidí. O tom, jak rychle by se jej příroda mohla znovu zmocnit. Je to úvaha nad křehkostí lidstva. Jak jsou věci, jež považujeme za důležité, zapomenuty, když právě čelíme výzvám, kterými si nyní všichni procházíme.

Kölsch
Takže se v náladě samotného alba odrazila i aktuální situace kolem koronaviru...

To rozhodně. Jak už jsem zmínil, tématem nové desky je izolace. Izolace vnímána z pohledu města. Protože město bez lidí postrádá svůj účel a význam.

Kolik času ti zabrala práce na desce? Podělíš se s námi třeba o nějakou zajímavou historku, která se ti během procesu tvorby stala?

Už dlouho mě baví neoklasicismus, ale nikdy nebyl ten pravý čas, abych něco takového vydal. Řekl bych, že dokončení alba mi trvalo asi šest měsíců. Vlastně to byl docela rychlý proces. Moc rád jsem po dlouhé době znovu pracoval s mým starým kamarádem Mikem Sheridanem, protože jsem ho kvůli svému turné neviděl deset let. Spousta inspirace k tvorbě alba pochází z jízdy na kole po Kodani a pocitu prázdnoty toho místa. Celé mi to připomnělo staré sci-fi komiksy. Bylo to velmi inspirativní!


Současná situace ani akcím v klubech moc nepřeje... Jak aktuálně trávíš svůj volný čas?


Stále dělám hudbu. Momentálně experimentuji se samplováním starých desek a vytvářím z nich něco úplně nového. Dokumentoval jsem to na svých sociálních sítích, kde se na ten proces můžete podívat. Je to skvělý způsob, jak si udržet své studiové dovednosti a postupy stále aktuální.

Také jsi teď vydal nový singl s názvem "Ulm". Na něm jsi pracoval společně s Dubfirem. Jak vaše spolupráce probíhala?

To bylo úžasné! S Dubfirem se známe už spoustu let, ale nápad na spolupráci přišel až teď během lockdownu. Udělali jsme dva tracky a spolupráce s ním pro mě byla obrovská zkušenost. Mám pocit, že jsme oba zachytili to, kým skutečně jsme...



Můžeme se do budoucna těšit i na nějaké další vaše společné tracky? A co nějaké spolupráce s dalšími interprety?

S Dubfirem to byly jen dvě skladby, ale aktuálně spolupracuji se spoustou lidí. Zmíním třeba Jorise Voorna nebo Magit Cacoon.

Máme se tedy rozhodně na co těšit! Často hráváš "all night long sety". V jakém směru je to pro tebe jiné či zajímavější, než hraní klasických dvouhodinových mixů?

Vždycky preferuji "all night long sety". Když jsem v devadesátých letech začínal vystupovat jako DJ, hrát celou noc bylo naprosto normální. Už tehdy jsem se zamiloval do myšlenky kurátorovat hudební atmosféru celé noci. Odehrát dvě hodiny je totiž snadné, ale spousta lidí má naopak problém provést posluchače delším časovým úsekem a neztratit jejich pozornost. Propojit se s lidmi a společně něco budovat může být opravdu krásným zážitkem...

IPSO

Na takový "all night long set" se můžeme těšit už za pár dnů, kdy se vrátíš do pražského klubu Roxy. Chystáš v rámci svého setu pro své fanoušky nějaké překvapení?

Budu hrát spoustu nevydaného materiálu! Vzhledem k tomu, že jsem poslední dobou zavřený ve studiu, tak se těším na spoustu otázek ohledně "track ID". :)

Díky za rozhovor, ať se ti daří a budeme se těšit na viděnou v Roxy!

Díky za pozvání a už teď se moc těším!


Dánsko-německý producent Kölsch vystoupí v rámci své IPSO Night v pražském klubu Roxy 11. února.


Ptal se Pavel Aeling v lednu 2022.

Sledujte také:

Kölsch Facebook
Kölsch SoundCloud

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016